Skocz do zawartości

Pomocy - problem z rejestracją przyczepy campingowej

agassii

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym powitać wszystkich forumowiczów, gdyż jestem tutaj nowy. Witam i zwracam się do Was z prośbą o radę. Być może ktoś już miał do czynienia z podobnym problemem, co ja. Do rzeczy- nabyłem niedawno przyczepkę campingową z masą całkowitą do 750 kg (Adria 305 sl). W poprzednim miejscu rejestracji, na terenie woj. Wielkopolskiego przyczepka była zarejestrowana jako przyczepka campingowa specjalna i w miejscu badań technicznych wpisane było - bezterminowo. W moim miejscu zamieszkania, tj. w woj. Lubuskim nie chcą mi urzędnicy w ten sposób zarejestrować tej przyczepki i zmienili zapis na badania terminowe, tj, raz w roku, tak, jak zwykły samochód, co dla mnie jest bezsensowne ze względu na sporadyczne jej używanie. Wiąże się to też z corocznym ponoszeniem kosztów przeglądów. Urzędnicy motywują swoją decyzję tym, że w starym dowodzie była wpisana nazwa "specjalna" i że we wcześniejszym dowodzie został popełniony błąd, gdyż przyczepki campingowe specjalne trzeba "przeglądać" co rok. Jeżeli we wcześniejszym urzędzie został popełniony błąd, to jak go naprawić, abym miał inny wpis w nowym? Czy Waszym zdaniem nie robią mnie w balona albo ewentualnie czy możliwa jest zmiana zapisu w dowodzie na przyczepka campingowa (lekka)w celu uniknięcia robienia corocznych badań? A jakie Wy macie wpisy w dowodach rejestracyjnych campingów i czy tez musicie robić badania techniczne co rok? Z góry dzięki za pomoc:)

zle ta przyczepa zostala sklasyfkowana powinna byc sklasyfikana nastepujaco rodzaj przyczepa lekka podrodzaj specjalna przeznaczenie kempingowa niezaleznie od rodzaju przyczepy jezeli jest do 750kg jest to lekka i bezterminowo. Its klasyfikuje tak nowe przyczepy

Nawet jeśli w poprzednim urzędzie użyto nie do końca poprawnej klasyfikacji czy wręcz nazewnictwa, to Twój WK był zobowiązany zastosować poprawną, obowiązująca klasyfikację. Jeśli WK miał problem co do tego mógł co najwyżej skierować Cię na SKP w celu ustalenia poprawnej klasyfikacji, czy parametrów. Jeśli DMC przyczepki to faktycznie 750 to nie ma mowy o badaniach.

Problem w tym, że nawet część diagnostów upiera się przy badaniach okresowych dla przyczepek lekkich, więc co tu dziwić się WK...

SKP? Mógłbym jaśniej? Czyli jakie mam szanse na powrotny wpis "bezterminowo" w dowodzie? W urzędzie twierdzą, że rejestrują na podstawie danych ze starego dowodu rejestracyjnego i jak było tam wpisane specjalna, to nie mogą tego zmienić tak sobie. A przecież ona ma DMC 750 kg w związku z tym czy mieli prawo zastosować badania terminowe? Z góry dzięki za info.

[ Dodano: 23-03-2010, 19:39 ]

aha, już rozumiem, chodziło Ci o stacje kontroli poj.

Problem w tym, że nawet część diagnostów upiera się przy badaniach okresowych dla przyczepek lekkich, więc co tu dziwić się WK...

Przytyk do mnie :)

Jest interpretacja MI co do badania lekkiej sprowadzonej i sugerują OBT dla przyczep do 3,5 t

W urzędzie twierdzą, że rejestrują na podstawie danych ze starego dowodu rejestracyjnego i jak było tam wpisane specjalna, to nie mogą tego zmienić tak sobie.

Jak będzie wpisane 'betoniarka do przewozu pieczywa" to też przepiszą ;)

Trochę chyba złej woli, braku myślenia i "spychoterapii" to zastosowano :(

"§ 7. 1. Ustala się klasyfikację pojazdów, zawierającą określenia rodzajów, podrodzajów i przeznaczeń pojazdów, zwaną dalej "klasyfikacją", stanowiącą załącznik nr 4 do rozporządzenia.

2. Klasyfikacja jest dokumentem źródłowym do ustalenia rodzaju i przeznaczenia pojazdu w przypadku, gdy nie jest to możliwe na podstawie przedstawionych do rejestracji pojazdu dokumentów lub gdy zastosowano w nich inną klasyfikację lub inne nazewnictwo."

To jest cytat z rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (tekst jednolity - Dz.U.Nr 137, poz.968 z 31 lipca 2007 r. z późn.zm.) - powołaj się na to i zażądaj porwanej klasyfikacji. Tylko sytuacje, w których zastosowanie nowej klasyfikacji zmieniło by na niekorzyść sytuacje podatkową właściciela pojazdu należy zachować tzw. prawa nabyte i pozostawić dotychczasowa klasyfikację. W każdym innym przypadku WK ma obowiązek zmienić na aktualną!

Jak będzie wpisane 'betoniarka do przewozu pieczywa" to też przepiszą

Pewnie nie, ale jak będzie betoniarka o rodzaju specjalny to juz przepiszą - prawda blakop?

Hmm... Ewentualnie kliknij do mnie na PW swój nr telefonu to może się umówimy i obejrzę tę przyczepę, może spróbujemy za radą blakopa razem zadzwonić do WK :)

Dziękuję wszystkim za sugestie. Sprawa stała się rozwojowa. Pan z WK zdeklarował się zadzwonić do starego Urzędu, gdzie była zarejestrowana moja przyczepka z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego w starym dowodzie figurował wpis "przyczepka Campingowa specjalna". Stwierdził, że być może była pomyłka i jeżeli w tłumaczeniu Briefu przyczepki (która była sprowadzona z Niemiec) nie będzie wpisu "specjalna" to będziemy mieli podstawę do zmiany w aktualnym dowodzie wpisu o badaniach techn. z terminowego na bezterminowy. I to by mnie satysfakcjonowało. Ale z drogiej strony według wyjaśnień kolegi blakopa WK w moim mieście ma prawo sam to zmienić. Dlatego sam nie do końca rozumiem, dlaczego robią problem. Zobaczymy, co załatwi koleś z WK. Dam znać o sprawie, jak będę wiedział więcej. Jeszcze raz dzięki wszystkim:)

Pewnie nie, ale jak będzie betoniarka o rodzaju specjalny to juz przepiszą - prawda blakop?

Tak to prawda. Podobnie zrobią z asenizacyjnym, śmieciarką itp.

Ale z drogiej strony według wyjaśnień kolegi blakopa WK w moim mieście ma prawo sam to zmienić. Dlatego sam nie do końca rozumiem, dlaczego robią problem.

Ponieważ nie do końca się rozumie na tym co robi i zgodnie z rozumowaniem urzędniczym lepiej będzie jak dostanie z tamtego urzędu jakiś kwit, bo w razie W to nie on tylko tamten urząd winny.

Ale tu nawet trudno mówić o jakiejś winie, czy niebezpieczeństwie "w razie W"... Tu raczej chodzi chyba o to, że chcą jakoś wyjść z twarzą i teraz prowadzą postępowanie na zasadzie "sprawdzimy to... wiecie... rozumiecie..." - że niby się coś dzieje, a nie tak po prostu poprawić :)

Ale tu nawet trudno mówić o jakiejś winie, czy niebezpieczeństwie "w razie W"... Tu raczej chodzi chyba o to, że chcą jakoś wyjść z twarzą i teraz prowadzą postępowanie na zasadzie "sprawdzimy to... wiecie... rozumiecie..." - że niby się coś dzieje, a nie tak po prostu poprawić :)

Chyba wie co pisze (z własnego doświadczenia) :x

No i Drodzy Koledzy według Pani z Urzędu w Trzciance (gdzie wcześniej był zarejestrowany mój Camping), gdy skontaktowałem się z nią w sprawie mojego problemu, tj. niemożności zarejestrowania w Gorzowie Wlkp. Campingu w ten sposób, abym miał bad. techniczne bezterminowe stwierdziła, że jesteście w błędzie. Uzasadniła to tym, że obecnie każdy, powtarzam KAŻDY Camping jest klasyfikowany jako przyczepka campingowa specjalna! Dlatego bad. techniczne muszą być terminowe. Powiedziała, że sytuacja ta obowiązuje od 2004 roku. I znowu martwy punkt. Co Wy na to?

[ Dodano: 25-03-2010, 17:23 ]

Co my na to? Nic. Tylko usiąść i płakać nad (nie)wiedzą tej pani. Trzeba się odwołać do wyższej (i mądrzejszej) instancji. Nie ma innego wyjścia.

Poprosiłeś Panią w Trzciance o podstawę prawną? Jeśli nie to poproś - bo na zasadzie, że "tak jest" to Ci wszystko może powiedzieć... Co takiego - który przepis z tym 2004 roku, czy tez jego zmiana o tym zdecydowały?

Ale z drugiej strony po co prosić niezbyt "nauczoną" Panią w Trzciance? Ten problem powinien "załatwić" urząd właściwy ze względu na miejsce zamieszkania petenta.

No i Drodzy Koledzy według Pani z Urzędu w Trzciance
stwierdziła, że jesteście w błędzie. Uzasadniła to tym, że obecnie każdy, powtarzam KAŻDY Camping jest klasyfikowany jako przyczepka campingowa specjalna!
Co Wy na to?

A ja na to:

:lol::lol::lol:

Choć w sumie może zamiast się śmiać powinienem wręcz przeciwnie, płakać, bo jeśli zajmuje się jakieś stanowisko, dotyczy to każdej dziedziny, to opowiadanie bzdur* nie przystoi :roll:

* - nie dotyczy polityków

Będę walczył, tj, wizyta u kierownika:) mnie czeka w najbliższym czasie. A czy ktoś z Was rejestrował niedawno Camping? CO macie wpisane w dowodach? Też, że to przyczepka Campingowa specjalna?

Powiedz tej Pani, że zgodnie z PORD:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

51) „przyczepa lekka” - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg

Tutaj masz rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach.

Załącznik nr 4 to klasyfikacja pojazdów.

Nie ma czegoś takiego, jak przyczepa kempingowa. Rodzaj pojazdu to albo przyczepa specjalna, albo przyczepa lekka. Określenie "kempingowa" dotyczy określenia jej przeznaczenia. Pole rodzaj pojazdu i przeznaczenie pojazdu to dwie, rożne rubryki na DR...

Poziom wiedzy pani z którą rozmawiałeś... Hmmm - gdyby choć powiedziała, że musi sprawdzić..., że cokolwiek... Wiesz - trudno tu nawet rozmawiać... Ktoś taki powinien lecieć na bruk dyscyplinarnie...

Masz rację "blakop", gdyby Pani przejrzała tabele załącznika nr 4 Klasyfikacja pojazdów pewnie doszła by do tego, iż jest taka możliwość rejestracji ,,,