Skocz do zawartości

Przyczepa ponadnormatywna.

piozar11

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam koledzy miałem dzisiaj u siebie na OSKP klienta który kupił w Niemczech naczepe niskopodwoziową : DMC 54000 , Masa Własna 20420 dł. 16600m szer 2,50 wys 2,80 dł . po rozłożeniu 26m . Odpowiedziałem mu że badanie bedzie nagatywne i musi pisać o odstępstwa do MI. A On chce abym w pisał dane administracyjne nasze wadług dziennika 32 , a konstrukcyjne te które widnieją na tabliczce i w dokumentach. Nie wykonałem tego badania i pytam o radę jak to rozwiązać.

Nie wykonałem tego badania i pytam o radę jak to rozwiązać

Rzwiazanie już podałeś.

Odpowiedziałem mu że badanie bedzie nagatywne i musi pisać o odstępstwa do MI

Koledzy - ale w innym wątku właśnie takie rozwiązanie padło - że wpisać dane administracyjne z Dz.U. a te z tabliczki jako MMC. Oczywiście chodziło o inną sprawe i inny pojazd, ale zasada ta sama.

Nawet pytałem w tamtym wątku, czy ma to oznaczać, że na masy nigdy odstępstwa nie trzeba, ale się odpowiedzi nie doczekałem...

że wpisać dane administracyjne

A jak administracyjnie ograniczysz mu długość z

po rozłożeniu 26m

????

No i

Odległość między osią sworznia siodłowego urządzenia sprzęgającego a tylnym obrysem naczepy nie może

przekraczać 12,00 m.

A tu masz długość 16600 - więc od sworznia ma na pewno więcej niż 12

Poza tym MMC 54000 - to prawie na pewno nie jest na trzech osiach

Masa własna 20420 plus ciągnik to ile on załaduje do tych 40 czy 42 ton???

Masy można ograniczyć do administracyjnych pod warunkiem, że masa własna nie przekracza dopuszczalnego dmc, ale co z długościami??? Palnik w grabę i "administracyjnie" upalimy kilka metrów????

• 1 month later...

Jak to można zmniejszyć masy do administracyjnych?co z wynikiem badania P czy N?

mam taki przypadek naczepy 3osiowej z holandii dmc maxymalne-48000kg

Dmc dopuszczalne-45000kg,masa własna 11080kg,klient zgadza się na zarejestrowanie

np.do 34000dmc,da się jakoś to zarejestrować bez odstępstwa?Dziekuję z góry za odpowiedź.

Jak to można zmniejszyć masy do administracyjnych?co z wynikiem badania P czy N?

mam taki przypadek naczepy 3osiowej z holandii dmc maxymalne-48000kg

Dmc dopuszczalne-45000kg,masa własna 11080kg,klient zgadza się na zarejestrowanie

np.do 34000dmc,da się jakoś to zarejestrować bez odstępstwa?Dziekuję z góry za odpowiedź.

Najpierw musisz odróżnić co to jest MMC a co to jest DMC bo widzę że się gubisz.

MMC robisz zgodnie z tabliczką czyli 48 T

a DMC zgodnie z naszymi przepisami i da się bez odstępst.

a DMC zgodnie z naszymi przepisami

A jakie ma naczepa DMC zgodne z przepisami?

W DIP piszesz naciski administracyjne takie jak obowiązują ( w zależności od rozstawu),naciski konstrukcyjne to wiadomo, nacisk na siodło pozostawiasz taki jak na tabliczce i sumujesz naciski administracyjne i nacisk na siodło i masz DMC.

To co piszesz to jakaś dziwna sprawa?!A konkurencja? Się dziwie że zrobiła

Nie ma żadnej dziwnej sprawy - konkurencja po prostu wiedziała co zrobić :evil:

Po to jest w DIP nazwa administracyjnie, aby nie trzeba było robić odtępstw :x

Klient pojechał chyba do konkurencji,mimo wszystko dziękuje za pomoc i będę wiedział

na przyszłość jak postąpić.

I to jest normalna sprawa?