Darek218 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Witam. Potrzebuję Waszej pomocy!!! Chcę kupić "na Firmę " VW T5 z 2007 roku. Auto było kupione w polskim salonie z homologacją ciężarową , ale rejestrowane na trzy osoby. Drugi właściciel zamontował dodatkowe dwa rzędy siedzeń i zarejestrował na dziewięć osób. Jeśli kupię to auto na pełną fakturę VAT, wymontuję trzeci rząd siedzeń (czyli powstaje auto sześcioosobowe), zamontuję ścianę grodziową to auto spełni warunki aby otrzymać VAT 1 ? I czy załatwianie wyciągu Świadectwa Homologacji z salonu ma sens? Bardzo liczę na pomoc, jeśli jakieś ważne informacje przeoczyłem dajcie znać to dopiszę. Pozdrawiam Darek Cytuj
danielg539 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Jak pozostawisz 2 rzędy siedzeń to wówczas nie będzie auto podlegało pod VAT-1 a pod VAT-2 ale najprawdopodobniej nie spełni wymagań do VAT-2. Poczytaj wymagania dla VAT: 20) w art. 86: a) ust. 3-5 otrzymują brzmienie: „3. W przypadku nabycia samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony kwotę podatku naliczonego stanowi 60% kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca – nie więcej jednak niż 6 000 zł. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy: 1) pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van; 2) pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50% długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków; 3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków; 4) pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu; Cytuj
Nowicjusz Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Ja mam małe pytanie czym różni się: 3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczonądo przewozu ładunków; Od 4) pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy inadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu; Przypadek pewnie ale miałem dziś dwa Fiaty DUCATO (dubel kabina + skrzynia ładunkowa) i jeden miał wpisane VAT-3 a drugi VAT-4 Według mnie oba powinny mieć VAT-3 o coś takiego http://s2.bnm.pl/o/o/156/657052_z1.jpg Cytuj
domin_g Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Nowicjusz, owszem oba powinny mieć ale VAT-4. Do poczytania: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=5803&highlight=vat-4 Cytuj
Darek218 Napisano 28 Lipiec 2010 Autor Napisano 28 Lipiec 2010 Więc jak to będzie z tym VAT ? Na VAT 1 nie ma szans (przy założeniu, że zostają dwa rzędy siedzeń), VAT 2 uprawnia do odpisu vat-u z paliwa? i czy uprawnia do odliczenia 22% z ceny auta ? czy tylko 6000 PLN ? Uwierzcie , że to jest droga przez mękę a chciałem tylko kupić samochód "na firmę". Dziękuję Daniel za zainteresowanie i odpowiedź Czy jak to rozumiem , muszę kupić T5 tylko i wyłącznie z jednym rzędem siedzeń??? Pozdrawiam Cytuj
domin_g Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Darek218, Vat-2 daje takie same uprawnienia i odliczenia jak Vat-1. Problem jest taki, że T5 prawdopodobnie nigdy nie będzie spełniać Vat-2 ze względu na swoja budowę i wymiary (do Vat-2 przestrzeń ładunkowa musi być większa od pasażerskiej). Cytuj
Darek218 Napisano 28 Lipiec 2010 Autor Napisano 28 Lipiec 2010 Czyli pozostaje zakup wersji z jednym rzędem siedzeń? Z drugiej strony znalazłem taki art.: http://fmleasing.pl/index.php/aktualnosci-leasingowe/954-volkswagen-transporter-z-kratka.html I co o tym sądzicie? Ponadto spotkałem na jednym z portali z ogłoszeniami motoryzacyjnymi oferty T5 z dwoma rzędami siedzeń i fabryczną homologacją ciężarową z salonu VW w Polsce. POMOCY Cytuj
JANUSZ60 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczonądo przewozu ładunków; 4) pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu; Moim zdaniem różnica ta jest na tyle wyraźna, że autor nie miał na myśli plandeki, ale jak zwykle dwie szkoły, dwie Polski ,,, Cytuj
DARIO64 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Ponadto spotkałem na jednym z portali z ogłoszeniami motoryzacyjnymi oferty T5 z dwoma rzędami siedzeń i fabryczną homologacją ciężarową z salonu VW w Polsce.POMOCY W tym przypadku nie robisz żadnego badania na VAT tylko świadectwo homologacji przedstawiasz w Urzędzie Skarbowym i na pewno uznają. [ Dodano: 28-07-2010, 19:44 ] Nowicjusz, owszem oba powinny mieć ale VAT-4. Też do poczytania http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=83213#83213 Cytuj
Darek218 Napisano 28 Lipiec 2010 Autor Napisano 28 Lipiec 2010 Tak Dario, tylko ja upatrzyłem taki jak w pierwszym poście... Myślałem wymontować trzeci rząd, za drugim zamontować ścianę grodziową i jechać na SKP po jak rozumiem VAT 2. ??? Cytuj
DARIO64 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Tak Dario, tylko ja upatrzyłem taki jak w pierwszym poście.. No to kicha ,koledzy już to opisali. Cytuj
Darek218 Napisano 28 Lipiec 2010 Autor Napisano 28 Lipiec 2010 Szkoda, ale dobrze, że Was zapytałem bo byłaby WTOPA. Ostatnia próba: są wersje T5 Long (przedłużane) jak sądzicie przejdzie VAT2 przy dwóch rzędach siedzeń? Cytuj
DARIO64 Napisano 28 Lipiec 2010 Napisano 28 Lipiec 2010 Tak dla żartów,czy o takiego przedłużanego chodzi http://www.autokrata.pl/artykul/volkswagen-t5-limousine-long-business-4886 a tak na poważnie jeżeli koniecznie zależy Ci na wersji z dwoma rzędami to szukaj z homologacją na sześć miejsc ,jak nie ma homo to się nie czepiaj. Cytuj
Darek218 Napisano 28 Lipiec 2010 Autor Napisano 28 Lipiec 2010 Ok. Dziękuję wszystkim za okazaną cierpliwość i pomoc a Tobie Dario osobno też. Na marginesie , to ten trochę przydługi heh. Więc szukam z oryginalną homologacją fabryczną na sześć osób. Jeszcze raz BIG DZIEX. [ Dodano: 30-07-2010, 21:08 ] Witam. Kupiłem T5 z dwoma rzędami siedzeń z homologacją fabryczną z ASO. Dziękuję za Waszą pomoc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi