christov88 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Cześć. Już na samym początku przepraszam za ewentualne powielenie tematu. Pewnego pięknego wieczoru naszła mnie myśl że fajnie byłoby przyciemnić sobie szyby w aucie. Co zrobiłem? Wio na allegro.pl znalazłem tam różne folie w granicach 15 - 40 zł. Następnego dnia kiedy już chciałem zamawiać, kumpel wparował do mnie i przywiózł mi jedną z tego typu folii, tyle że jak czytam na wielu forach to nie jest jasna kwestia tych śmiechu wartych nalepek z homologacją. I teraz o co chodzi: Owa folia to jakiś zagraniczny twór ( co prawda z polskimi napisami) ale nie posiada takiej nalepki za to na odwrocie opakowania jest napisane "Z ogólną autoryzacją typu AGB, Dopuszczona przez Kraftfahrt-Bundesamt (Federalny Urząd ds. Ruchu Drogowego), Niepotrzebny wpis Stowarzyszenia Nadzoru Technicznego (TUV)". Oczywiście chcę wyłącznie przyciemnić tylne szyby, co teoretycznie nie wpływa na wymagane pole widzenia 180 stopni. Czy mogę użyć tej folii? Czy strata DR to kwestia czasu? ;/ Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Regan55 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Czy mogę użyć tej folii Tylne szyby mozesz sobie przyciemniać... Cytuj
bieła Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Dziwne mamy czasy . Człowiek po ciężkiej pracy zamiast odpoczywać -nudzi się i Pewnego pięknego wieczoru naszła mnie myśl że fajnie byłoby przyciemnić sobie szyby w aucie. ...... sam wymyśla sobie kłopoty,,,,,, Cytuj
bohdang Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Można zastosować wyłącznie folie homologowane lub atestowane. Podstawa prawna: Dz.U. nr 32, poz. 262 z 2003r (z późn. zmianami), paragraf 10, ust. 3 + załącznik nr 3 , poz. 22. Cytuj
Regan55 Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 sam wymyśla sobie kłopoty,,,,,, Mozesz to dalej rozwinąć.... Cytuj
laptop Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 sam wymyśla sobie kłopoty Co masz do przyciemnionych szyb? (Nie mam na myśli czarnych) Zastosuj u siebie i już nie będziesz chciał jeździć w "zwykłych" szybach Cytuj
bieła Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Mozesz to dalej rozwinąć.... Co masz do przyciemnionych szyb? (Nie mam na myśli czarnych) Zastosuj u siebie i już nie będziesz chciał jeździć w "zwykłych" szybach Panowie , nie zrozumcie mnie źle - nic nie mam do przyciemnianych szyb -oczywiście do bocznych tylnych oraz tylnej ,na myśli miałem tylko to ,że jest wiele przyjemniejszych rzeczy o których można myśleć pewnego pięknego wieczoru np; piękno przyrody , dziewczyny lub chociażby zimny browarek Cytuj
laptop Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 jest wiele przyjemniejszych rzeczy o których można myśleć A kolega christov88 myśli o szybach, na to też musi być czas Cytuj
christov88 Napisano 11 Czerwiec 2010 Autor Napisano 11 Czerwiec 2010 Mozesz to dalej rozwinąć.... Co masz do przyciemnionych szyb? (Nie mam na myśli czarnych) Zastosuj u siebie i już nie będziesz chciał jeździć w "zwykłych" szybach Panowie , nie zrozumcie mnie źle - nic nie mam do przyciemnianych szyb -oczywiście do bocznych tylnych oraz tylnej ,na myśli miałem tylko to ,że jest wiele przyjemniejszych rzeczy o których można myśleć pewnego pięknego wieczoru np; piękno przyrody , dziewczyny lub chociażby zimny browarek Cóż to faktycznie było po piwku a narzeczona już spała ;] wieczór był bardzo miły jeśli o to Tobie chodzi szczególnie odstresował przed egzaminami i kolokwiami które miałem dzień później Co do piękna przyrody to byliśmy wtedy na działeczce nad Zalewem Koronowskim. Wracając do tematu owa folia posiada certyfikat homologacji w języku niemieckim który należy dołączyć do dokumentów (wg. polskiej instrukcji) Cytuj
JANUSZ60 Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Co masz do przyciemnionych szyb? (Nie mam na myśli czarnych) Zastosuj u siebie i już nie będziesz chciał jeździć w "zwykłych" szybach a może to takie fajne, tylko dlatego, że zakazane ??? obawiam się, że właśnie czarne masz na myśli, gdyż nie znam przyciemnianych, które się w normie mieszczą ,,, Cytuj
Psuj Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 gdyż nie znam przyciemnianych, które się w normie mieszczą ,,, A jaka jest norma na tylne boczne i tylną???? Cytuj
Regan55 Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Wracając do tematu owa folia posiada certyfikat homologacji w języku niemieckim który należy dołączyć do dokumentów (wg. polskiej instrukcji) Nie bardzo rozumiem do jakich dokumentow chcesz dołączyc homo folii... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 A jaka jest norma na tylne boczne i tylną???? Tamte to może sobie zamalować,,, Cytuj
christov88 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 Wracając do tematu owa folia posiada certyfikat homologacji w języku niemieckim który należy dołączyć do dokumentów (wg. polskiej instrukcji) Nie bardzo rozumiem do jakich dokumentow chcesz dołączyc homo folii... Z tego co tu jest napisane (w tej całej instrukcji) to należy dołączyć świadectwo homologacji do dowodu rejestracyjnego. Cytuj
Migi60 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 to należy dołączyć świadectwo homologacji do dowodu rejestracyjnego. To akurat nikogo nie interesuje... Cytuj
christov88 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 to należy dołączyć świadectwo homologacji do dowodu rejestracyjnego. To akurat nikogo nie interesuje... Czyli jak rozumiem to wszystko jest diabła warte i muszę kupić folie z polskim atestem (nalepką na szybę)? Cytuj
adam1501 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Czyli jak rozumiem to wszystko jest diabła warte i muszę kupić folie z polskim atestem (nalepką na szybę)? Jeżeli posiadasz dopuszczenie europejskie to wystarczy i nie masz obowiązku tego wozić ze sobą (lub posiadać nalepki) ale znając nasze realia żeby nie mieć problemów przy kontroli drogowej lub BT to warto je wrzucić w DR i mieć zawsze pod ręką. Cytuj
christov88 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Napisano 12 Czerwiec 2010 Tak zrobię Dziękuje wszystkim za opinie Cytuj
wiesław Napisano 8 Lipiec 2010 Napisano 8 Lipiec 2010 czy rządowe limuzyny mają odstępstwo od warunków tech na oklejone przednie boczne szyby? bo co widze w TV to każda czarna,i co na to kontrole drogowe ? nie widzą ,czy się boją, ktoś robi badanie tech takich aut ! Cytuj
Psuj Napisano 8 Lipiec 2010 Napisano 8 Lipiec 2010 czy rządowe limuzyny mają odstępstwo od warunków tech § 1. 1. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:1) (1) pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem oznakowania określonego dla pojazdu uprzywilejowanego; 2) (2) pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych Policji, Biura Ochrony Rządu, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, kontroli skarbowej i Służby Celnej, Służby Więziennej i straży pożarnej, z wyjątkiem oznakowania określonego dla pojazdu uprzywilejowanego; Cytuj
danielg539 Napisano 8 Lipiec 2010 Napisano 8 Lipiec 2010 pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych Limuzyna na pewno nie jest pojazdem specjalnym. Ciekawe jaki to jojazd uzywany do celów specjalnych . Czy może to ten co wiezie ministra , jeśli nawet to jak jedzie sam kierowca to napewno juz nie jest to pojazd uzywany do celów specjalnych Cóż Polska to taki dziwny kraj, gdzie twórcy prawa są zwolnieni z jego przestrzegania. Cytuj
Psuj Napisano 8 Lipiec 2010 Napisano 8 Lipiec 2010 Ciekawe jaki to jojazd uzywany do celów specjalnych .Czy może to ten co wiezie ministra Dokładnie, to u służb jest "używany do celów specjalnych", nie myląc tego z pojazdem specjalnym. Np radiowóz oznakowany jest specjalny, ale cywilny już tylko jest używany do celów specjalnych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi