Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie, proszę o pomoc.

Potrzebuję ustalić NDMC przyczepy z hamulcem dla samochodu, jak w temacie.Dane z tabliczki 2515

4115

1-1295

2-1340

Klientowi marzy się tak z 2300-2400kg :cool:

Napisano

Grand Voyager

Na podstawie kat ITS

DMC pojazdu - 2515

DMC zespołu - 4115

MMC przyczep - 1600/---

Dane są co prawda z benzyniaka, ale tu mi pasowały masy pojazdu. Diesle mają zresztą tyle samo na haku 1600/450 kg

Więc klient niech marzy dalej...

Pozdr

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

heh jak zaproponowałem mu 1600kg, klient zabrał kwity i tyle go widziałem.

1600kg wychodzi z tabliczki, a jest szansa żeby zwiększyć ten parametr?

MMC przyczepy ustalacie na podstawie tabliczki czy zdarza się że jest ona większa? Stosujecie zasadę 1,33 ? Każdy udziela innej odpowiedzi :?

Napisano

Po pierwsze - dla potrzeb badania ustalasz MMC przyczepy - a nie DMC

Po drugie - o ile DMC przyczepy możesz sobie liczyć jako wynik odejmowania DMC pojazdu od masy zestawu, to MMC się tak nie określa... Bo MMC określi Ci jedynie producent hehe :)

Będzie kwit z Chryslera, że może ciągnąć więcej - wtedy się podbij. Inaczej bym nie ryzykował.

Napisano
Klientowi marzy się tak z 2300-2400kg

Za marzenia jeszcze nikogo nie ukarali.... :D

Napisano
Wszystkie VOYAGERy wg katalogu ITS mają 1600/450

Dzisiaj miałem na OBT VOYAGERA-benzynę.Przyczepa te same parametry jak wyzej... :)

Napisano

No cóż, szkoda że nie wszystkim da się przetłumaczyć, że to dla bezpieczeństwa ich i innych.... eh mówię (piszę) Wam ...