Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tego co wiem to wciągarki samochodowe nie podlegają dozorowi, ale konkretnego przepisu nie podam.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Mam na stanie samochody star, 660 ,tarpany wyposażone fabrycznie w wyciągarki

i do dnia dzisiejszego nikt nie wspominał nawet słowem o dozorze i nie wymagał .

do jakiej kategor dozorowej zaliczyć ten element wyposażenia pojazdu.

ogólnie mówi sie o urzadzeniach powodujących zagrożenie życia podczas ich używania-

windy towarowe , podnośniki itp.

Napisano

wciagakka może zagrażać życiu - pojazd dopiero zarejestrowany , agodzię później podczas wciągania uszkodzonego sam . pękła lina i poważnie okaleczyła przechodnia

kto jest odpowiedzialny kierowca pojazdu czy diagnosta stwierdzając ze pojazd jest sprawny

Napisano

wiem że lina może narobić niezłego bigosu - ale mamy sobie pomagać - to proszę pana

janko aby podał podstawę prawą aby wyciągarki podawać dozorowi technicznemu

z góry dziękuje ;)

Napisano

nie wiem staram się dopieo dowiedzieć ,na raźie nie widzę różnicy między wciągarką a wyciągarka . Napewo innym zagadnieniem sa wyciągarki np.w pojzdach terenowych a innym zabudowane na pojazdach specjalnych pomocy drogowej , dopuszcza się do ruchu pojazd i chce spać spokojnie . A może ktoś ma zabudowaną samoróbkę ?

Napisano

i tu jest szkopuł sprawy -jeżeli samochód star 266 ma montowaną fabrycznie

wyciągarkę to znaczy że samochód otrzymał homologację z tym urządzeniem i spełnia

określone wymogi . Wiem o tym że w miejscu sworznia przeciążeniowego są wkładane

zwykłe śruby które już w tym momencie dyskwalifikują ją z użycia i co dalej robić z tym

fantem

[ Dodano: 05-09-2005, 16:55 ]

rozmawiałem dzisiaj z panem z dozoru technicznego w olsztynie który oświecił mnie wyrażnie

wciągarki montowane fabrycznie w pojazdach nie podlegają dozorowi . jednak jeżeli ktoś

zrobi sobie sama to musi zgłosic go do odbioru technicznego i posiadać zgodnie z tym odpowiednio wystawiony dokument .