janko Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 pojazd pomocy drogowej posiadajacy wciągarkę podlega dozorowi? Cytuj
Psuj Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Z tego co wiem to wciągarki samochodowe nie podlegają dozorowi, ale konkretnego przepisu nie podam. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
WOJT999 Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Na 100 % nie podlega dozorowi technicznemu Cytuj
kowal Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 Mam na stanie samochody star, 660 ,tarpany wyposażone fabrycznie w wyciągarki i do dnia dzisiejszego nikt nie wspominał nawet słowem o dozorze i nie wymagał . do jakiej kategor dozorowej zaliczyć ten element wyposażenia pojazdu. ogólnie mówi sie o urzadzeniach powodujących zagrożenie życia podczas ich używania- windy towarowe , podnośniki itp. Cytuj
janko Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 wciagakka może zagrażać życiu - pojazd dopiero zarejestrowany , agodzię później podczas wciągania uszkodzonego sam . pękła lina i poważnie okaleczyła przechodnia kto jest odpowiedzialny kierowca pojazdu czy diagnosta stwierdzając ze pojazd jest sprawny Cytuj
kowal Napisano 2 Wrzesień 2005 Napisano 2 Wrzesień 2005 wiem że lina może narobić niezłego bigosu - ale mamy sobie pomagać - to proszę pana janko aby podał podstawę prawą aby wyciągarki podawać dozorowi technicznemu z góry dziękuje Cytuj
janko Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Napisano 2 Wrzesień 2005 nie wiem staram się dopieo dowiedzieć ,na raźie nie widzę różnicy między wciągarką a wyciągarka . Napewo innym zagadnieniem sa wyciągarki np.w pojzdach terenowych a innym zabudowane na pojazdach specjalnych pomocy drogowej , dopuszcza się do ruchu pojazd i chce spać spokojnie . A może ktoś ma zabudowaną samoróbkę ? Cytuj
kowal Napisano 3 Wrzesień 2005 Napisano 3 Wrzesień 2005 i tu jest szkopuł sprawy -jeżeli samochód star 266 ma montowaną fabrycznie wyciągarkę to znaczy że samochód otrzymał homologację z tym urządzeniem i spełnia określone wymogi . Wiem o tym że w miejscu sworznia przeciążeniowego są wkładane zwykłe śruby które już w tym momencie dyskwalifikują ją z użycia i co dalej robić z tym fantem [ Dodano: 05-09-2005, 16:55 ] rozmawiałem dzisiaj z panem z dozoru technicznego w olsztynie który oświecił mnie wyrażnie wciągarki montowane fabrycznie w pojazdach nie podlegają dozorowi . jednak jeżeli ktoś zrobi sobie sama to musi zgłosic go do odbioru technicznego i posiadać zgodnie z tym odpowiednio wystawiony dokument . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi