Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rejestracja przyczepki SAM

zabski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie mój pierwszy post wiec się przywitałem a teraz do rzeczy mam taki problem mam w domu przyczepkę marki sam zarejestrowana posiadająca tablice ale jej właściciel wyjechał za granice prawdopodobnie nie żyje bo to wiekowy facet i tak 27 lat temu mój dziadek odkupił od niego ta przyczepę ale jej nie przerejestrował (umowę mam w domu tak jak i dowód ) no tak wyszło ze dziadek tez nie żyje a ja chciałbym ja zacząć używać tylko problem w tym ze ona nie jest na mnie i oczywiście nie mam oc jak się zabrać za to żeby to odkręcić ??? czy nie prościej by było po prostu podjechać do wydziału komunikacji i wystąpić o nowa rejestracje i dowód ??? mam nadzieje ze napisałem zrozumiale :) prosiłbym o pomoc z góry dziękuje

czy nie prościej by było po prostu podjechać do wydziału komunikacji i wystąpić o nowa rejestracje i dowód
nie licz na to, że ktoś Ci tu podpowie jak zrobić przekręt

legalnie - wyrok sądu o nabyciu spadku

i oczywiście nie mam oc
a to wielka niewiadoma, co z zaległymi składkami

legalnie - wyrok sądu o nabyciu spadku

Obecnie sprawę poświadczenia dziedziczenia może potwierdzić także notariusz. Procedura dużo szybsza niż sąd i nie droga.

nie liczę na to ze ktoś podpowie mi jak zrobić przekręt chciałbym to zrobić legalnie ale czy warto aha i jeszcze jedna sprawa potrzebuje tez zmniejszyć dcm w dowodzie tej przyczepki z 530 na 450 czy to jest możliwe to jest bardzo mała przyczepka i nie wiem czy warto wogóle to ruszać i jeszcze te zaległe składki oc czyli je będę musiał zapłacić czy co ??? dzięki :)

No to już Ci odpowiedzieliśmy. Dojdzie tu do zmiany właściciclea, więc może Ci odpuszczę te składki...

jeszcze te zaległe składki oc czyli je będę musiał zapłacić czy co

Sprawa spadku jest prosta - przyjmujesz majątek, przyjmujesz tez długi. Możesz przyjąć majątek z dobrodziejstwem inwentarza - wtedy ewentualni wierzyciele będą ci ę ścigali tylko do wysokości przejętego majątku.

oczywiście nie mam oc

Dowiedz, się jaki są zaległości. Jeśli to kilka lat to gra niewarta świeczki. A swoją drogą to ciekawe jakie jeszcze dziadek niespodzianki zostawił? Wiem, że to trochę nie na miejscu, ale takie jest życie. Nie daj się oskubać...

potrzebuje tez zmniejszyć dcm w dowodzie tej przyczepki z 530 na 450 czy to jest możliwe

jeśli chodzi o DMC to nie ma takiej możliwości

ehhh chyba sobie to wszystko odpuszcze oc nie bylo oplacane od jakis 25 lat:) wiec oleje to narazie dzieki wszystkim za odpowiedz

[ Dodano: 03-02-2010, 21:36 ]

aha ale moment bo dziadek tego nie zarejestrował na siebie i na dowodzie widnieje 1 właściciel czyli defakto nawet moj dziadek nie jest jej właścicielem to czy ja ja mogę dostać w spadku ehh ;]

na dowodzie widnieje 1 właściciel czyli defakto nawet moj dziadek nie jest jej właścicielem to czy ja ja mogę dostać w spadku ehh ;]

Ale od kogo..???Przeciez chyba nie myślisz ze od dziadka... :razz:

zabski napisał/a:

potrzebuje tez zmniejszyć dcm w dowodzie tej przyczepki z 530 na 450 czy to jest możliwe

jeśli chodzi o DMC to nie ma takiej możliwości

jeżeli jest to pryczepa marki SAM to dmc można chyba zmienić

Nie przesadzajmy. DMC tylko nie może być zwiększone w przypadku pojazdu fabrycznego, więc nie wprowadzajmy się wzajemnie w błąd. Inną sprawą jest właściwe uzasadnienie zmiany DMC. I tu jest pole do popisu dla tych, którzy chcą DMC zmniejszyć czy zwiększyć.

hmm czas pokaże czy będę to robił na razie bardzo dziękuje za wszystkie rady jak już coś ruszę to się odezwę ;]