Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Koledzy mogłby ktos podac dziennik ustaw odnosnie powtorzenia numeru na tylnej klapie naczepy. jak wysokość i grubość liter bo tocze własnie spoór z szefem ktory ma kilka takich naczep i twierdzi ze nie potrzeba wiec musze mu czarno na bialym pokazac.Pozdro

Napisano

jeden mały haczyk

Przepis ten nie dotyczy pojazdów,

które z tyłu nie mają burty w postaci płaszczyzny.

brak jest w PoRD definicji płaszczyzny ...

bo jeżeli odnieść to do matematyki to każde wzmocnienie (kształtownik) z płaszczyzny robi trójwymiar

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

§ 31. 1. Na samochodzie ciężarowym samowyładowczym oraz przyczepie samowyładowczej umieszcza się te same co na tablicach rejestracyjnych numery rejestracyjne przez ich namalowanie na tyle burty skrzyni ładunkowej białą lub czarną farbą kontrastową w stosunku do tła burty. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, które z tyłu nie mają burty w postaci płaszczyzny.

2. Numery namalowane na tyle burty skrzyni ładunkowej powinny mieć taki sam układ i zbliżony kształt liter i cyfr jak numery na tablicy rejestracyjnej

jednorzędowej. Długość rzędu namalowanych numerów powinna wynosiç 140—150 cm, wysokośç 25 cm, a grubość kreski — 4,5 cm.

Też miałem przypadek Klient powoływał się na Panów inspektorów z ITD , że numery rejestracyjne na na burtach tylnych niepotrzebne.

Napisano

Nie widziałem przyczepy lub naczepy z idealnie płaską tylna burtą - chyba łatwo się wymigać?

Napisano
paragraf 31 Dz.U 186 z 2007 poz 1322 ze zmianami

A możecie przedstawić odpowiedni zapis w 155, bo ten co wskazujecie jest przede wszystkim dla WK :evil:

Napisano

Paragraf nr 1, pkt. 1, litera "d" Dz.U. 155. Jest odniesienie do rozporządzenia o rejestracji pojazdów.

Napisano
jest przede wszystkim dla WK :evil:
i właściciela pojazdu ,

bo WK mu burty nie pomaluje

:lol:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• 3 years later...
Napisano

Mowa jest o burcie a czy wymóg dotyczy naczep posiadajacych drzwi połówkowe

Napisano
Mowa jest o burcie a czy wymóg dotyczy naczep posiadajacych drzwi połówkowe

Tak jak napisałeś ,mowa jest o burcie więc drzwi ,nie.

Napisano

Tego akurat to ja nie jestem pewnien, bo najpierw trzeba by znaleźć definicje burty. Jak sądzę będzie z tym ciężko :?

Napisano
najpierw trzeba by znaleźć definicje burty. Jak sądzę będzie z tym ciężko

Dokładnie. Wcale to nie jest takie oczywiste we współczesnych konstrukcjach zabudów.

Napisano

Miałem tę naczepę na badaniu po zatrzymaniu dowodu i rzeczywiście policjant miał rację ,ściana tylna w postaci drzwi połówkowych ale z kolei całość z możliwością uchylania do góry.

Napisano

Tego akurat to ja nie jestem pewnien, bo najpierw trzeba by znaleźć definicje burty. Jak sądzę będzie z tym ciężko :?

Jak żyję nie widziałem takiej z drzwiami samowyładowczej

Napisano

Znaczy, młody jeszcze jesteś, a to dobrze,,,

Napisano

Ja na drodze czasami je widuję i są dokładnie takie:

ściana tylna w postaci drzwi połówkowych ale z kolei całość z możliwością uchylania do góry
  • 4 years later...
Napisano

Odgrzeje trochę temat.

Czy nadal obowiązuje przepis odnośnie numerów rejestracyjnych na tylnych klapach(bortach) w pojazdach samowyładowczych?

Nie mogę teraz tego znaleźć.

Napisano
Odgrzeje trochę temat.

Czy nadal obowiązuje przepis odnośnie numerów rejestracyjnych na tylnych klapach(bortach) w pojazdach samowyładowczych?

Nie mogę teraz tego znaleźć.

Warszawa, dnia 18 lipca 2016 r.

Poz. 1038

OBWIESZCZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY I Budownictwa1)

z dnia 2 czerwca 2016 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie rejestracji

i oznaczania pojazdów

§ 31. 1. Na samochodzie ciężarowym samowyładowczym oraz przyczepie samowyładowczej umieszcza się te same co

na tablicach rejestracyjnych numery rejestracyjne przez ich namalowanie na tyle burty skrzyni ładunkowej białą lub czarną

farbą kontrastową w stosunku do tła burty. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, które z tyłu nie mają burty w postaci płaszczyzny.

2. Numery namalowane na tyle burty skrzyni ładunkowej powinny mieć taki sam układ i zbliżony kształt liter i cyfr jak

numery na tablicy rejestracyjnej jednorzędowej. Długość rzędu namalowanych numerów powinna wynosić 140–150 cm,

wysokość 25 cm, a grubość kreski – 4,5 cm.

• 1 month later...
Napisano

Nie szukać! :evil:

Od dwunastu latu gromada dorosłych ludzi wałkuje poblemy związane z badaniami technicznymi, a okazuje się że bez potrzeby, bo to takie proste! :evil:

Nasi użytkownicy napisali 246386 postów, tematów 13340

Mamy 7184 zarejestrowanych użytkowników

To forum odwiedzono już 6789822 razy

Napisano
Od dwunastu latu gromada dorosłych ludzi wałkuje poblemy związane z badaniami technicznymi, a okazuje się że bez potrzeby, bo to takie proste!

brawo!!!! w jednym zdaniu zawarłeś sedno sprawy, jeszcze raz brawo!