zbigi Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 jak postepujecie w przypadku, gdy badanie przyjedzie pojazd, po wymianie szyby (byla rozbita ale wymieniona na nowa, -badanie pokolizyjne po zabraniu DR przez policje) a nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa. Co prawda widac ze cos bylo 'kombinowane' bo nie da sie jej oderwac i nakleic w idealnym stanie, ale jest w stanie 'dobrym' i pozwala zidentyfikowac pojazd. DZ.U. nr. 155 warunkuje 'pozytywa' w przypadku obecnosci ww nalepki. Natomiast PORD pisze ze jest to nalepka jednorazowego uzycia, wykonana w taki sposob, aby jej powtorne wykorzystanie nie bylo mozliwe (przyklejenie do innego pojazdu w zamysle ustawodawcy;)) Czy jest przestepstwem jej powtorne wykorzystanie? Cytuj
Regan55 Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 jak postepujecie w przypadku, gdy badanie przyjedzie pojazd, po wymianie szyby a nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa Jezeli -jak piszesz ze coś tam widać mała "kombinację" ale jest przyklejona powtórnie i mogę sobie porównac zapis z DR to oczywiście "P"... Czy jest przestepstwem jej powtorne wykorzystanie? Zeby w naszej pracy powstawały tylko takie "przestępstwa".....!!!!! Cytuj
zbigi Napisano 7 Luty 2010 Autor Napisano 7 Luty 2010 oczywiscie ze nalepka nie identyfikuje jednoznacznie pojazdu Dlatego sprawdzam pozostale cechy identyfikacyjne Cytuj
Regan55 Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 oczywiscie ze nalepka nie identyfikuje jednoznacznie pojazdu Ale jezeli nr.rej.jest do odczytania i mozesz porównać go z DR to co jeszcze chcesz wycisnąć z tej "biednej"nalepki... Cytuj
JACEK GUZ Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Jeżeli nalepka jest czytelna to ok. a jak jej nie ma to N i po dyskusji Cytuj
Jacdiag Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa. i niejednokrotnie widziałem, jak fachowcy z firmy wymieniającej szyby w ciągu 5 s przenosili nalepkę ze starej na nową pod warunkiem, że kawałek starej szyby pod nalepką był cały Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
mirek.g Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Zeby w naszej pracy powstawały tylko takie "przestępstwa".....!!!!! Cytuj
danielg539 Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Kiedyś nawet mojemu koledze podczas wymiany szyby dopisali operacje przeklejenia nalepki na faktórze VAT 10 zł brutto. Cytuj
jarolud Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 a jak jej nie ma to N i po dyskusji ... na szybie ma być czołowej Bo często " mam w portfelu " A jak jest w złym miejscu ? Np boczna szyba tył strona lewa Cytuj
Jacdiag Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Bo często " mam w portfelu " a jak będzie z prawej strony, z przodu, w rogu ... Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Wojciech Jania Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Nalepka ma być! I czytelna! A że przepisy milczą o tym, czy była "przeklejona", czy nie, to tu już nie można się czepiać. Cytuj
zbigi Napisano 9 Luty 2010 Autor Napisano 9 Luty 2010 Dlatego zadalem pytanie czy przepisy precyzuja w jakis sposob ewentualny zakaz jej powtornego uzycia. Mozna powiedziec tylko tyle ze do konca nie spelnia ona zalozonych cech Cytuj
JACEK GUZ Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Jeżeli jest nawet ponownie przyklejona do wymienionej szyby i jest czytelna to wydaje mi się że spełnia swoją rolę Cytuj
bohdang Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Nalepka miała być tak zrobiona, aby nie nadawała się do ponownego użycia. Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI. Jeśli więc ktoś potrafi nalepkę sprytnie odkleić od szyby i przykleić na drugą szybę - nie ma podstaw do kwestionowania takiego czynu. Cytuj
JACEK GUZ Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Nalepka miała być tak zrobiona, aby nie nadawała się do ponownego użycia. Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI. Jeśli więc ktoś potrafi nalepkę sprytnie odkleić od szyby i przykleić na drugą szybę - nie ma podstaw do kwestionowania takiego czynu. Też jestem tego zdania Cytuj
Jackow Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI Nie sądzę, że ktoś wziął pod uwagę możliwość odklejenia nalepki w stanie niemalże nienaruszonym po podgrzaniu szyby do kilkuset stopni Cytuj
JACEK GUZ Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Nie wiem jak to zrobili fachowcy od szyb ale miałem klientkę która po wyniku N za pękniętą przednią szybę wróciła z już wymienioną szybą i naklejka była nie uszkodzona Cytuj
jarolud Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Nalepka ma być! I czytelna! A jak są 2 i więcej ? Cytuj
JACEK GUZ Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Powinna być jedna a każda ponad normę to z tego co słyszałem to 50zł. mandatu Cytuj
Jacdiag Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 po podgrzaniu szyby do kilkuset stopni ostatnia wymiana szyby - przy której "kibicowałem" - i przeklejenie nalepki odbywało się w temperaturze około 10 st.C zakończone sukcesem Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
domin_g Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 "Proszę przykleić nalepkę od wewnątrz, po prawej stronie, na przedniej szybie, w rogu..." Cytuj
JACEK GUZ Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Ostatnio był klient z nalepką w prawym rogu tyle że tylnej szyby Cytuj
Regan55 Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Ostatnio był klient z nalepką w prawym rogu tyle że tylnej szyby Ale miał... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi