Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

jestem dystrybutorem w Polsce lamp uprzywilejowania i ostrzegawczych a także sygnalizacji dźwiękowych firm WHELEN USA i AXIXTECH TAJWAN

Oczywiście sprzedaje tylko produkty które posiadają stosowne dopuszczenia e i E

Z racji oferowanego sprzętu żywo interesuje się tematyką dopuszczania do użytku i BT pojazdów wyposażanych w takie lampy lub sygnały.

P.S. oczywiście służę pomocą i informacją w pytaniach związanych z moją dziedziną.

Napisano
firm WHELEN USA i AXIXTECH TAJWAN

Więcej nie trzeba.... :razz:

Oczywiście sprzedaje tylko produkty które posiadają stosowne dopuszczenia e i E

A ja takie produkty z duza" przyjemnością" karzę klietowi przy OBT wymieniać a

zwlaszcza te niby biale zarówki.... :razz: Oczywiście wszystkie posiadają e lub E.. :evil:

Napisano

Od reklamy są inne media

U nas piszemy o sprawach potrzebnych i ważnych

Chcesz się reklamować to do telewizji :razz:

Napisano
Od reklamy są inne media

U nas piszemy o sprawach potrzebnych i ważnych

Chcesz się reklamować to do telewizji :razz:

Reklama jest dla mnie nie skuteczna gdyż nie zajmuje się sprzedażą detaliczną, a wszyscy moi klienci mnie znają, pochwalenie się czym się zajmuje miało na celu ukazanie kim jestem i jakie mam pojęcie o temacie w którym chce zabierać głos...

Ta branża jest tak wąska iż reklama jest zbędna :)

Napisano

Tak czy siak WITAMY :)

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
A ja takie produkty z duza" przyjemnością" karzę klietowi przy OBT wymieniać a zwlaszcza te niby biale zarówki.... :razz: Oczywiście wszystkie posiadają e lub E.. :evil:

Czy możesz rozwinąć tą myśl, jeśli produkt posiada dopuszczenie E a w moje branży ponadto ECE R65 to nie rozumiem twojego postępowania IMHO jest niezgodne z przepisami

Wpis do dowodu rej. Pojazd Uprzywilejowany i może posiadać niebieskie lampy ze znakiem "e" z homologacją "ECE"

lub

Wpis do dowodu pojazd specjalny lub pogotowie techniczne i może posiadać pomarańczowe lampy posiadające "e"

Jeśli miałeś na myśli tuningowców to w pełni Cię popieram, jeśli coś innego to już coś nie qmam...

Napisano
Jeśli miałeś na myśli tuningowców to w pełni Cię popieram, jeśli coś innego to już coś nie qmam...

Miał na mysli tuningowców :)

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Czy możesz rozwinąć tą myśl, jeśli produkt posiada dopuszczenie E a w moje branży ponadto ECE R65 to nie rozumiem twojego postępowania IMHO jest niezgodne z przepisami

Miał na mysli tuningowców :)

Swego czasu był szał na niebieskie żarówki, które posiadały e lub E a miały barwę światła niebieską i dostawały przysłowiowego "kopa" za nieprawidłową barwę światła a nie za brak homologacji.

Napisano
Wpis do dowodu rej. Pojazd Uprzywilejowany

Gdzie w DR jest ze pojazd uprzywilejowany ?

W § 11 ust. 2 pkt. Instrukcje w sprawie rejestracji pojazdów stanowiącej załącznik nr 1 do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. jest mowa o rubryce w dowodzie rejestracyjnym „adnotacje urzędowe” i jakie zapisy powinny być tam dokonywane:

a./ „Współwłaściciel " - podając dane współwłaściciela zgodnie z zakresem danych określonym w § 3 rozporządzenia - dotyczy pojazdów stanowiących współwłasność dwóch osób,

b./ „Współwłasność" - jeżeli pojazd stanowi współwłasność większej niż określona w lit. a liczby osób,

c./ „Pierwsza rejestracja za granicą " - podając datę pierwszej rejestracji za granicą - dotyczy pojazdów sprowadzonych z zagranicy i tam zarejestrowanych,

d./ „TAXI" - dotyczy pojazdów przystosowanych jako taksówka,

e./ „GAZ-LPG" lub "GAZ-CNG" - podając datę montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazem - dotyczy pojazdów przystosowanych do zasilania gazem LPG lub CNG,

f./ „L"- dotyczy pojazdów przystosowanych do nauki jazdy lub egzaminu państwowego,

g./ „MAX km/h" - podając wartość ograniczenia prędkości - dotyczy pojazdów objętych indywidualnym ograniczeniem prędkości,

h./ „BUS 100 km/h" - dotyczy autobusów, o których mowa w art. 20 ust. 4 ustawy,

i./ „HAK" - dotyczy pojazdów przystosowanych do ciągnięcia przyczepy,

j./ „UŻYTKOWNIK " - podając dane użytkownika zgodnie z zakresem danych określonym w § 3 rozporządzenia - dotyczy pojazdów powierzonych zgodnie z art. 73 ust. 5 ustawy lub na wniosek użytkownika pojazdu użytkowanego w drodze umowy leasingu,

k./ „MASA WŁASNA kg" - podając wartość masy własnej pojazdu - dotyczy ciągników siodłowych,

l./ „ZESPÓŁ kg" - podając wartość dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu członowego - dotyczy ciągników siodłowych,

m./ „SKŁADAK" - dotyczy pojazdów złożonych poza wytwórnią, jeżeli na podstawie obowiązujących przepisów zostały dopuszczone do ruchu,

n./ „ZABYTKOWY" - dotyczy pojazdów zabytkowych,

o./ „ODSTĘPSTWO" - podając skrótowo, który z warunków technicznych został objęty odstępstwem i w jakim zakresie, z wyłączeniem numeru silnika - dotyczy pojazdów dopuszczonych do ruchu w drodze indywidualnego odstępstwa od warunków technicznych zgodnie z art. 67 ust. 1 ustawy,

p./ „OGRANICZENIA" - podając treść ograniczenia w użytkowaniu pojazdu zgodnie z odrębnymi przepisami - dotyczy pojazdów zabytkowych,

q./ „CŁO" - podając treść zastrzeżeń wynikających z prawa celnego - dotyczy pojazdów z zastrzeżeniami wynikającymi z przepisów prawa celnego,

r./ „WTÓRNIK" - dotyczy pojazdów, dla których wydano wtórnik dowodu rejestracyjnego lub pozwolenia czasowego, jakoś nigdzie nie ma uprzywilejowany w DR

Przy okazji Wymagać tego papier-a z ministerstwa czy jak ?

Napisano

Witam nowego uczestnika forum

Do jarolud

Byś się zdziwił co może być odnotowane w dowodzie.

Napisano
Witam nowego uczestnika forum

Do jarolud

Byś się zdziwił co może być odnotowane w dowodzie.

Coraz mniej mnie dziwi :)

Napisano
Przy okazji Wymagać tego papier-a z ministerstwa czy jak ?

Pojazdy masz wymienione w art 53 "prawka" i one nie muszą posiadać żadnych wpisów ani zezwoleń. Jeżeli jest oznakowany to sprawdzasz czy spełnia warunki dla takowego i po zawodach, natomiast pojazd niewymieniony tam w tym zestawieniu to zgodnie pkt 12 musi takowy posiadać zezwolenie ministra i wówczas jesteś obowiązany obejrzeć taki dokument.

Napisano

A tak apropos jak już się rozkręcił ten temat, jak należy zarejestrować/zgłosić/uzyskać zezwolenie * na pojazd który ma być pojazdem demonstracyjnym i na pokładzie ma posiadać lampy kolory pomarańczowego ale także dodatkowo sygnalizację uprzywilejowania dźwiękową i świetlną w kolorze niebieskim?

Czy jest możliwe zainstalowanie ilości lamp ponad stan czyli max 10 sztuk i jak to uczynić oczywiście aby być w pełni zgodnym z przepisami?

I czy powinno być coś wpisane w DR a jak nie to jaki papier powinno posiadać się przy sobie aby podczas kontroli na drodze przez policję nie zostać posądzonym o to iż podszywa się pod policję, i żeby nie doszło do przepadku mienia, zgodnie z KK?

P.S. Jeśli lepiej takie pytanie zadać w jakimś konkretnym dziale dajcie znać to przeniosę ;)

ale skoro już się rozmowa rozkręciła tutaj...

*-Niepotrzebne skreslić

Napisano
A tak apropos jak już się rozkręcił ten temat

Temat ma tytuł

Witam
i tak niech zostanie. Ta dyskusja do innego działu.

Zamykam temat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.