Gość Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 moze ktos podpowie gdzie mozna znależć jasno wytłumaczone sylwetki pojazdów van , furgon.? Cytuj
berecik Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=326 Cytuj
Yeti Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 w/g dziennika nr.5 poz30-zał.1,tabela Kod-BB Nazwa-Van Definicja-samochód ciężarowy o kabinie kierowcy zawartej w bryle nadwozia. Cytuj
wlodas Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Panowie a moze ktos z was wrzucic na forum ten załacznik nr1 z Dz.U.nr5 przynajmniej w zakresie do 3.5t Piknie prosze Cytuj
Gość Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Do jakiego Vatu zaliczacie np. Mercedesa Sprintera jeden rząd siedzeń nadwozie chłodnia lub typowe zamkniete ? Cytuj
SAJD Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 jesli jest przegroda to ja bym zaliczyl do VAT1 Cytuj
pan siara Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 według mnie Vat - 1, ale ostrożnie z okresleniem "Vat-1". Dzisiaj wrócił do nas klient, któremu kolega napisał, że spełnia warunki Vat-1. Księgowa wydoniła gościa twierdząc, że nia ma czegoś takiego jak Vat-1. Napisaliśmy więc, że spełnia warunki wymienione w art. 86 ust 4 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U nr 54, poz.535 z późniejszymi zmianami). Np. art. 86 ust.4 - 1 (jeden ) Cytuj
OLEK Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Adnotacja w uwagach o spełnienu warunków jest poprawna i czytelna ,a tak na marginesie to program STACJA 2000 automatyczie generuje uprzednio wskazany zapis. Cytuj
mariusz Napisano 1 Wrzesień 2005 Napisano 1 Wrzesień 2005 dokładnie ja zrobiłem też z 20 aut bez tego szlachetnego zdania i wracają,a dla mnie chłodnia to vat 4 konstrukcyjnie oddzielny element pojazdu Cytuj
pawlos Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Panowie czy ktoś zna różnice między FURGONEM a WIELOZADANIOWYM i czy to ma wpływ na zrobienie VAT-1. Podobno ministerstwo już sie wypowiedziało w tej sprawie,żeby traktować je do VAT-1 tak samo. Cytuj
Michu Napisano 27 Lipiec 2007 Napisano 27 Lipiec 2007 Furgon - przedzial pasazerski jest oddzielną kabina od przestrzeni ladunkowej czyli nie stanowia calosci są to dwa osobne elementy, natomiast Wielozadaniowy lub Van przestrzen pasazerska i ladunkowa stanowia jedna całość ale są oddzielone stala przegroda - tak mozna to ujac w telegraficznym skrócie 1 Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Czy ktoś może odróżnić bez problemu Furgona od VAN-a. Jeżeli pojazdy te są o następującej budowie: Mają jeden rząd siedzeń Mają za pierwszym rzędem nazwijmy to ogólnikowo "przegrodą stałą lub końcem przestrzeni pasażerskiej" - wiemy jak były homologowane furgony Obydwa pojazdy wyglądają jak w jednej bryle. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Czy ktoś może odróżnić bez problemu Furgona od VAN-a. To tak jak powiedzieć, że nie ma różnicy między jedno a dwu-bryłowym lub ścianą pojazdu a przegrodą. Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 To tak jak powiedzieć, że nie ma różnicy (...........) ścianą pojazdu a przegrodą.A to poproszę o rozjaśnienie A tu wybrane linki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Van za linkiem "Furgon (blaszak) – do przewozu ładunku, towaru (brak szyb, siedzeń i tapicerki w przestrzeni ładunkowej; często ściana lub krata oddzielająca szoferkę od ładunku); ang. "panel van"." i tu może http://pl.wikipedia.org/wiki/Samoch%C3%B3d_dostawczy za linkiem "Pod względem budowy można wyróżnić nadwozia: pick-up, skrzyniowe, furgonowe (w tym van) i specjalne (chłodnie, kontenery)" Cytuj
danielg539 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Wikipedia w takich sprawach jest mało wiarygodna dlatego bezpieczniej jest oprzeć sie na dziennikach ustaw. Obecnie ze względu na przepisy VAT praktycznie żaden nowy pojazd nie jest homologowany jako furgon i dlatego przy "pierwszych" badaniech technicznych lepiej uznać, że jest to VAN a nie furgon. Cytuj
Psuj Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Obecnie ze względu na przepisy VAT praktycznie żaden nowy pojazd nie jest homologowany jako furgon Bo tak naprawdę to furgon jest na zamieszczonym zdjęciu. A, że potocznie przyjęło się tak mówić na blaszaka... cóż... człowiek całe życie się uczy... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
pentagram Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Obecnie ze względu na przepisy VAT praktycznie żaden nowy pojazd nie jest homologowany jako furgon i dlatego przy "pierwszych" badaniech technicznych lepiej uznać, że jest to VAN a nie furgon. A jeśli w zagramanicznym DR istnieje jako furgon to co wtedy wpiszecie . Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Wikipedia w takich sprawach jest mało wiarygodna dlatego bezpieczniej jest oprzeć sie na dziennikach ustaw.Obecnie ze względu na przepisy VAT praktycznie żaden nowy pojazd nie jest homologowany jako furgon i dlatego przy "pierwszych" badaniech technicznych lepiej uznać, że jest to VAN a nie furgon. A jak nie jest Cytuj
JANUSZ60 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 A jeśli w zagramanicznym DR istnieje jako furgon to co wtedy wpiszecie Największy problem, to różnice w nazewnictwie i brak jasnych, jednoznacznych definicji, a nie rozróżnianie pojazdów na kanale,,, Cytuj
danielg539 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Dlatego uważam, że jeśli furgona przeklasujemy na VAN-a to nie będzie to jakiś większym błędem. Cytuj
Jacdiag Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 że jeśli furgona przeklasujemy na VAN-a to nie będzie to jakiś większym błędem. do czasu gdy to wypłynie w US Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
blakop Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 do czasu gdy to wypłynie w US Ja o czymś takim jeszcze nie słyszałem. Sprawa jest prosta - ta sama konstrukcja w określonych sytuacjach spełnia zarówno definicje VAN'a jak i FURGON'a (zintegrowanego). Więc w którąkolwiek stronę nie idziesz twoje szanse są jak 50/50 Bo tak naprawdę to furgon jest na zamieszczonym zdjęciu. A, że potocznie przyjęło się tak mówić na blaszaka... cóż... To na zdjęciu to w terminologii producenta podwozie. A furgon to "blaszak" Jest to niestety oficjalne nazewnictwo w koncernie - myślę, że nie tylko w IVECO. Bo przepisy swoja drogą, a język handlowy i wynikające z niego nazewnictwo swoją Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 Furgon zintegrowany - bardzo mi się podoba to określenie. Problem mi się wydaje głębszy - ktoś dopuścił do homologacji furgona zintegrowanego = jako w podrodzaju "furgon" Cytuj
blakop Napisano 14 Sierpień 2012 Napisano 14 Sierpień 2012 ktoś dopuścił do homologacji furgona zintegrowanego = jako w podrodzaju "furgon" No i?? No przecież latami tak szło... Cytuj
ketiw38 Napisano 15 Sierpień 2012 Napisano 15 Sierpień 2012 ktoś dopuścił do homologacji furgona zintegrowanego = jako w podrodzaju "furgon" No i?? No przecież latami tak szło... Spotkałem się ostano z opinią, że diagnosta nie musi oglądać świadectwa homologacji "furgona zintegrowanego" bo to jest na pewno VAN i musi mu wydać zaświadczenie VAT-1. Nie dość tego na pewno nie podlega pod VAT - 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi