Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Jak zdobyć tytuł technika w krótkim czasie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!Ukończyłem liceum ogólnokształcące i studia wyższe na kierunku zarządzanie jak również posiadam 6 lat praktyki w zawodzie mechanika samochodowego gdyż mam swój warsztat.Z tego co się orientuje to nie mogę zrobić uprawnień diagnosty poniewaz muszę mięć tytuł technika.Czy ktoś może doradzić co można zrobić w jak najkrótszym czasie by to ominąć?Może jakieś technikum eksternistyczne albo jakiś inny kurs lub doszkolenie.Z góry dziękuje!!!

Napisano

A studiowałeś DZU odnośnie wymagań - bo z tego co się orjętuję to mówi się tam o studiach wyższych kirunkowych oraz innych :x

Napisano
No właśnie studia muszą być o kierunku samochodowym

No właśnie nie muszą ;

Dz. U. 2004 nr 246 poz 2469

par 2 pkt 3 zezwala na wyższe inne niż samochodowe przy 4- letniej praktyce,,,

pozdrawiam,

Mały problem, że studia powinny być techniczne,,

Napisano

O kierunku samochodowym nie muszą to prawda ale ja nie mam studiów technicznych,jestem po zarządzaniu

Napisano
O kierunku samochodowym nie muszą to prawda ale ja nie mam studiów technicznych,jestem po zarządzaniu

Ale to masz te studia czy nie :razz:

Jak Tak to pozostaje :D

No właśnie nie muszą ;

Dz. U. 2004 nr 246 poz 2469

par 2 pkt 3 zezwala na wyższe inne niż samochodowe przy 4- letniej praktyce,,,

pozdrawiam,

Pozdrawiam :-D

Napisano

Tak rozumiem ale tam jest mowa o wyższym technicznym a ja jestem po zarządzaniu to nie są studia techniczne czy tam inżynierskie

Napisano
zarządzaniu to nie są studia techniczne czy tam inżynierskie

Najlepiej złóż zapytanie do swojego WK bo u nas to co wydział komunikacji to inaczej interpretuje przepisy.

Napisano

ale w dzienniku ustaw jest mowa tylko o technicznym czy to wyższe czy średnie i nie mają tutaj wpływu lata praktyki :D

Napisano

nie mieszajcie pytającemu

w rozporządzeniu mowa o wykształceniu średnim lub wyższym ale musi być ono techniczne

natomiast specjalność decyduje o ilości wymaganej praktyki

ukończenie studiów ekonomicznych [zarządzanie] powoduje że nie posiada pytający wyższego technicznego - czyli pyta jak szybko "zrobić" technikum aby mieć choć wykszałcenie średnie techniczne a lata praktyki nabędzie [nawet 8 lat - gdyby ukończył technikum krawiecki]

Napisano

Dziękuje Panu abc ::hey w końcu ktoś zrozumiał.Teraz muszę się dowiedzieć co zrobić by szybko zdobyć tytuł technika!Prosze o pomoc!Z góry dziękuje :D

Napisano
Wystarczy trochę poszperać

A ja myślę, że wystarczy iść do swego WK i spytać co biorą pod uwagę,,,

Znam WK gdzie kierowca spełnia warunki , bo to obsługa pojazdu,,,

skąd wiecie, że nie ma WK gdzie wystarczy maluchem pojeździć ,,,

Poza tym nasz kolega "arkkuk" ma warsztat samochodowy, czyli studia mogą mu tutaj pomóc co najwyżej w komunikacji z klientem,,, uwierzcie mi, nie ma nic lepszego od praktyki ,,,

Napisano

raczej pilnuja tych wymagan i stosuja sie do Dz. U. 2004 nr 246 poz 2469 . Kazdy sie boi o swoj tylek po tych sensacyjnych doniesieniach mediow...

Napisano

szkoda że nie ma w warszawie stadionu bo zawsze mogłeś pojechać tam i sobie kupić wtedy miał być bardzo szybko :D:-D

tak na marginesie z tego co się orientowałem można się dogadać z dyrektorem szkoły żeby zdawać eksternistycznie jeden rok w jeden semestr.

Napisano
szkoda że nie ma w warszawie stadionu

Ale w Szczecinie jest Turzyn.Nie wiem jak dzisiaj ale kiedyś mozna było kupić

pełne wykształcenie...!!!! :D

Napisano

Pewno wie to z własnego dośwaidczenia :x i dlatego się tak cieszy :evil::evil:

Napisano

Panowie , piszecie , że wykształcenie to należy do WK , uważam że to jest istotne przy składaniu dokumentów do egzaminu ponieważ tam własnie jest to weryfikowane i jezeli ktoś zda egzamin otrzymuje zaświadczenie o zdaniu egzamniunu na diagnostę

Napisano
Panowie , piszecie , że wykształcenie to należy do WK , uważam że to jest istotne przy składaniu dokumentów do egzaminu ponieważ tam własnie jest to weryfikowane i jezeli ktoś zda egzamin otrzymuje zaświadczenie o zdaniu egzamniunu na diagnostę

Otoz nie; skladasz tylko oswiadczenie pod grozba skladania falszywych zeznan -ze spelniasz jeden z warunkow zawartych w Rozporzadzeniu Ministra.

Problemy zaczynaja sie dopiero w WK :razz:

Napisano
Otoz nie; skladasz tylko oswiadczenie

Dokładnie tak,,, to WK decyduje i decyduje różnie,,,