kowal Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Panowi pytanie które dostałem ostatnio w związku z budowaniem nowej stacji - przeleciałem rozporządzenia i trochę mnie to zastanawia i chciałbym się dowiedzieć jak jest u was i jak podchodzi do tego ITD podczas przyjmowania stacji -czy parking dla pojazdów oczekujących na badanie i stanowisko do pomiarów akustycznych może się pokrywać lub stanowić jeden teren Cytuj
danielg539 Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 czy parking dla pojazdów oczekujących na badanie i stanowisko do pomiarów akustycznych może się pokrywać lub stanowić jeden teren Moim zdaniem nie, przynajmniej w znanych mi skp sa to odrebne miejsca. Cytuj
Psuj Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Ja mam tak - żadnych problemów z odbiorem i kontrolami Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
darkdog Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 § 2. Stacja kontroli pojazdów powinna posiadać co najmniej jedno stanowisko kontrolne do wykonywania badań technicznych pojazdów, zwane dalej "stanowiskiem kontrolnym", oraz stanowisko zewnętrzne do pomiarów akustycznych, zwane dalej "stanowiskiem zewnętrznym". § 5. 1. Stacja kontroli pojazdów powinna zapewniać możliwość zaparkowania pojazdów oczekujących na badanie techniczne. 2. Liczba miejsc do parkowania powinna wynosić co najmniej: 1) 4 miejsca - dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t; 2) 2 miejsca - dla pozostałych pojazdów- A ja mam tak . Cytuj
kowal Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Napisano 16 Sierpień 2010 I znów jak zwykle nie będzie jednoznacznej odpowiedzi - bo analizując dz.ust.155 dział III o kontroli układu wydechowego i sygnału dźwiękowego ,powinno to być miejsce wolne od innych czynników zewnętrznych mających wpływ na pomiar -czyli najlepiej w jakimś ustronnym miejscu - a nie wiem czy parking takim jest -chyba że nie ma dużego ruchu na tej stacji Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 oraz stanowisko zewnętrzne do pomiarów akustycznych, zwane dalej "stanowiskiem zewnętrznym". W jakiej odległości od SKP może być to stanowisko(ustronne miejsce ) czy nie bedzie problemu jak 500m od SKP? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Ja mam tak - żadnych problemów z odbiorem i kontrolami Widać kto ma połapane ,,, ja miałem problem jak mi przypadkowo na stanowisku pomiarowym w dniu kontroli zaparkował pracownik serwisu ,,, [ Dodano: 16-08-2010, 18:23 ] I znów jak zwykle nie będzie jednoznacznej odpowiedzi Po prostu kolejny przykład dowolnej interpretacji, gdyż faktycznie zapis o miejscu wydzielonym (do badania hałasu) nie musi oznaczać miejsca oddzielnego, niż parking ,,, Cytuj
DARIO64 Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 czy nie bedzie problemu jak 500m od SKP? A jak teren stacji(firmy )ma 7 ha Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 S.K.P-POZNAŃ napisał/a: czy nie bedzie problemu jak 500m od SKP? A jak teren stacji(firmy )ma 7 ha A to zalezy ile ma bok ?700mX100 ,a może po przekątnej A poważnie nie ma w DU w jakiej odległości od SKP ma być stanowisko zewntrzne. § 2. Stacja kontroli pojazdów powinna posiadać.... Czy możemy wydzierżawić miejsce na parkingu? -stacja posiada (czasowo) To czysto hipotetyczne rozważania nad niedoskonałościami DU Cytuj
JANUSZ60 Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Czy możemy wydzierżawić miejsce na parkingu? Tak, byleby w dniu kontroli posiadał wymaganą ilość miejsc parkingowych ,,, Cytuj
Nowicjusz Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Panowi pytanie które dostałem ostatnio w związku z budowaniem nowej stacji - przeleciałem rozporządzenia i trochę mnie to zastanawia i chciałbym się dowiedzieć jak jest u was i jak podchodzi do tego ITD podczas przyjmowania stacji -czy parking dla pojazdów oczekujących na badanie i stanowisko do pomiarów akustycznych może się pokrywać lub stanowić jeden teren Chyba TDT W prawie budowlanym jest: i można to odnieść do stacji diagnostycznych - Teren postojowy i manewrowy Nawierzchnia pod plac wyznaczony na miejsce postojowe lub manewrowe powinna być równa i twarda oraz posiadać odpowiednią nośność dostosowaną do obciążeń wynikających z użytkowania pojazdów ciężarowych. Ustawianie pojazdów na placu postojowym bądź manewrowym powinno być, w zasadzie niezależne, to jest takie, że przemieszczenie jednego pojazdu nie będzie powodowało konieczności przestawiania innego. Pomiędzy ustawionymi pojazdami ciężarowymi powinny być zachowane właściwe odstępy, w szczególności: * 0,7 m z boku, z przodu i z tyłu innego pojazdu, * 0,5 m od ściany garażu lub budynku. Cytuj
Jankes Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 Każdy potencjalny inwestor - zastanawia się jak racjonalnie i ekonomicznie wykorzystać teren, na którym ma stanąć SKP lub OSKP. Obwarowania przepisami i niezbyt dokładna interpretacja daje dowolność działania - ale nie do końca. Pojawiło się pytanie: parking a stanowisko akustyczne - w jednym. Odpowiedź - NIE. A dlaczego, pokrótce: - SKP musi posiadać: stanowisko kontrolne (co najmniej jedno), stanowisko zewnętrzne (do badań akustycznych), parking (4 do 3.5 t. d.m.c. i 2 miejsca dla pozostałych - dot OSKP). Musimy się odnieść do racjonalnego podejścia – i tak wielokrotnie inspektorzy TDT podchodzili – jaka będzie procedura badania pojazdu, co będzie się działo w trakcie czynności kontrolnych. Jeżeli stanowisko zewnętrzne będzie umieszczone na miejscu parkingowym – to co zrobimy w sytuacji, gdy są one zajęte przez oczekujących – kłopotliwa sytuacja – oczywiście do rozwiązania, ale niezręcznie jest „wyganiać” oczekujących na badanie techniczne. Zgodnie z przepisami powinna zapewnić stosowną ilość miejsc parkingowych. Natomiast wielokrotnie spotkać można stanowiska akustyczne na drodze komunikacyjnej (dojazdowej/wyjazdowej). Czy to jest zgodne? Prześledźmy sytuacje – ustawiamy zgodnie z przepisami samochód do badania – i … pojawia się kolejny klient. Nic prostszego – przerywamy badanie i kierujemy zainteresowanego na wskazane miejsce parkingowe, a my przystępujemy do ponownego pomiaru. Samochody – ze względu na gabaryty stanowisk – bez problemy powinny manewrować na tym terenie. Takie argumenty – winny być wykorzystywane (i były) – w przypadku wątpliwości w interpretacji w.w problemu. Nie spotkałem się z negatywnym odbiorem SKP w przypadku takiego rozwiązania problemy stanowisk. Pozdrawiam Tomasz Jankowski Cytuj
kowal Napisano 17 Sierpień 2010 Autor Napisano 17 Sierpień 2010 Kolego Jankes mój tok rozumowania jest taki sam jak twój i opisałeś to właśnie tak jak może to w życiu wyglądać Kolego Nowicjusz masz rację TDT -ale jak tak będą zwiększać ilość inspekcji to człowiek sam będzie się motał Cytuj
Nowicjusz Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Kolego Nowicjusz masz rację TDT -ale jak tak będą zwiększać ilość inspekcji to człowiek sam będzie się motał Wiem idzie się już zamotać ITD, UDT, TDT, ciekawe co jeszcze nas czeka Cytuj
Jacdiag Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 jeszcze pare skrótów zostało ... ABW BOR CBA PIH ... a może nawet WHO i UNICEF Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Tomek D Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 Specjalisci od tego pomiaru ... jak myślicie? no w zależności ile decybeli się ustawi na głośniku Cytuj
SZYMON-OSKP Napisano 14 Luty 2011 Napisano 14 Luty 2011 jeszcze pare skrótów zostało ... ABW BOR CBA PIH ... a może nawet WHO i UNICEF A UEFA może być Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi