Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat jest powodowany tym iż miałem przypadki (dwa) zabrania mojego zaśw. z wynikiem pozytywnym

przez Policję.Tłumaczono to tym(a sprawa oparła się o naczelnika Policji) że "Ich" intarasuje tylko dowód rej.

z ważnym badaniem tech. poj

Pojazd był jak najbardziej sprawny tech.

Napisano

IMHO:

1.własciciel ma 30 dni na dokonanie zmian w DR w tym czasie moze poruszać się z zaświadczeniem i policja nie ma prawa nic mu zrobić.

2. Zaświadczenie to zaświadczeni - policja nie moze zabrać bo na jakiej podstawie i w imię czego.

3. Może zabrać DR i przesłac do starostwa. Ale trzeba doczytać jaki jest zapis co do obowiązku posiadania waznych badań technicznych jakoś nie potrafię sobie przypomnieć ze musi być w dowodzie IMHO - wystarczy ze MA a zaswiadczenie powinno być traktowane tak samo jak potwierdzenie w dowodzie. Z tym że wtedy patrz pkt. 1.

Piotr Barczuk

Napisano

ja spotkałem sie z takimi''talentami'' ze rok na tym przejezdzili

Napisano

A to jest generalnie (coraz rzadsza, ale jednak) norma ... Musieli nie trafic na zaden patrol drogpwki ...

Napisano

Panowie chodzi o to, że klient nie przekroczył nawet trzech dni od wydania zaśw.

Był to w pierwszej sytuacji autobus(rutynowa kontrola policij przed wyjazdem). w drugiej zaś sam. osobowy

Napisano

No to ja uważam, że to jest przegięcie ze strony Policji. Nie potrafię tez znaleźć paragrafu na taki przypadek.

Rozumiem że zabrali DR a nie zaświadczenie?

Piotr Barczuk

Napisano

Ja też tego nie rozumiem, bo faktycznie jak P Piotrze stwierdziłeś nie może tak być.

Ale to nie wszystko, w zaśw. policyjnym było napisane"brak aktualnych bad. tech"

i co teraz ja mam powiedzieć panu :twisted: kierowcy.

Dlatego sprawa była poruszana w kom. gł. policji w gdansku.

Co miałem zrobic. Zrobiłem kolejne bad. tech za 199,00, dobrze że klient(kierowca autobusu) był pobłażliwy i słuchał mojej rozmowy naczelnikiem.

Ale ten z osobowego "do gardła mi skakał" że skoro mówię że na naszym zaśw. może poruszać się (my mówimy2 tygodnie) nawet 1miesiąc zgodnie z wpisem na ostatniej stronie dow. rej.A policja zabiera mu zaśw.i dowód.

paranoja.Jestem wsciekły na państwo w panstwie(policję)

Napisano

taki sam przypadek miałem, klient dostał zaświadczenie z wynikiem pozytywnym na wymiane dowodu , bo był zapełniony 30 dni , po kilku dniach od badania było buum , i UBEZPIECZYCIEL stwierdził brak aktualnego badania w dowodzie i uuuuuuuuuu nie ma odszkodowania, a zaświadczenie ich nie interesowało wcale

Napisano

Przecież to kpina w zywe oczy!!!!

Wystawiasz klientowi zaswiadczenie z wykonanego badania, klient biegnie do WK i odbiera dowód. Wraca do Ciebie z DR wbijasz mu pieczatki i koniec.

Po czym wraca do na Policję i robi karczemną awanturę :)

Co do ubezpieczalni to czytać polisę, jak mają być badania to są - koniec.

Piotr Barczuk

Napisano

Czy naprawdę Myslisz że klient"robi awanturę na Policji" On chce mieć spokojne życie tak jak My.Dlatego własnie zapłacił jeszcze raz ta 199,00 za bad tech.

Niestety z Policją nie wygrasz.To jest tylko moja opinia i doświadczenie

ale tak jest i koniec

Napisano

:)

A do mnie czasem dzwoni policjant z miejskiej po poradę :). Jak któryś przegnie i zabierze dowód z powodów technicznych, a klient jest ciety, to składają się potem we czworo jak wybrnąć z problemu. Tu nie chodzi o wygrywanie bo naogół sprawa wychodzi przy zatrzymaniu z innego powodu. W kazdym razie stoję na stanowisku, iż zaświadczenie jest ważne do terminu następnego badania wypisanego na nim, a klient ma 30 dni na umieszczenie zmian w dowodzie.

Piotr Barczuk

Napisano

Jeśli policjant pisze niesprawne hamulce, czy źle wyregulowane światła to należy się odwołać no bo w jaki sposób on to określi bez urządzeń ! (na oko to jeden umarł)