ar Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Witam. Mam pytanie: w jaki sposób obliczyć dopuszczalne wartości ustawienia świateł mijania w płaszczyźnie pionowej, jeśli nominalna wartość ustawienia wynosi 1,2%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arton Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 1.2% to jest 1.2 cm na 1m odległości między reflektorem a ekranem lub nieco dokładniej ierzalne 12cm na 10m odległości. Czy o to chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar Napisano 19 Luty 2010 Autor Share Napisano 19 Luty 2010 No, nie wiem, szczerze mówiąc... Mam takie zadanko do wykonania i nie wiem jak to powinno w ogóle wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Myślę, że najbardziej pomocnym będzie tu Regulamin nr 48, pkt 6.2.6.1. i załączniki: 5,6,7,8 tego regulaminu. Tam są podane wartości pionowych ustawień "zerowych" i wymaganych odchyleń pionowych i poziomych dla świateł mijania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Gdybyś jeszcze podpowiedział, gdzie można zdobyć i poczytać Regulaminy EKG ONZ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Mówisz i masz: Regulamin 48 - Homologacja świateł.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Wielkie dzięki, tylko się nie chwal, że masz też nr 13, bo zechcę potem jeszcze inne,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar Napisano 20 Luty 2010 Autor Share Napisano 20 Luty 2010 Panowie: zadanie nie jest rozwiązane... Przypominam, że w zadaniu pierwszym słowem jest "oblicz". Sam utknąłem i nie znam wyniku... Jest to zadanie, które otrzymałem na kursie na diagnostów. A jeśli chodzi o ustawienie świateł w płaszczyźnie pionowej i poziomej, to znam odpowiednie wartości (nawiasem mówiąc było to kolejne zagadnienie pracy kontrolnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Wielkie dzięki, tylko się nie chwal, że masz też nr 13, bo zechcę potem jeszcze inne A chcesz 13? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Jak nie , jak tak ??? Dzięki Może być na pw , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Mówisz i masz,a może jeszcze 36 i 52 w sprawie autobusów [ Dodano: 20-02-2010, 11:05 ] Może być na pw Aleś chytry,niech inni też skorzystają Regulamin_13-Hamulce.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Aleś chytry,niech inni też skorzystają A tak mu dobrze z twarzy patrzy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Kolego "ar", wydaje mi się, że do rozwiązania tego zadania należy przyjąć wartości dopuszczalne, określone w lp.4.1.3 zał. 1 rozporządzenia o badaniach - Dz.U. 155, poz. 1232. z 2009r. Przy ustawieniu nominalnym = 1,2%, dopuszczalne górne ustawienie wyniesie 0,9%, a dolne 1,7%. Chyba, ze starość spowodowała u mnie wtórny analfabetyzm matematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Aleś chytry,niech inni też skorzystają Napisałem tak na wypadek, gdybyś nie był aż tak rozrzutny, dzięki ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Jest to wprawdzie tylko wyciąg z Regulaminu 13, ale zawsze już coś. A tu macie nieco pełniejszą wersję, ze wszystkimi załącznikami, tylko nie ma wszystkich aktualnych poprawek. No i jest w Open Office, więc nie wiem czy da się wkleić. [ Dodano: 20-02-2010, 13:41 ] Wkleiło się, więc może będzie działać. Regulamin 13 -Homolog.układów hamulc. - str.73, zał,4 -o hamulcach długotrwałego działania.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar Napisano 20 Luty 2010 Autor Share Napisano 20 Luty 2010 bohdang Ok zaczaiłem o co chodzi... Przypominam sobie teraz, że prowadzący wspominał o tym, ale wynik podawał w cm/m a nie w %. Przeliczając na centymetry, wynik brzmi: w górę- 9cm na 10m a w dół- 17 cm na 10 m - dopuszczalne wartości mają zawierać się w tym przedziale. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Witam. Mam pytanie: w jaki sposób obliczyć dopuszczalne wartości ustawienia świateł mijania w płaszczyźnie pionowej, jeśli nominalna wartość ustawienia wynosi 1,2%? tzn że reflektor jest na wysokości 48 cm od podłoża i zgodnie z dopuszczalnymi odchyłkami ustawienia +3/-5 cm/10m może świecić na odległość 40 +10/-16,6 m X = 40 + 4,8:H X = 40 - 8:H H wysokość zamontowania reflektora w m http://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85ty_podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar Napisano 20 Luty 2010 Autor Share Napisano 20 Luty 2010 Jacdiag, wydaje mi się, że w tym zadaniu wcale nie chodzi o to, jak daleko świecą światła (przecież diagnosta nie biega z taśmą), tylko jak duże odchyłki na ekranie przyrządu są do zaakceptowania, w którym miejscu na ekranie jeszcze może być światło, a gdzie może być tylko cień. dopiero co wchodzę w te tematy, dlatego nawet jeśli się mylę, to proszę o wyrozumiałość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi