Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie: w jaki sposób obliczyć dopuszczalne wartości ustawienia świateł mijania w płaszczyźnie pionowej, jeśli nominalna wartość ustawienia wynosi 1,2%?

Napisano

1.2% to jest 1.2 cm na 1m odległości między reflektorem a ekranem lub nieco dokładniej ierzalne 12cm na 10m odległości. Czy o to chodziło?

Napisano

No, nie wiem, szczerze mówiąc... Mam takie zadanko do wykonania i nie wiem jak to powinno w ogóle wyglądać.

Napisano

Myślę, że najbardziej pomocnym będzie tu Regulamin nr 48, pkt 6.2.6.1. i załączniki: 5,6,7,8 tego regulaminu. Tam są podane wartości pionowych ustawień "zerowych" i wymaganych odchyleń pionowych i poziomych dla świateł mijania

Napisano

Gdybyś jeszcze podpowiedział, gdzie można zdobyć i poczytać Regulaminy EKG ONZ,,,

Napisano

Wielkie dzięki, tylko się nie chwal, że masz też nr 13, bo zechcę potem jeszcze inne,,,

Napisano

Panowie: zadanie nie jest rozwiązane... Przypominam, że w zadaniu pierwszym słowem jest "oblicz". Sam utknąłem i nie znam wyniku... Jest to zadanie, które otrzymałem na kursie na diagnostów. A jeśli chodzi o ustawienie świateł w płaszczyźnie pionowej i poziomej, to znam odpowiednie wartości (nawiasem mówiąc było to kolejne zagadnienie pracy kontrolnej).

Napisano
Wielkie dzięki, tylko się nie chwal, że masz też nr 13, bo zechcę potem jeszcze inne

A chcesz 13?

Napisano

Jak nie , jak tak ??? Dzięki

Może być na pw ,

Napisano

Mówisz i masz,a może jeszcze 36 i 52 w sprawie autobusów :)

[ Dodano: 20-02-2010, 11:05 ]

Może być na pw

Aleś chytry,niech inni też skorzystają :D:D:D

Regulamin_13-Hamulce.pdf

Napisano
Aleś chytry,niech inni też skorzystają

A tak mu dobrze z twarzy patrzy..... :D:x

Napisano

Kolego "ar", wydaje mi się, że do rozwiązania tego zadania należy przyjąć wartości dopuszczalne, określone w lp.4.1.3 zał. 1 rozporządzenia o badaniach - Dz.U. 155, poz. 1232. z 2009r. Przy ustawieniu nominalnym = 1,2%, dopuszczalne górne ustawienie wyniesie 0,9%, a dolne 1,7%. Chyba, ze starość spowodowała u mnie wtórny analfabetyzm matematyczny. :shock:

Napisano
Aleś chytry,niech inni też skorzystają

Napisałem tak na wypadek, gdybyś nie był aż tak rozrzutny, dzięki ,,,

Napisano

Jest to wprawdzie tylko wyciąg z Regulaminu 13, ale zawsze już coś. A tu macie nieco pełniejszą wersję, ze wszystkimi załącznikami, tylko nie ma wszystkich aktualnych poprawek. No i jest w Open Office, więc nie wiem czy da się wkleić.

[ Dodano: 20-02-2010, 13:41 ]

Wkleiło się, więc może będzie działać. :D

Regulamin 13 -Homolog.układów hamulc. - str.73, zał,4 -o hamulcach długotrwałego działania.doc

Napisano

bohdang Ok zaczaiłem o co chodzi... Przypominam sobie teraz, że prowadzący wspominał o tym, ale wynik podawał w cm/m a nie w %. Przeliczając na centymetry, wynik brzmi: w górę- 9cm na 10m a w dół- 17 cm na 10 m - dopuszczalne wartości mają zawierać się w tym przedziale. Dzięki za pomoc.

Napisano
Witam. Mam pytanie: w jaki sposób obliczyć dopuszczalne wartości ustawienia świateł mijania w płaszczyźnie pionowej, jeśli nominalna wartość ustawienia wynosi 1,2%?

tzn że reflektor jest na wysokości 48 cm od podłoża

i zgodnie z dopuszczalnymi odchyłkami ustawienia +3/-5 cm/10m

może świecić na odległość 40 +10/-16,6 m

X = 40 + 4,8:H

X = 40 - 8:H

H wysokość zamontowania reflektora w m

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85ty_podobne

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Jacdiag, wydaje mi się, że w tym zadaniu wcale nie chodzi o to, jak daleko świecą światła (przecież diagnosta nie biega z taśmą), tylko jak duże odchyłki na ekranie przyrządu są do zaakceptowania, w którym miejscu na ekranie jeszcze może być światło, a gdzie może być tylko cień. dopiero co wchodzę w te tematy, dlatego nawet jeśli się mylę, to proszę o wyrozumiałość...