Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Volkswagen T4 z otwartą skrzynią ładunkową

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy Koledzy czy na vat 3, i vat 4 do 3,5 t wymagamy przedstawienia wyciągu ze Świadectwa Homologacji na określenie podrodzaju pojazdu Wielozadaniowy lub Van. I jeszcze jedno pytanko-czy w Vat 3 i vat 4 musi spełniać obowiązek wyposażenia pojazdu ciężarowego do 3,5 t w tzw. Przegrode. Otóż jest pojazd Volkswagen T4 z otwartą skrzynią niby jest to vat 3 i czy jeszcze oprócz tego wymagamy przegrodę stałą.?

[ Dodano: 21-07-2010, 15:27 ]

tak jak pisze w Dz.U.32 paragr.8 ust.4 pkt.7

Napisano

skoro ma otwartą skrzynię to musi mieć zamkniętą kabinę

i tylna ściana kabiny stanowi "przegrodę"

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
tak jak pisze w Dz.U.32 paragr.8 ust.4 pkt.7

Zwróć uwagę że §8 dotyczy kabiny oraz pomieszczenia do przewozu osób.

Napisano
skoro ma otwartą skrzynię to musi mieć zamkniętą kabinę

i tylna ściana kabiny stanowi "przegrodę"

Rozumiem OK. A co z tym wyciągiem homologacji na Vat 3 i Vat 4. ??

[ Dodano: 21-07-2010, 17:56 ]

Już zamykam . W domu wejde na Neta i bede pisał.

Serdeczne dzięki.

Napisano
Rozumiem OK. A co z tym wyciągiem homologacji na Vat 3 i Vat 4. ??

Wyciąg z homo może być pomocny przy VAT 1. W VAT 3 i 4 nie ma mowy o podrodzaju!

Napisano

Przepraszam " markes" ale nie rozumiem. To jak przyjedzie klijent na Vat 3 ,i jest to Pojazd do 3,5 t to nie żądamy wyciagu ze świadectwa że jest to Van lub wielozadaniowy.

Napisano
To jak przyjedzie klijent na Vat 3 ,i jest to Pojazd do 3,5 t to nie żądamy wyciagu ze świadectwa że jest to Van lub wielozadaniowy.

"...3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków;..." gdzie tu widzisz wzmiankę o podrodzaju pojazdu? Podrodzaj jest istotny tylko w przypadku VAT 1 "...1) pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;..."

• 2 years later...
Napisano

Mam pytanko

Otóż jest pojazd Volkswagen T4 z otwartą skrzynią , kabina 2 rzedy siedzen i osobno zamontowana skrzynia ladunkowa ( jako osobny element ).

I moje pytanie VAT3 czy VAT4 ??

Napisano

Zasadniczo spełnia obydwa warunki zarówno do VAT-3 jak i do VAT-4,bo przecież opończę mozna zdjąć

Napisano

Tylko Vat-4, jeśli oddzielny element to nie ma znaczenia otwarty czy kryty ,,,

Napisano

No dzieki panowie.

Tak kabina osobno 2 rzedy siedzen i skrzynia otwarta przykrecana do ramy.

Tez obstawialem VAT 4

Napisano
Ja bym dał VAT-3

Ja też :)

Czy da VAT-3 czy VAT-4 klient i tak z US uzyska co potrzebuje, a nie sądzę żeby ktoś zakwestionował zakwalifikowanie do jednego czy drugiego rodzajów VAT. Moje subiektywne zdanie.

Napisano
Czy da VAT-3 czy VAT-4

Miałem kiedyś lawetę zarejestrowaną jako ciężarowy, przewóz pojazdów DMC 3490 kg i też nie wiedziałem jaki VAT określić ostatecznie poszło na VAT-3, a tu uzyskałem między innymi odpowiedź że mogłem wpisać w zaświadczenie że spełnia oba Vat-3 i Vat-4 może w tą stronę trzeba pójść :lol: wpisz że spełnia oba Vat'y :D

Napisano
a tu uzyskałem między innymi odpowiedź że mogłem wpisać w zaświadczenie że spełnia oba Vat-3 i Vat-4 może w tą stronę trzeba pójść :lol: wpisz że spełnia oba Vat'y :D

Jak najbardziej :ok Spełnia VAT3 i VAT4, więc nic nie stoi na przeszkodzie wpisać obu punktów :cool:

Napisano
I podwójnie skasować za badanie :evil:

Ale potem podwójnie odliczać :evil:

Napisano
Spełnia VAT3 i VAT4, więc nic nie stoi na przeszkodzie wpisać obu punktów

Następny tak zrobię ciekawe jaki będzie odzew z WK :-P

Napisano
Mam pytanko

Otóż jest pojazd Volkswagen T4 z otwartą skrzynią , kabina 2 rzedy siedzen i osobno zamontowana skrzynia ladunkowa ( jako osobny element ).

I moje pytanie VAT3 czy VAT4 ??

Jeśli tak czytacie ten przepis, to dlaczego ma niby nie spełnić VAT-2 ???

Napisano
to dlaczego ma niby nie spełnić VAT-2 ???

Bo vat 2 jest w jednej bryle a tu masz

osobno zamontowana skrzynia ladunkowa

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs