Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek chciałem się przywitać. Cześć!

Chciałbym uruchomić PSKP. Mam działający warsztat samochodowy i wolne stanowisko 12.5m dł , 5m szer , 6m wys z bramą 4.2m wys i 3.85m szer.Pomieszczenie przeszklone na długości trzema wielkimi oknami. Niestety nie jest przelotowe.Przed warsztatem ok 1000m2 placu z parkingiem.

Czy mając takie warunki mogę spokojnie zaczynać temat SKP? Słyszałem że w 2015r wszystkie stacje mają być przelotowe. Czy to prawda?

Dodam że warsztat mam przy krajówce nr1 z bardzo dogodnym dojazdem.

Dzięki

Marcin

Napisano

Zajrzyj do Dz.U. 40 z 2006 poz 275 to powinno Ci wyjaśnić Twoje wątpliwości.

Napisano

Tak. To już czytałem , ale to jest z 2006roku. Nic się w 2009 nie zmieniło ??

I nie rozumiem jednej kwestii. Mianowicie czy mając podnośnik czterokolumnowy na stanowisku nie przelotowym to część bez podnośnika ma mieć dł. podnośnika + 1.5m , czy ma mieć min. 12m plus podnośnik?

I kwestia tej nie przelotowości jeszcze. Kiedy to ma się zmienić?

Napisano
Nic się w 2009 nie zmieniło ??

Poczytaj jeszcze DZ.U.97 z ubieglego roku.Ale rewolucji raczej tam nie było... :D

Napisano

No a co z tymi metrami?

Minimum 12m jako całość z podnośnikiwm czy miejsca na posadzce przed nim?

Napisano

Nic w kwestii przelotowości się nie zmienia. Jeśli chcesz mieć PSKP nieprzelotową i robić przyczepy do min. długość stanowiska lub kanału 12m. Podnośnik kolumnowy nie przechodzi ponieważ ma elementy konstrukcyjne ( kolumny) w świetle 3m osi stanowiska. Przechodzi tylko podnośnik nożycowy ( nie polecam). Zastanów się bardzo poważnie nad zrobieniem kanału.

Napisano
Przechodzi tylko podnośnik nożycowy ( nie polecam).

Pracowałem na takim i byłem zadowolony. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest podnośnik nozycowy z zamontowanym w nim podnośnikiem podprogowym (swietne rozwiązanie w przypadku ustawiania zbieżności). Przy dużym "przemiale" faktycznie podnosniki sa mniej wydajne od kanałów, ale w zamian oferują wyzszy komfort pracy i wygodę.

Napisano
Przy dużym "przemiale" faktycznie podnosniki sa mniej wydajne od kanałów, ale w zamian oferują wyzszy komfort pracy i wygodę.

Jednocześnie wnoszą wady w postaci corocznego UDT, jak podnieść pojazd z przyczepą, jak po kilku latach eksploatacji spełnić wymóg falistości ławy wraz z podnośnikiem itd.....

Napisano
Nic w kwestii przelotowości się nie zmienia. Jeśli chcesz mieć PSKP nieprzelotową i robić przyczepy do min. długość stanowiska lub kanału 12m. Podnośnik kolumnowy nie przechodzi ponieważ ma elementy konstrukcyjne ( kolumny) w świetle 3m osi stanowiska. Przechodzi tylko podnośnik nożycowy ( nie polecam). Zastanów się bardzo poważnie nad zrobieniem kanału.

Hmmm...a kanał ma mieć całe 12m?? i co z tym światłem 3m? że eliminuje podnośnik 4-ro k. ?

3. Stanowisko kontrolne może znajdować się w pomieszczeniu nieprzelotowym wyłącznie na stacji kontroli pojazdów przeprowadzającej badania techniczne pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t, przy czym na stacjach upoważnionych do przeprowadzania badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z tymi pojazdami długość stanowiska lub kanału przeglądowego powinna wynosić co najmniej 12 m.

§ 11. 1. Długość stanowiska kontrolnego mierzona na całej szerokości ławy pomiarowej powinna być większa niż długość:

1) kanału przeglądowego, o której mowa w § 13 ust. 1 pkt 1, o co najmniej 2,0 m albo

2) urządzenia do podnoszenia całego pojazdu, o co najmniej 1,5 m.

Jak dobrze rozumiem to w przypadku kanału warsztat ma mieć kanał- 12m+stan. kontr. - dłuższe o 2m czyli 14m czyli całość 26m ?? :razz: Czy karwa ile ?? Jakieś to zagmatwane.

Napisano
Jednocześnie wnoszą wady

Jeszcze o jednej trzeba pamietać: wysokość hali (5 m to minimum dla sredniego busa) :( .

Ale mimowszystko jestem za podnosnikiem :) .

Napisano
Jak dobrze rozumiem to w przypadku kanału warsztat ma mieć kanał- 12m+stan. kontr. - dłuższe o 2m czyli 14m czyli całość 26m ?? :razz: Czy karwa ile ?? Jakieś to zagmatwane.

Specjalnie zaznaczyłem słowo lub czyli wystarczy że stanowisko ma min 12m!

Min. długość kanału to 6m.

Napisano

Ok. Wielkie dzięki :ok

Jeszcze naświetl mi proszę co miałeś na myśli z tym światłem 3m w podnośniku , proszę.Czy mając podnośnik ze światłem 3.1m to przejdzie?

Napisano
Czy mając podnośnik ze światłem 3.1m to przejdzie?
Zadzwoń do TDT i zapytaj czy kolumnowe przechodzą jeśli tak to jakie ?
Napisano
Jeszcze naświetl mi proszę co miałeś na myśli z tym światłem 3m w podnośniku , proszę.Czy mając podnośnik ze światłem 3.1m to przejdzie?

Chodzi o rozstaw zewnętrzny krawędzi roboczych takiego podnośnika, który jest określony w paragrafie 11 ust. 4 Dz.U. 40 z 2006, ponieważ nie wszystkie podnośniki spełniają zawarte tam wymiary.

Napisano

No to jak podnośnik ma 3.3m zewnętrznej szerokości i musi mieć po 0.7m po obu stronach to mamy 4.7m , a ja mam 5m szer stanowisko.

Napisano
No to jak podnośnik ma 3.3m zewnętrznej szerokości i

To nie spełnia wymagań. ponieważ paragraf który Ci podałem brzmi: "...rozstaw krawędzi zewnętrznych powierzchni roboczych powinien być nie mniejszy niż 3,8m dla stacji kontroli pojazdów... do 3,5t..." Podnośnik w części roboczej czyli najazdy muszą w maksymalnym rozstawie osiągnąć min 3,8m.

Napisano
A nie mylisz interpretacji ?

Nie sądzę ponieważ mam na swojej stacji czterokolumnowy z Ostrowia Wlkp i on ma max 2,18m w granicach najazdów i zgodnie z ostatnim protokołem odbioru mogę go używać tylko do końca tego roku, ponieważ SKP jest "stara" i łapała się na przepisy przejściowe. Natomiast w tym roku trzeba to niestety zmienić.

Napisano
Ten podnośnik z linka ma 2.2m.

Jest on dosyć krótki i bus z trudem się mieści, no chyba nie da się zamontowac szarpaków, bo z przodu jest tylko miejsce na obrotnice :( .

Napisano
A nie mylisz interpretacji ?

Chyba się jednak trzepłem :oops::oops::oops: , przepraszam. Oczywiście taki podnośnik nie spełnia wymaga dla ławy pomiarowej, która ma wynosić min 2,4m. Zweryfikowałem swój pogląd na podstawie ofert i telefonu do producenta takich podnośników, gdzie nie posiadają w swojej ofercie tak szerokich podnośników żeby miały 3,8m w szerokości najazdów nawet dla autobusów czy "TIRów". Jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie.

Napisano
To ile ma mieć podnośnik??

Może mieć szerokość nawet 2,8m , tylko ławę wtedy wyznaczasz poza nim. Wszystko zależy od tego jak masz to usytuowane względem hali. ława musi mieć 5 m i wystarczy że wyznaczysz ją poza "obszarem" podnośnika. Także wcale nie musisz kombinować z kanałem. A co do podnośników nożycowych, to ile użytkowników tyle opinii.