danielg539 Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 Czy zdarzało się Wam wystawiać saświadczenie, że dany pojazd ciężarowy posiada zawieszenie pneumatyczne? Podobno przedstawienie takiego zaświadczenia w UM lub UG pozwala uzyskać ulgę w podatku drogowym. Jeżeli tak to czy pobieraliście opłatę 6.9 (ustalenie danych) z cennika BT i co pisaliście w zaświadczeniu z BT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migi60 Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 Czy zdarzało się Wam wystawiać saświadczenie, że dany pojazd ciężarowy posiada zawieszenie pneumatyczne? Dla mnie to czarna magia....Pierwszy raz o takim czymś slyszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1205&highlight=zawieszenie+pneumatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 Nie jestem pewny ,czy stacja może wydać takie zaświadczenie.Chyba musi to ogarnąć producent pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 Jak do tej pory nikt czegoś takiego nie mial przyjemności u mnie pobierać... Dlaczego-bo nie mialem zadnego klienta w takiej sprawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 A ja mam dość często i wystawiam. Badanie dodatkowe, cena umowna i w warunkach dodatkowych uwaga "pojazd posiada zawieszenie pneumatyczne" i na tej podstawie wpis do DR w WK a co do ulg to jakieś tam przysługują z tego tytułu ale nie wnikałem w to. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 11 Marzec 2010 Autor Share Napisano 11 Marzec 2010 Nie jestem pewny ,czy stacja może wydać takie zaświadczenie.Chyba musi to ogarnąć producent pojazdu. Ja też nie jestem pewien czy OSKP może wystawić takie zaświadczenie bo Dz U 155 nie przewiduje takiego badania technicznego, ale wiem że są SKP co wystawiają takie zaświadczenia pobierając opłatę za ustalenie danych potrzebnych do rejestracji pojazdu. Uwazam, że wystawienie takiego zaświadczenia leży bardziej w gestii ASO lub rzeczoznawcy samochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wrc69 Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Ok. Jak MA zawieszenie pneumatyczne to OK. A jeśli "równoważne". Gdzieś widziałem takie stwierdzenie. Nie mam pojęcia jakie to jest równoważne. Półresory do głowy mi tylko przychodzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Jest to ustalenie danych, podobnie jak rok produkcji w obu przypadkach najwięcej do powiedzenia ma producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 11 Marzec 2010 Share Napisano 11 Marzec 2010 Gdzieś widziałem takie stwierdzenie. może tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iii Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Panowie, tak czytam no i nie wiem. Wystawiać takie zaświadczenie, czy jak to powinno wyglądać? Przyjechał klient z czymś takim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Ja bym nie wystawiał. Stacja nie wystawia papierów ani o normach euro, ani o zawieszeniach. Tu widać jakąś tam konstrukcję poduszkowo-powietrzną, więc niby łatwa sprawa. A co w przypadku zawieszenia równoważnego? Idę sobie w przepisach pogmerać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 DBT "ustalenie danych" na wniosek właściciela. Jak widzisz pneumatyczne (na zdjęciu), a nie równoważne to wynik P i stosowny wpis w zaświadczeniu. W tym drugim przypadku żądałbym oświadczenia producenta pojazdu. Jest "tańsze" niż opinia rzeczoznawcy. @Paprock Ty to czasem dziwne rzeczy wypisujesz. Raz tworzysz jakieś dziwactwa, żeby tylko klienteli ulżyć, innym razem nie chcesz potwierdzić tego co naocznie widzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rewers Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Nie widzę przeciwwzskazań. Uważam, że można wystawić. Ale równie dobrze może to zrobić rzeczoznawca lub producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 No bo albo mi się zdaje, albo coś było w instrukcji rejestracji na podstawie czego powstają adnotacje o rodzaju zawieszenia. No chyba że myle z normami euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 7 minut temu, Paprock napisał: No chyba że myle z normami euro. No chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Czyli, jak widać mieszki , to zaświadczenie można wystawić, a o równoważnym echo! Normalka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 t) „ZAWIESZENIE ...” – podając rodzaj zawieszenia: pneumatyczne albo równoważne do pneumatycznego – dotyczy samochodów ciężarowych i ciągników samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t, oraz przyczep i naczep, które łącznie z pojazdem silnikowym posiadają dopuszczalną masę całkowitą od 7,0 t, Zaw.pneumatyczne- zawieszenia uważane jest za pneumatyczne, jeżeli amortyzacja następuje przynajmniej w 75 % za pomocą urządzeń pneumatycznych. I tak tu widać na zdjęciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 (edytowane) Cytat z) "(V.9) poziom emisji spalin - Euro ..." - wpisując przy pierwszej rejestracji pojazdu poziom emisji spalin na podstawie dokumentów, o których mowa w § 1 pkt 1 załącznika nr 2a do rozporządzenia, albo na wniosek właściciela pojazdu, w przypadku pojazdu uprzednio rejestrowanego - na podstawie wytycznych określonych w § 1 pkt 2 załącznika nr 2a do rozporządzenia; Cytat § 1. W przypadku gdy właściciel pojazdu występuje z wnioskiem o wpisanie w dowodzie rejestracyjnym pojazdu adnotacji potwierdzającej spełnienie przez pojazd normy dotyczącej poziomu emisji spalin Euro, organ rejestrujący wpisuje w dowodzie rejestracyjnym adnotację, o której mowa w § 11 ust. 2 pkt 30 lit. z załącznika nr 1 do rozporządzenia, ustalając poziom emisji spalin Euro na podstawie: 1) jednego z dokumentów: a) świadectwa zgodności WE albo b) świadectwa zgodności, albo c) dopuszczenia jednostkowego pojazdu, albo d) decyzji o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu, albo e) świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu – w przypadku nowego samochodu osobowego, samochodu ciężarowego, samochodu specjalnego, ciągnika samochodowego lub autobusu; 2) jednego z dokumentów, o których mowa w pkt 1, albo wyciągu ze świadectwa homologacji typu pojazdu, albo odpisu decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu pojazdu wydanej na podstawie art. 70 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (w brzmieniu obowiązującym przed dniem 22 czerwca 2013 r., Dz. U. z 2012 r. poz. 1137), albo oświadczenia producenta pojazdu lub jego upoważnionego przedstawiciela, o którym mowa w art. 70n ust. 2 ustawy, że pojazd spełnia właściwe normy dotyczące poziomu emisji spalin Euro, albo dowodu rejestracyjnego pojazdu, albo roku produkcji pojazdu, przyjmując następujące zasady:... Edytowane 23 Lipiec 2018 przez aboz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Słabiej to wygląda-(ale tylko dla właściciela) jeżeli wpis w dowodzie jest ( zawieszenie pneumatyczne), a ze stanu faktycznego typowy"resorak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Jeżeli resorak to powinien mieć odpowiednią adnotację w dowodzie. Po pierwszym wyrazie jest zdaje się wielokropek aby słuszne albo/albo wstawić. t) „ZAWIESZENIE ...” – podając rodzaj zawieszenia: pneumatyczne albo równoważne do pneumatycznego – dotyczy samochodów ciężarowych i ciągników samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t, oraz przyczep i naczep, które łącznie z pojazdem silnikowym posiadają dopuszczalną masę całkowitą od 7,0 t, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 18 minut temu, leski66 napisał: Zaw.pneumatyczne- zawieszenia uważane jest za pneumatyczne, jeżeli amortyzacja następuje przynajmniej w 75 % za pomocą urządzeń pneumatycznych. I tak tu widać na zdjęciu . Tu bym polemizował czy ponad 75 % czy tylko 50 ... Z przodu osi są raczej pół resory z tyłu poduszki, dla mnie raczej równoważne bo tutaj wychodzi 50/50 (sześć poduszek, sześć pół resorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Definicja równoważnego to całkiem masakra! No przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Jednak nie pneumatyczne bo nie ma minimum 75 %. Nie" resorowy" bo ma poduszki. Więc zostaje równoważny ... chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rewers Napisano 23 Lipiec 2018 Share Napisano 23 Lipiec 2018 Może to coś wyjaśni. Zawieszenie równoważne definicje.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi