sterowiec40 Napisano 21 Lipiec 2010 Napisano 21 Lipiec 2010 Czy jest na forum ujednolicony i aktualny. dziennik ustaw dot. rej poj marki "sam" i zabytkowych. z góry dziękuję za wskazania Cytuj
danielg539 Napisano 21 Lipiec 2010 Napisano 21 Lipiec 2010 Czy jest na forum ujednolicony i aktualny. dziennik ustaw dot. rej poj marki "sam" i zabytkowych. z góry dziękuję za wskazania Tu nie ma co ujednolicać. W 2006r zmieniły sie trochę dokumenty w załączniku a DZ U nie zmienił się. SAM II.pdf SAM.pdf Cytuj
sterowiec40 Napisano 21 Lipiec 2010 Autor Napisano 21 Lipiec 2010 Dzięki za info. Te dzienniki znalazłem ,ale myślałem ,że jest coś więcej. Cytuj
mmiodzio Napisano 21 Lipiec 2010 Napisano 21 Lipiec 2010 Panowie tak przy okazji podepnę się pod temat, w sprawie przyczepek lekkich marki Sam. U nas w starostwie powiedzieli nam abyśmy robili je na rok.Wiem że to był już temat nie raz wałkowany, lecz z tego co przeczytałem to --Tam gdzieś robią bezterminowo lub Tam gdzieś na rok. Proszę nie odsyłajcie mnie do tematów. Cytuj
DARIO64 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 U nas w starostwie powiedzieli nam abyśmy robili je na rok Najlepiej jakby dali na piśmie. Tam gdzieś robią bezterminowo lub Tam gdzieś na ro I dalej tak będzie dopóki się przepisy nie zmienią na bardziej precyzyjne. My robimy bezterminowo,jak na razie nasze starostwo ma tę opinię gdzieś albo o niej nie wie. Cytuj
Jackow Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Zrób tak jak pisze Dario. Zapytaj WK na piśmie to będą musieli się pisemnie ustosunkować. Mając odpowiedź z WK będziesz ustalał termin badania taki jak wynika z pisma. No i najważniejsze - spokojny sen Cytuj
abcs Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Przyjechał na badanie pojazd, którego właściciel chce go zarejestrować jako zabytek. Jest to replika Mercedesa SSK z roku1929 ale wykonana w roku 1992 przez firmę Classic Motors z Miami (FL) na podzespołach VW1300. Klient ma całą furę opinii rzeczoznawców i konserwatorów zabytków (?). Moim zdaniem jako zabytek się nie kwalifikuje ale czy jest jakiś sposób na zarejestrowanie tego kit cara? Cytuj
blakop Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 A czemu się nie kwalifikuje? Replika może być w określonych przypadkach zabytkiem. Cytuj
abcs Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Może być jeśli sama replika była wykonana przed 20 laty. Cytuj
blakop Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Nie. Replika w określonych przypadkach ma status pojazdu zabytkowego już w dniu jej ukończenia. Cytuj
abcs Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 A jakie to przypadki w odniesieniu do samochodów i kto o nich decyduje? Cytuj
Psuj Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Moim zdaniem jako zabytek się nie kwalifikuje A jakie to przypadki w odniesieniu do samochodów i kto o nich decyduje? Sprawy czy jest zabytkiem czy nie zostawmy konserwatorom zabytków. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Sprawy czy jest zabytkiem czy nie zostawmy konserwatorom zabytków. Dokładnie. Cytuj
abcs Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 Mnie zastanawia, czy taki kit car, który jedynie z zewnątrz przypomina pojazd który udaje a osiągami przewyższa znacznie swój pierwowzór mogę dopuścić do ruchu i pozwolić poruszać się bez konieczności dokonywania choćby okresowych badań technicznych? A to tak wygląda. Cytuj
Jacdiag Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 wykonana w roku 1992 przez firmę Classic Motors z Miami (FL) na podzespołach VW1300. OBT przed pierwszą w PL marka Classic Motors model replika typ Mercedes SSK albo może badanie po zmianach marka VW model inny Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
blakop Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 marka Classic Motorsmodel replika typ Mercedes SSK Cytuj
abcs Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 No i ciągle nie wiem czy takie badanie nie uderzy kiedyś rykoszetem w diagnostę. Wiem, że zabytkowa replika może być zabytkiem ale czy replika zabytku też? Czy może być dopuszczona do ruchu tylko w oparciu o opinię konserwatora zabytków. Czy budując "hot-roda" na podzespołach np. VW Golfa GTI mogę sobie załatwić dozywotnie poruszanie się nim bez przeglądu jeśli zamontuję na nim plastikowe nadwozie identyczne z np. Fordem Woody czy Jaguarem E-Type? No przecież zabytek ma mieć dość wysoki procent zgodności z oryginałem? Ja nie podważam kompetencji konserwatorów zabytków i kustoszy ale ten pojazd będzie jeździł po drogach i w razie czego to nie "wymiksuję" się od odpowiedzialności. Homologacji "toto" nie ma i nikt tego nie badał a jeździć będzie mogło po drogach publicznych i nawet bez OBT. Cytuj
Jackow Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 No i ciągle nie wiem czy takie badanie nie uderzy kiedyś rykoszetem w diagnostę. Wiem, że zabytkowa replika może być zabytkiem ale czy replika zabytku też Akurat tego bym się nie obawiał. Jeśli jakiś konserwator zabytków nagnie prawo i zrobi zabytek z czegoś, co zabytkiem nie mogło być to będzie jego problem a nie Twój. Ty masz wykonać badanie techniczne. Sprawdzić pojazd zgodnie z warunkami i nałożyć, lub nie ograniczenia w używaniu pojazdu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi