Mecher Napisano 30 Grudzień 2017 Share Napisano 30 Grudzień 2017 Co prawda miałem już napisane co innego ale ... Skoro pytasz Podstawa do N jest? To co ci w tej "taksówce" nie pasuje i dlaczego ? Lub na podstawie czego pytasz o danie N ? Oczywiście próbuje pociągnąć za język. Ja po trzech miesiącach pracy jako diagnosta, straciłem wiarę w klienta. A taksiarzom nie wierzę, w czym utwierdził mnie mój sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zikog Napisano 30 Grudzień 2017 Share Napisano 30 Grudzień 2017 4. Napisy niezwiązane z działalnością przewoźnika umieszczone na świetle „TAXI”..." To mam na myśli :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 30 Grudzień 2017 Share Napisano 30 Grudzień 2017 Oby się nie okazało, że to całe HOUSE of POLAND jest dopuszczonym dodatkowym innym oznaczeniem identyfikującym miejscową taksówkę, zgodnym z ustaleniami obowiązującymi na obszarze danej gminy lub związku komunalnego. No jakoś mniej więcej tak to popisane w ostatnim punkcie warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter1973 Napisano 30 Grudzień 2017 Share Napisano 30 Grudzień 2017 Podstawa do N jest? raczej nie ma podstaw : 3. Dopuszcza się stosowanie dodatkowych lamp z napisami określającymi firmę, jej telefon lub inne dane dodatkowo identyfikujące taksówkę, odpowiadających następującym warunkom: 1) rozmieszczenie: na dachu, symetrycznie z lewej i z prawej strony światła z napisem „TAXI ”; 2) barwa: biała lub żółta samochodowa; 3) nie mogą one utrudniać czytelności i widoczności napisu „TAXI ”. 4. Dopuszcza się stosowanie dodatkowych oznaczeń zawierających nazwę miejscowości, herb miejscowości, numer boczny oraz inne oznaczenia identyfikujące miejscową taksówkę, pod warunkiem że są one zgodne z ustaleniami obowiązującymi na obszarze danych gmin lub związku komunalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zikog Napisano 30 Grudzień 2017 Share Napisano 30 Grudzień 2017 Akurat ta jest z House of Poland ( firma na terenie miasta sprzedająca odzież i akcesoria ), inne taksówki z tej korporacji jeżdżą z innymi reklamami, a także jedna jeździ z napisanem "Miejsce na Twoją reklamę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 30 Grudzień 2017 Share Napisano 30 Grudzień 2017 Owszem, można się czepiać, że sztuki pisania uczono w poziomie, że te boczne banery reklamowe to bardziej z wójtem przy koniaczku uzgodnione... Ale szczerze powiedziawszy, to chciałbym je wszystkie widzieć raz w roku u siebie na stacji, dodatkowo w LPG dopsażone. Też bym z bossem kompanii sobie uzgodnił coby na badania przyjężdżały bez reklamy. Ile tego jest w mieście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zikog Napisano 31 Grudzień 2017 Share Napisano 31 Grudzień 2017 6-7 sztuk. Najgorsze jest to, że konkurencja nie śpi i donosi, że nikt z tym nic nie robi. A na badaniach oczywiście "bez reklam" były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 31 Grudzień 2017 Share Napisano 31 Grudzień 2017 To dobrze, niech donoszą, Ja bym sobie fotki trzepnął podczas badania, na podkładkę, że bez reklam były, tak na pamiątkę w razie W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 2 Styczeń 2018 Share Napisano 2 Styczeń 2018 Ja bym dał N za brak napisu TAXI. Póki co to wyrazy w naszym języku pisze się od lewej do prawej (tak też napis TAXI napisano w rozporządzeniu) a inna forma zapisu jest niedopuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rkeg Napisano 3 Listopad 2018 Share Napisano 3 Listopad 2018 (edytowane) Bardzo dobry temat. Łodzkie taxi dwa dwa lub plus Mają koguty z reklamą i nazwą, zdecdowanie N podczas badania, ale tych taksówek są setki i wszytskie tak samo oznaczone. Edytowane 4 Listopad 2018 przez Jacdiag korekta załącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciech_98 Napisano 31 Sierpień 2023 Share Napisano 31 Sierpień 2023 Trochę czasu minęło od ostatniego postu więc odświeżę temat. Interesuje mnie interpretacja kolegów po fachu problemu wymienionego wyżej odnośnie "banerów reklamowych na lampie taxi". W mieście jakim wykuję zawód jeździ tego dość sporo i szczerzę mówiąc mam zagwozdkę czy w świetle prawa jest to legalne. Poniżej umieszczam zdjęcie: ozdział 7 Warunki dodatkowe dla taksówki § 24. 1. Taksówkę wyposaża się w: 1) 45 taksometr elektroniczny z ważnym dowodem legalizacji, o ile występuje; 2) co najmniej dwa miejsca dla pasażerów; 3) co najmniej dwoje drzwi z każdego boku nadwozia lub dwoje drzwi z prawej strony, jedne z lewej strony i jedne z tyłu nadwozia umożliwiające, tylko w razie konieczności, wyjście na zewnątrz; 4) pomieszczenie na podręczny bagaż pasażerów; 5) (uchylony); 6) apteczkę doraźnej pomocy; 7) 46 ogumione koło zapasowe lub zestaw naprawczy, oponę samouszczelniającą (Seal tyre); dodatkowe światło z napisem "TAXI", odpowiadające następującym warunkom: a) rozmieszczenie: na dachu, b) barwa: biała lub żółta samochodowa z czarnymi napisami widocznymi z przodu i z tyłu pojazdu, c) 47 (uchylona), Dz.U.2016r.2022 z późn. zm. – rozp. w/s warunków techn. pojazdów i zakresu ich wyposażenia. – stan prawny na dzień 02.02.2022. v.2.5 z 10-08-2022r. d) powinno być widoczne po zapadnięciu zmroku z odległości co najmniej 50 m przy dobrej przejrzystości powietrza. Dodam, że jest to oczywiście zintegrowany element i tworzy całość wraz z "żarówką". Pytanie pozostaje jedno " Czy to jest lampa z napisem TAXI? " Czy raczej " FreeNow TAXI" której przepisy nie przewidują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 31 Sierpień 2023 Share Napisano 31 Sierpień 2023 Dalej jest zapisane to, co Ciebie interesuje: ...3. Dopuszcza się stosowanie dodatkowych lamp z napisami określającymi firmę, jej telefon lub inne dane dodatkowo identyfikujące taksówkę, odpowiadających następującym warunkom: 1) rozmieszczenie: na dachu, symetrycznie z lewej i z prawej strony światła z napisem „TAXI ”; 2) barwa: biała lub żółta samochodowa; 3) nie mogą one utrudniać czytelności i widoczności napisu „TAXI ”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 31 Sierpień 2023 Share Napisano 31 Sierpień 2023 1 godzinę temu, adam1501 napisał: 1) rozmieszczenie: na dachu, symetrycznie z lewej i z prawej strony światła z napisem „TAXI ”; OK, przepis przepisem i należy go stosować. Tylko co się stanie jak będzie tak jak na zdjęciu zapodanym przez @Poczta_98? Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 31 Sierpień 2023 Share Napisano 31 Sierpień 2023 A 3.1.3 widział? Światło TAXI jest umieszczone niezgodnie z WT i sagan. A nawet zmieści się w 0.2.h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciech_98 Napisano 31 Sierpień 2023 Share Napisano 31 Sierpień 2023 5 godzin temu, adam1501 napisał: dodatkowych lamp Nie uważam żeby to była "dodatkowa lampa". Z resztą czy "dodatkowa lampa" to jest to samo co "dodatkowe światło"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 1 Wrzesień 2023 Share Napisano 1 Wrzesień 2023 (edytowane) 19 godzin temu, Poczta_98 napisał: Nie uważam żeby to była "dodatkowa lampa" To nie są moje słowa a cytat z przepisu. Wszystko można zrobić w zgodzie z zapisami prawa tylko trzeba minimum wysiłku. Jeżeli firma chce mieć wizytówkę na świetle, to powinna zastosować odpowiednie lampy, np.: (jeżeli reklama, proszę moda o usunięcie) ❶ albo takie: ❷ ale na pewno nie takie: ❸ lub: ❹ ponieważ są niezgodne z WT. Analogicznie światło pokazane przez Kolegę nie spełnia WT. Edytowane 1 Wrzesień 2023 przez Jacdiag Aukcje mają określony czas emisji, potem linki będą do pustej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 1 Wrzesień 2023 Share Napisano 1 Wrzesień 2023 Jeszcze może być zmyłka z TAXI na TAKI omawiane na https://forum.osds.org.pl/viewtopic.php?p=27105#27105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TED Napisano 1 Wrzesień 2023 Share Napisano 1 Wrzesień 2023 5 godzin temu, adam1501 napisał: ale na pewno nie takie: Czemu te z pierwszego i trzeciego zdjęcia nie spełniają warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 1 Wrzesień 2023 Share Napisano 1 Wrzesień 2023 Te spełniają, środkowe nie spełnia. Jest to jedno zdjęcie, które przebudował mod, ja podałem linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 1 Wrzesień 2023 Share Napisano 1 Wrzesień 2023 4 godziny temu, adam1501 napisał: powinna zastosować odpowiednie lampy, np.: 1 i 2 spełniają wymagania 3 nie spełnia : c) połączenia elektryczne: światło może być włączone wówczas, gdy taksometr jest wyłączony, niezależnie od włączenia innych świateł i położenia urządzenia umożliwiającego pracę silnika; włączenie lub wyłączenie taksometru powinno powodować równoczesne odpowiednio wyłączenie lub włączenie światła, 4 nie spełnia : b) barwa: biała lub żółta samochodowa z czarnymi napisami widocznymi z przodu i z tyłu pojazdu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 1 Wrzesień 2023 Share Napisano 1 Wrzesień 2023 6 minut temu, Jacdiag napisał: włączenie lub wyłączenie taksometru powinno powodować równoczesne odpowiednio wyłączenie lub włączenie światła, Jeżeli go posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi