Norbert Jezierski Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Czy na cywilnych stacjach kontroli pojazdów /podstawowych ? okręgowych ?/ można bez przeszkód badać pojazdy Izby Celnej ? Część z nich to zapewne pojazdy nieoznakowane, część - uprzywilejowane. Miło będzie, jeśli dołączycie podstawę prawną dla takiego czy innego swojego stanowiska ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponti Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Moim zdaniem to jak najbardziej . Z tym że pewnie aby zobić takie badanie kierowca musi mieć zgode od swojego szefa . Tak bynajmniej jest w wojsku, że jeżeli przełożony każe zrobić badanie na prywatnej stacji i jak płacą to można śmiało robić i sie nie zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Robiłem. Tylko cywilne co prawda, ale jednak. Mają trochę inne DR. Stary wzór dwu-kartkowy (teraz są trzy kartkowe) i koloru niebieskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1 Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Można robić za zgodą ich przełożonego że wyraża zgode tak jak kolega pisze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Czy na cywilnych stacjach kontroli pojazdów /podstawowych ? okręgowych ?/ można bez przeszkód badać pojazdy Izby Celnej ? A u nas był koleś z IC z "prośbą" o sprawdzenie rejestru badań pod kątem czy ich jakieś auta przeglądaliśmy. Nie było rozdziału w zapytaniu na cywilne i oznakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 15 Styczeń 2010 Share Napisano 15 Styczeń 2010 Czy na cywilnych stacjach kontroli pojazdów /podstawowych ? okręgowych ?/ można bez przeszkód badać pojazdy Izby Celnej ?Część z nich to zapewne pojazdy nieoznakowane, część - uprzywilejowane. Miło będzie, jeśli dołączycie podstawę prawną dla takiego czy innego swojego stanowiska ... Tak można dokonać badania technicznego na cywilnej SKP pojazdów MON i innych pojazdów użytkowanych w sposób szczególny. A to podstawa prawna : Dziennik Ustaw z 13 marca 2009 Nr 39 poz. 319. parag.7, pkt.1 i pkt 2 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1) ORAZ MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 23 lutego 2009 r. w sprawie badań technicznych pojazdów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji i innych pojazdów użytkowanych w sposób szczególny2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Tak można dokonać badania technicznego na cywilnej SKP pojazdów MON i innych pojazdów użytkowanych w sposób szczególny Racja i tam zapis "... po zdemontowaniu specjalistycznego wyposażenia" Nie można resortowymi pojazdami pojechać na cywilną SKP z karabinem zamontowanym lub innymi tego typu. Tu zdaje mi się że o coś innego biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Racja i tam zapis "... po zdemontowaniu specjalistycznego wyposażenia" Nie można resortowymi pojazdami pojechać na cywilną SKP z karabinem zamontowanym lub innymi tego typu. Tu zdaje mi się że o coś innego biega. W tym dzienniku nie widzę takiego zapisu [zaznaczam że jest to Dz.U. najnowszy], Gdzie ty widzisz ten zapis. A co do wyposażenia to Tak ,masz rację , nie wyobrażam sobie BRDEM-a z dzałkiem kalibru [???] na SKP. [ Dodano: 16-01-2010, 12:45 ] A jest ,ale w Dziennik Ustaw Nr 25, poz. 211 z 2005 r. & 8,ust.2 -- Pojazdy poddaje się badaniom technicznym w stacjach kontroli pojazdów, o których mowa w art. 83 ust. 1 ustawy, po uprzednim zdemontowaniu wyposażenia specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 A ja zadam pytanie inne czy Policja może kontrolować pojazdy wojskowe? Odp może. A czy Żandarmeria Wjskowa może kontrolować pojazdy cywilne z kierowcą cywilnym? - nie może. A czy stacja wojskowa może przeglądać cywilne pojazdy - nie może bo wojsko nie świadczy usług. A czy Stacje cywilne mogą kontrolować pojazdy wojskowe - mogą świadczyć takie usługi - zamówione przez wojsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 A ja zadam pytanie inne czy Policja może kontrolować pojazdy wojskowe? Odp może. A czy Żandarmeria Wjskowa może kontrolować pojazdy cywilne z kierowcą cywilnym? - nie może.A czy stacja wojskowa może przeglądać cywilne pojazdy - nie może bo wojsko nie świadczy usług. A czy Stacje cywilne mogą kontrolować pojazdy wojskowe - mogą świadczyć takie usługi - zamówione przez wojsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 A czy Stacje cywilne mogą kontrolować pojazdy wojskowe - mogą świadczyć takie usługi - zamówione przez wojsko mogą owszem : po uprzednim zdemontowaniu wyposażenia specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Niestety nie ma nigdzie zapisu o demontarzu uzbrojenia DZU Nr 25, poz. 211 z 2005 r. & 8,ust.2 na który powołuje się mmiodzio jest nie obowiązujący. Ja sobie wyobrażam BRDM z działkiem na stacji tak samo jak i na drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ja sobie wyobrażam BRDM z działkiem na stacji tak samo jak i na drodze A jakie są warunki przemieszania się po drogach publicznych BRDM-a ? Poza tym nie chodzi tylko o działka ale np o sprzęt szyfrujący ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ja sobie wyobrażam BRDM z działkiem na stacji tak samo jak i na drodze A jakie są warunki przemieszania się po drogach publicznych BRDM-a ? Takie same jak dla każdego innego pojazdu, chyba że jedzie w kolumnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Niestety nie ma nigdzie zapisu o demontarzu uzbrojenia DZU Nr 25, poz. 211 z 2005 r. & 8,ust.2 na który powołuje się mmiodzio jest nie obowiązujący. Ja sobie wyobrażam BRDM z działkiem na stacji tak samo jak i na drodze O demontażu uzbrojenia Nie ,ale jest zapis >> po uprzednim zdemontowaniu wyposażenia specjalnego<<. pisałem w/w poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Takie same jak dla każdego innego pojazdu hmm Nie chcesz się z tego wycofać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Rzeczywiście Ketiw38 , masz rację ,Dz.U.25 jest nie obowiązujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Rzeczywiście Ketiw38 , masz rację ,Dz.U.25 jest nie obowiązujący. Po co więc resortowe SKP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Oszczędność dla resortu, nie dają zarobić "prywaciarzowi". Jest sens na pewno w MON-ie bo dużo pojazdów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Panowie SKP w MON-ie niech bedą , przynajmniej stan techniczny pojazdów jest lepszy . Bezpieczniej poruszają się po naszych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarolud Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Panowie SKP w MON-ie niech bedą , przynajmniej stan techniczny pojazdów jest lepszy . Bezpieczniej poruszają się po naszych drogach. Chwileczkę . Niech będą bo będą ? Skoro odpada sensowność takich SKP bo nie trzeba demontować urządzeń z pojazdów wojskowych przed wjazdem na cywilną SKP to nie widzę sensowności utrzymywania takich JW SKP z naszych podatków. Proszę mi podać argumenty bo "Bezpieczniej poruszają się po naszych drogach" oznacza że po przeglądzie na cywilnej nie jeździły by bezpieczniej ? Oj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Są tańsze w utrzymaniu (robieniu przeglądów) i nie kosztuje tyle samo podatnika przegląd w resortowej co w prywatnej Czytaj w resortowej nie są przelewane pieniądze do prywatnego przedsiębiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Nie łap mnie za słowa,nie chodziło mi o to. A ,kto powiedział że nie trzeba demontować urządzeń z pojazdów wojskowych przed wjazdem na SKP . Tu nie ma różnicy czy to jest SKP cywilna czy MON-wska. Wszelkie urządzenia , które podlegają moim skromnym zdaniem pewnej tajemnicy lub pewnemu niebezpieczeństwu użycia tzn .takie jak ; działka ,karabiny maszynowe itd. są i powinny być demontowane. Co do Monowskich SKP to chodziło mi o to ,że dobrze że są , ponieważ z braku pieniędzy w ogóle by nie jeżdziły> na cywilne SKP też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ależ uzbrojenie takich pojazdów już nie jest tajemnicą Jak pojazd ma strefę tajną to na pewno nie w przedziale kierowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiodzio Napisano 16 Styczeń 2010 Share Napisano 16 Styczeń 2010 Ależ uzbrojenie takich pojazdów już nie jest tajemnicą Jak pojazd ma strefę tajną to na pewno nie w przedziale kierowcy no pewnie że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi