wiesław Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Kiedyś natknąłem się na forum na temat oznaczenia typu silnika np. TDI,SDI itp. był tam opis konstrukcji np HDI ,TDI [że np wtrysk bezpośredni ,czy turbine] nie mogę tego znaleźdź teraz ,poradżcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 A co potrzebujesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Kolega potrzebuje link. Przyłączam się. Też bym chętnie poczytał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 A co potrzebujesz wiedzieć?pytają nie raz ,panie a co to jest ten FSI np w Fordzie ,a tu kopara dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Czyli chodzi głównie o znaczenie skrótów. Myślałem, że o jakieś szczegółowe dane techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 Tak TDI- diesel ,opis konstrukcyjny ,co ma za osprzęt SDI - HDI i dalsze typy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowan Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 jeśli masz autodatę to tam sporo tych skrótów jest wyjaśnione poczytaj również to forum http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic240548-30.html oraz http://pl.wikipedia.org/wiki/Common_rail A skoro o skrótach mowa, wie ktoś co znaczy skrót ESC w pojazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 co znaczy skrót ESC w pojazdach ESC Electronic Spark Control - elektroniczna kontrola zapłonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowan Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 ESC Electronic Spark Control - elektroniczna kontrola zapłonu jak najbardziej tylko ze w/g MI to układ elektronicznej stabilizacji toru jazdy załącznik 1 pkt 5.6.1 czyli ESC — Electronic Stability Control Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Tak naprawdę to niewiele tych oznaczeń jest uniwersalnych. Np oznaczenie TDI jest znakiem zastrzeżonym przez VW i żadna inna marka nie stosuje tego oznaczenia dla swoich silników. Renault swój silnik w tej samej technologii oznacza jako TD ford jako DI lub TDDI Uniwersalne sa tylko oznaczenia podzespołów i niektórych systemów pojazdów jak ABS, EBD, SRS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 co znaczy skrót ESC w pojazdach Myślę że to samo co "eject" w samolocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Rowan napisał/a: co znaczy skrót ESC w pojazdach Myślę że to samo co "eject" w samolocie. A może to: Pozdrawiam Układ ECS sterujący połozeniem samochodu podczas jazdy, aktywnie reguluje ciśnienie hamowania i moc silnika podczas niebezpiecznych manewrów takich jak gwałtowne skręty, przyspieszenie i hamowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Układ ECS Ok..Ok.. Ale tu biegnie o "ESC" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Popatrzcie w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Wartościowa rzecz. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowan Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 co znaczy skrót ESC w pojazdach Myślę że to samo co "eject" w samolocie. Pozdrawiam w pierwszym odruchu po przeczytaniu tego skrótu w załączniku miałem ochotę go nacisnąć tak jak esc na klawiaturze komputera, możne by ten cały DU 155 zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 możne by ten cały DU 155 zniknął Dokonaj tego a masz u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 Jak komuś się nudzi to może sobie poczytać. Umieściłem słownik na forum http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=68896#68896 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi