Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Data wyrejestrowania auta z francji

tomczis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar kupić samochód z Francji poprzez firmę która handluje samochodami.

Do samochodu dołączony jest dowód rejestracyjny francuski z datą wyrejestrowania 10.08.2009r.. Dostane również fakturę zakupu od francuskie firmy na moje nazwisko z datą z dnia w którym kupie samochód.

Moje pytanie jest takie czy będę miał problemy z urzędem celnym i rejestracją tego samochodu w Polsce ze względu na datę wyrejestrowania auta we Francji?

Dodam ze samochód jest po stłuczce.

czy będę miał problemy z urzędem celnym i rejestracją tego samochodu w Polsce ze względu na datę wyrejestrowania auta we Francji

Data wyrejestrowania samochodu nie ma dla Ciebie zadnego znaczenia... :D

dla urzędów najważniejsza jest data kupna wozu czyli data wystawienia faktury, a czy on stał od 10-08-2009 czy od 05-02-1945 to jest nie ważne.Po prostu jak będzie gotowy zrobić badanie i koniec.

Tylko się dokładnie przypatrz czy auto nie jest przypadkiem po kolizji bo w takim przypadku trza skasować dodatkowo za kolizję 94 zł ::claus:lol::oops::D::hey

Pozdrawiam

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, chciałem się tylko dowiedzieć co dokładnie znaczy:

Tylko się dokładnie przypatrz czy auto nie jest przypadkiem po kolizji bo w takim przypadku trza skasować dodatkowo za kolizję 94 zł

Prosiłbym o wyjaśnienie

Prosiłbym o wyjaśnienie

Jeżeli pojazd był po kolizyjny i widoczne są tego ślady na elementach nośnych pojazdu to przy badaniu technicznym diagnosta jest zobowiązany do wykonania dodatkowego badania technicznego za które zakasuje dodatkowo 94 pln oprócz opłaty za okresowe badanie techniczne przed pierwszą rejestracją w kraju.

Dodam ze samochód jest po stłuczce.

Zobacz w dowodzie rejstracyjnym czy nie ma wbite 'zakaz poruszania' wiekszosc samochodow z FR jest odzyskiwanych z firm ubezpieczeniowych i maja taki wpis. Wtedy obowiazkowo pokolizyjne bo w WK go nie zarejstryuja :-D

Najważniejsze jest co jest w dokumentach :!: Jeżeli w którymś dokumencie (zakupu, DR, celnym) jest wzmianka o kolicji (wypadku, uszkodzeniu pojazdu) radze poinformować o tym diagnostę :-P

Tak na marginesie co to zanczy że samochód jest po " stłuczce " ??

Bo tak prawdę mówiąc dal jednego " stłuczka " to jest np. uszkodzony zderzak czy lampa ,

a dl drugiego Sam po "stłuczce " to jest np. z wymienioną podłuznicą

W moim przypadku "stłuczka" to zagięty prawy tylny błotnik,pęknięty tylny zderzak z prawej strony tylny pas przesunięty około 1 cm z prawej strony, tylna klapa nieruszona, światła całe. Auto zostało uderzone od tyłu z prawej strony. Do papierów nie miałem wglądu, wiem tylko ze zostało wyrejestrowane we Francji 10.08.2009r. .

Samochód najprawdopodobniej jest z ubezpieczalni, jak w takim wypadku z papierami bo na dowodzie rejestracyjnym na pewno będzie widniał poprzedni właściciel samochodu, a fakturę wystawi mi firma od której to auto kupuję, czy nie będzie tu jakiegoś konfliktu?