Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak postepujecie w przypadku, gdy badanie przyjedzie pojazd, po wymianie szyby (byla rozbita ale wymieniona na nowa, -badanie pokolizyjne po zabraniu DR przez policje) a nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa. Co prawda widac ze cos bylo 'kombinowane' bo nie da sie jej oderwac i nakleic w idealnym stanie, ale jest w stanie 'dobrym' i pozwala zidentyfikowac pojazd. DZ.U. nr. 155 warunkuje 'pozytywa' w przypadku obecnosci ww nalepki.

Natomiast PORD pisze ze jest to nalepka jednorazowego uzycia, wykonana w taki sposob, aby jej powtorne wykorzystanie nie bylo mozliwe (przyklejenie do innego pojazdu w zamysle ustawodawcy;)) Czy jest przestepstwem jej powtorne wykorzystanie?

Napisano
jak postepujecie w przypadku, gdy badanie przyjedzie pojazd, po wymianie szyby

a nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa

Jezeli -jak piszesz ze coś tam widać mała "kombinację" ale jest przyklejona powtórnie

i mogę sobie porównac zapis z DR to oczywiście "P"...

Czy jest przestepstwem jej powtorne wykorzystanie?

Zeby w naszej pracy powstawały tylko takie "przestępstwa".....!!!!! :razz:

Napisano

oczywiscie ze nalepka nie identyfikuje jednoznacznie pojazdu :D Dlatego sprawdzam pozostale cechy identyfikacyjne

Napisano
oczywiscie ze nalepka nie identyfikuje jednoznacznie pojazdu

Ale jezeli nr.rej.jest do odczytania i mozesz porównać go z DR to co jeszcze chcesz

wycisnąć z tej "biednej"nalepki... :D

Napisano

Jeżeli nalepka jest czytelna to ok. a jak jej nie ma to N i po dyskusji :)

Napisano
nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa.

i :ok

niejednokrotnie widziałem, jak fachowcy z firmy wymieniającej szyby w ciągu 5 s przenosili nalepkę ze starej na nową

pod warunkiem, że kawałek starej szyby pod nalepką był cały :D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Zeby w naszej pracy powstawały tylko takie "przestępstwa".....!!!!!

:ok

Napisano

Kiedyś nawet mojemu koledze podczas wymiany szyby dopisali operacje przeklejenia nalepki na faktórze VAT 10 zł brutto. :evil:

Napisano
a jak jej nie ma to N i po dyskusji

... na szybie ma być czołowej Bo często " mam w portfelu " :-) A jak jest w złym miejscu ? Np boczna szyba tył strona lewa :x

Napisano

Nalepka ma być! I czytelna! A że przepisy milczą o tym, czy była "przeklejona", czy nie, to tu już nie można się czepiać.

Napisano

Dlatego zadalem pytanie czy przepisy precyzuja w jakis sposob ewentualny zakaz jej powtornego uzycia. Mozna powiedziec tylko tyle ze do konca nie spelnia ona zalozonych cech :D

Napisano

Jeżeli jest nawet ponownie przyklejona do wymienionej szyby i jest czytelna to wydaje mi się że spełnia swoją rolę :)

Napisano

Nalepka miała być tak zrobiona, aby nie nadawała się do ponownego użycia. Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI. Jeśli więc ktoś potrafi nalepkę sprytnie odkleić od szyby i przykleić na drugą szybę - nie ma podstaw do kwestionowania takiego czynu. :D

Napisano
Nalepka miała być tak zrobiona, aby nie nadawała się do ponownego użycia. Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI. Jeśli więc ktoś potrafi nalepkę sprytnie odkleić od szyby i przykleić na drugą szybę - nie ma podstaw do kwestionowania takiego czynu. :D

Też jestem tego zdania ::hey

Napisano
Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI

Nie sądzę, że ktoś wziął pod uwagę możliwość odklejenia nalepki w stanie niemalże nienaruszonym po podgrzaniu szyby do kilkuset stopni :)

Napisano

Nie wiem jak to zrobili fachowcy od szyb ale miałem klientkę która po wyniku N za pękniętą przednią szybę wróciła z już wymienioną szybą i naklejka była nie uszkodzona :-D

Napisano
Nalepka ma być! I czytelna!

A jak są 2 i więcej ? 8)

Napisano

Powinna być jedna a każda ponad normę to z tego co słyszałem to 50zł. mandatu

Napisano
po podgrzaniu szyby do kilkuset stopni
ostatnia wymiana szyby - przy której "kibicowałem" :D - i przeklejenie nalepki odbywało się w temperaturze około 10 st.C

zakończone sukcesem :ok

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

można ją zdjąć i założyć bez uszkodzenia :)

Napisano

"Proszę przykleić nalepkę od wewnątrz, po prawej stronie, na przedniej szybie, w rogu..."

naklejkadfg.thumb.jpg.574e97707822e7341f9c22defe96f6ca.jpg

Napisano

Ostatnio był klient z nalepką w prawym rogu tyle że tylnej szyby :evil::evil::evil:

Napisano
Ostatnio był klient z nalepką w prawym rogu tyle że tylnej szyby

Ale miał... :D