Skocz do zawartości

Typ silnika - oznaczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedyś natknąłem się na forum na temat oznaczenia typu silnika np. TDI,SDI itp. był tam opis konstrukcji np HDI ,TDI [że np wtrysk bezpośredni ,czy turbine] nie mogę tego znaleźdź teraz ,poradżcie coś

Napisano

Kolega potrzebuje link. Przyłączam się. Też bym chętnie poczytał

Pozdrawiam

Napisano
A co potrzebujesz wiedzieć?
pytają nie raz ,panie a co to jest ten FSI np w Fordzie ,a tu kopara dół
Napisano

Czyli chodzi głównie o znaczenie skrótów. Myślałem, że o jakieś szczegółowe dane techniczne.

Napisano

Tak

TDI- diesel ,opis konstrukcyjny ,co ma za osprzęt

SDI -

HDI

i dalsze typy

Napisano
co znaczy skrót ESC w pojazdach :-D

ESC Electronic Spark Control - elektroniczna kontrola zapłonu :idea:

Napisano
ESC Electronic Spark Control - elektroniczna kontrola zapłonu :idea:

jak najbardziej :-D tylko ze w/g MI to układ elektronicznej stabilizacji toru jazdy załącznik 1 pkt 5.6.1 czyli ESC — Electronic Stability Control

Napisano

Tak naprawdę to niewiele tych oznaczeń jest uniwersalnych.

Np oznaczenie TDI jest znakiem zastrzeżonym przez VW i żadna inna marka nie stosuje tego oznaczenia dla swoich silników. Renault swój silnik w tej samej technologii oznacza jako TD ford jako DI lub TDDI

Uniwersalne sa tylko oznaczenia podzespołów i niektórych systemów pojazdów jak ABS, EBD, SRS

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Myślę że to samo co "eject" w samolocie. :evil:

Pozdrawiam

Napisano
Rowan napisał/a:

A może to: :D

Pozdrawiam

Układ ECS sterujący połozeniem samochodu podczas jazdy, aktywnie reguluje ciśnienie hamowania i moc silnika podczas niebezpiecznych manewrów takich jak gwałtowne skręty, przyspieszenie i hamowanie. :D
Napisano

Pozdrawiam

:-D w pierwszym odruchu po przeczytaniu tego skrótu w załączniku miałem ochotę go nacisnąć tak jak esc na klawiaturze komputera, możne by ten cały DU 155 zniknął :D

Napisano
możne by ten cały DU 155 zniknął

Dokonaj tego :D a masz u mnie :piwo