Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Wydział komunikacji nie chce wydac dowodu rejestracyjnego

szynski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój problem wygląda następująco: na wakacjach kupiłem sobie samochód, podczas sporządzania umowy kupna - sprzedaży kupujący zamiast swoich danych, wpisał dane kolegi pomimo że był właścicielem tego samochodu. Podrobił podpis kolegi. (dowiedziałem się o tym dopiero kiedy sprawa z wydziału komunikacji trafiła na policję) Kiedy chciałem przerejestrowac samochód, musiałem przepisac umowę raz jeszcze, gdyż sprzedający pomylił się w numerze nadwozia, rodzice mieli pojechac do sprzedającego aby złożył nowy podpis na umowie. Niestety z braku czasu nie pojechali i mama podrobiła podpis sprzedającego. Ja nieświadomy udałem się z tą umową do wydziału komunikacji. Otrzymałem tablice, miękki dowód i po miesiącu dostałem wezwanie na policję. Okazało się że facet który sprzedawał mi samochód podszył się pod swojego kolegę, wpisał jego dane na umowie, pomimo iż kilka lat wcześniej sporządzili oni umowę kupna sprzedaży tegoż samochodu i ten właśnie kolega zgłosił wtedy sprzedaż w wydziale komunikacji. Czyli wyglądało to teraz jak gdyby to samo auto zostało sprzedane raz jeszcze przez tego samego właściciela. Na policji opowiedziałem o podpisie podrobionym przez mamę, mama dostała już wyrok, policja i prokuratura w jej sprawie zakończyła już postępowanie. Została kwestia sprzedającego. Sprawa jest w prokuraturze, jednak została zawieszona, bo sprzedający wyjechał do Anglii. Prokurator każe czekac na zakończenie sprawy, w wydziale komunikacji powiedzieli że nie wydadzą mi twardego dowodu rejestracyjnego do puki sprawa się nie zakończy i nie interesuje ich to że ja i moja mama jesteśmy "czyści". Nie wiadomo kiedy ten facet wróci z Anglii a samochód stoi już od listopada I tutaj moje pytanie - czy istnieje jakaś możliwośc uzyskania dowodu rejestracyjnego skoro z mojej strony sprawa została już wyjaśniona ? Czy prokurator może wydac takie pozwolenie na wydanie mi twardego dowodu zważywszy na okoliczności tej sprawy ( czyli wyjazd sprzedającego )?. Bez samochodu jestem jak bez ręki.

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję

Pozdrawiam !

i nie interesuje ich to że ja i moja mama jesteśmy "czyści".

Przeczytaj wszystko co napisałeś bo niemogę uwieżyć że śmiesz twierdzić że jesteście tak jak to napisałeś "czyści"

Podrobiliśćie podpis, kupiliście pojazd na czyjeś nazwisko (może kradziony). niesprawdziliście od kogo kupiliście, niezgodność numerów no i pewnie zaniżyliście kwote :shock:

Czyści jak łza :x

Nie będe się rozpisywał ............. :nook

Jeszcze sąd cywilny o ustalenie prawa własności do samochodu. :!: Tylko sąd może ustalić kto jest prawnym właścicielm pojazdu. :!:

Nawet po zakończeniu postępowania karnego wydział komunikacji nadal nie będzie wiedział kto jest prawidłowym właścicielem pojazdu.

Cóż nie chcę być nie miły, ale ......., Jacdiag ujął to delikatnie.

Polska to jest jednak dziwny kraj i to nie wydziały komuniakcji komplikują sprawy (no może czasami) a ludzie sami sobie.

Jakby ktoś chciał to mam do sprzedania Pałac Kultury i Nauki. :evil:

Jakby ktoś chciał to mam do sprzedania Pałac Kultury i Nauki.

Tak z ciekawości ile cenisz ? Może zamienisz za wierzę Eiffla ? :)

Wypraszam sobie - To ja zawsze handluję Pałacem Kultury i Nauki! ;)

Tutaj bez wyroku sądu się zapewne nie obędzie, bo prokuratura zajmie się tylko czynami i ich sprawcami, co nie zmienia faktu, że w sprawie nie przedstawiono wiarygodnego dowodu własności, a więc rejestracji być nie może... W ogóle dziwie się, że WK nie tyle nie chce wydać stałego dowodu, co nie uchylił całej rejestracji!!

Panowie mam krzywą wieże z pizzą

To ja samą pizzę poproszę - najlepiej frutti di mare z sosem czosnkowym.

P.S.

Sprzedam 16 ciągników m-ki zetor, nówki nie śmigane. Dołączam homologacje pisane patykiem na wodzie.

Niestety... wiem że to trochę niegrzeczne i uszczypliwe z mojej strony, ale w Polsce dalej panuje ciomnogród.

Ludzie nie znają wagi swojego podpisu, uważają, że podrobienie podpisu drugiej osoby to pikuś (Pan Pikuś), podpisanie umowy kupna z "niemcem z briefu" za którego podpisuje się handlarz to norma, danie łapówki to standard.

A to wszystko są rzeczy KARALNE. A potem jest "za co?", "dlaczego?", "co ja takiego zrobiłem?" albo co gorsza - "nas, bohaterów, prądem????" ...

Ech... szkoda słów...

A to wszystko są rzeczy KARALNE. A potem jest "za co?", "dlaczego?", "co ja takiego zrobiłem?" albo co gorsza - "nas, bohaterów, prądem????" ...

Dokładnie jak piszesz, u nas nie przestrzega się elementarnych zapisów prawnych i jest na to przyzwolenie społeczne do momentu za nim nie stanie się komuś krzywda bądź nie daj Boże tragedia ...

i nie interesuje ich to że ja i moja mama jesteśmy "czyści".

Przeczytaj wszystko co napisałeś bo niemogę uwieżyć że śmiesz twierdzić że jesteście tak jak to napisałeś "czyści"

Podrobiliśćie podpis, kupiliście pojazd na czyjeś nazwisko (może kradziony). niesprawdziliście od kogo kupiliście, niezgodność numerów no i pewnie zaniżyliście kwote :shock:

Czyści jak łza :x

Nie będe się rozpisywał ............. :nook

napisałem że wyrok sądu już zapadł i moja sprawa jest już zakończona i w związku z tym śmiem twierdzić że jestem czysty

Sprawa jest w prokuraturze, jednak została zawieszona, bo sprzedający wyjechał do Anglii. Prokurator każe czekac na zakończenie sprawy

moja sprawa jest już zakończona

Ty sam niewiesz co piszesz raz tak a drugi raz inaczej. :razz:

Czytałeś to co napisałeś :cool:

Proponuję zakończyć ten temat.

Wszystko już zostało powiedziane.

Tutaj bez wyroku sądu się zapewne nie obędzie, bo prokuratura zajmie się tylko czynami i ich sprawcami, co nie zmienia faktu, że w sprawie nie przedstawiono wiarygodnego dowodu własności, a więc rejestracji być nie może... W ogóle dziwie się, że WK nie tyle nie chce wydać stałego dowodu, co nie uchylił całej rejestracji!!

napisałem że wyrok sądu już zapadł i moja sprawa jest już zakończona i w związku z tym śmiem twierdzić że jestem czysty

Na policji opowiedziałem o podpisie podrobionym przez mamę, mama dostała już wyrok, policja i prokuratura w jej sprawie zakończyła już postępowanie.

Uniewinnili Cię za podkablowanie Mamy ? Taż to sziok ....

do momentu za nim nie stanie się komuś krzywda bądź nie daj Boże tragedia ...

komuś to nic ...

ale jak mnie to zaboli to dopiero tragedia ...

Dajcie sobie już w dupie siana z tymi idiotycznymi komentarzami :/ opisałem co się stało, jak to wygląda, zapytałem co dalej, co mogę zrobić bądź nie mogę i owszem dostałem odpowiedź za którą dziękuję a resztę swoich uwag zatrzymajcie dla siebie.

Nie denerwuj się, nie robimy tego Tobie na złość tylko żeby następny, któremu przyjdzie do głowy zrobić coś na skróty pokazać jego naiwność i kłopoty z tym związane.

opisałem co się stało, jak to wygląda

przepisy masz na pewno przeciw sobie, spróbuj jednak z ludźmi w urzędach, być może ktoś pomoże przynajmniej złagodzić te problemy,,,

spróbuj jednak z ludźmi w urzędach

Możesz rozwinąć tą złotą myśl? :)

Słuchaj - mam niesprawne auto i teraz nie wiem - naprawiać przed badaniem, czy "spróbować z ludźmi z SKP" ? :)

Ja myślę, że ten chłopak i tak może mówić o wielkiej przychylności WK, który czeka na rozstrzygnięcie prokuratury, a nie cofnął mu tej rejestracji z miejsca....

który czeka na rozstrzygnięcie prokuratury, a nie cofnął mu tej rejestracji z miejsca....

W czym różnica ?

Tzn jak to się ma do :

1. Czekamy na prokuraturę bez cofnięcia rejestracji

2. Czekamy na prokuraturę z cofnięciem rejestracji

Czy WK może sam podjąć taka decyzję gdy sprawa w toku ?

[ Dodano: 23-02-2010, 18:35 ]

no z Twoich z Twoich
Już, już nie nerwuj się Nauka nie pójdzie w las 8)

Proponuję wystąpić do starosty o zawieszenie postępowania w przedmiocie rejestracji pojazdu a następnie złożyć wniosek do sądu cywilnego stwierdzenie nabycia prawa własności. I trzymać kciuki żeby starosta wyraził zgodę na zawieszenie postępowania bo normalnie to należy się odmowa rejestracji pojazdu.