tomczis Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Witam Mam zamiar kupić samochód z Francji poprzez firmę która handluje samochodami. Do samochodu dołączony jest dowód rejestracyjny francuski z datą wyrejestrowania 10.08.2009r.. Dostane również fakturę zakupu od francuskie firmy na moje nazwisko z datą z dnia w którym kupie samochód. Moje pytanie jest takie czy będę miał problemy z urzędem celnym i rejestracją tego samochodu w Polsce ze względu na datę wyrejestrowania auta we Francji? Dodam ze samochód jest po stłuczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 czy będę miał problemy z urzędem celnym i rejestracją tego samochodu w Polsce ze względu na datę wyrejestrowania auta we Francji Data wyrejestrowania samochodu nie ma dla Ciebie zadnego znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponti Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 dla urzędów najważniejsza jest data kupna wozu czyli data wystawienia faktury, a czy on stał od 10-08-2009 czy od 05-02-1945 to jest nie ważne.Po prostu jak będzie gotowy zrobić badanie i koniec. Tylko się dokładnie przypatrz czy auto nie jest przypadkiem po kolizji bo w takim przypadku trza skasować dodatkowo za kolizję 94 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomczis Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2010 Dziękuje bardzo za odpowiedzi, chciałem się tylko dowiedzieć co dokładnie znaczy: Tylko się dokładnie przypatrz czy auto nie jest przypadkiem po kolizji bo w takim przypadku trza skasować dodatkowo za kolizję 94 zł Prosiłbym o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Prosiłbym o wyjaśnienie Jeżeli pojazd był po kolizyjny i widoczne są tego ślady na elementach nośnych pojazdu to przy badaniu technicznym diagnosta jest zobowiązany do wykonania dodatkowego badania technicznego za które zakasuje dodatkowo 94 pln oprócz opłaty za okresowe badanie techniczne przed pierwszą rejestracją w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Dodam ze samochód jest po stłuczce. Zobacz w dowodzie rejstracyjnym czy nie ma wbite 'zakaz poruszania' wiekszosc samochodow z FR jest odzyskiwanych z firm ubezpieczeniowych i maja taki wpis. Wtedy obowiazkowo pokolizyjne bo w WK go nie zarejstryuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Najważniejsze jest co jest w dokumentach Jeżeli w którymś dokumencie (zakupu, DR, celnym) jest wzmianka o kolicji (wypadku, uszkodzeniu pojazdu) radze poinformować o tym diagnostę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponti Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Tak na marginesie co to zanczy że samochód jest po " stłuczce " ?? Bo tak prawdę mówiąc dal jednego " stłuczka " to jest np. uszkodzony zderzak czy lampa , a dl drugiego Sam po "stłuczce " to jest np. z wymienioną podłuznicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomczis Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2010 W moim przypadku "stłuczka" to zagięty prawy tylny błotnik,pęknięty tylny zderzak z prawej strony tylny pas przesunięty około 1 cm z prawej strony, tylna klapa nieruszona, światła całe. Auto zostało uderzone od tyłu z prawej strony. Do papierów nie miałem wglądu, wiem tylko ze zostało wyrejestrowane we Francji 10.08.2009r. . Samochód najprawdopodobniej jest z ubezpieczalni, jak w takim wypadku z papierami bo na dowodzie rejestracyjnym na pewno będzie widniał poprzedni właściciel samochodu, a fakturę wystawi mi firma od której to auto kupuję, czy nie będzie tu jakiegoś konfliktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi