Tequil Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Czy istnieje możliwość zarejestrowania tego wozu?. Ewentualnie jak legalnie tym jeżdzić po polnych drogach i co trzeba byłoby zrobić aby tym jeżdzić po drogach publicznych. Dodam iż wóz klasyfikuje się pod zabytek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Do ruchu drogowego to raczej tego wozu nikt nie dopuści nawet jako pojazd zbytkowy. Pozostaje tylko chyba laweta- waży sporo i trzeba by to było wozic ciężarówką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Do ruchu drogowego to raczej tego wozu nikt nie dopuści Tu bym nie był taki pewny, parę zarejestrowanych na białych blachach widziałem. jako pojazd zbytkowy. To jest jedyna możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 danielg539 napisał/a: jako pojazd zbytkowy. To jest jedyna możliwość. No jak, skoro sam piszesz, że: parę zarejestrowanych na białych blachach widziałem. Wiele takich pojazdów jest zarejestrowanych w Polsce, więc myślę, że i Tobie się uda Pojazd specjalny, opancerzony [ Dodano: 25-08-2010, 14:28 ] Polecam wejść na stronkę zlotu militariów w Bornym Sulinowie, czy Darłówku i zobaczyć w galeriach zdjęć jak te pojazdy się tam dostają - czy faktycznie na lawetach, czy na własnych kołach z blaszkami I to nie tylko polskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Sam się dziwię kto rejestruje te transportery i skoty też... Jak zabytek - może, ale będzie miał duuużo ograniczeń w DR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waga50 Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 Jak zabytek - może, ale będzie miał duuużo ograniczeń w DR NP. zakaz używania karabinu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 NP. zakaz używania karabinu A to niby dlaczego?? Masz gdzieś w 32 coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubitus Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Do Bornego mam panowie niedaleko i widziałem normalnie zarejestowanego SCOT-a. Spytałem się własciela i pokazał mi DR. Zgadnijcie co było wpisane..... SAMOCHÓD CIĘZAROWY SPECJALNY . [ Dodano: 26-08-2010, 12:17 ] AHA żadnej broni nie miał. Tablice białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Zgadnijcie co było wpisane..... SAMOCHÓD CIĘZAROWY SPECJALNY A może kupił na targu ten DR??? bo takiego rodzaju już dawno nie ma, kiedyś był ciężarowy-specjalizowany... Zresztą o czym my gadamy... gdzie samochód a skot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 A dlaczego nie można zarejestrować tego jako specjany; bez podziału; inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohdang Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 A jako specjalny, to jaką funkcje miałby wykonywać? Może - zwalczać, eliminować fizycznie piratów drogowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 A dlaczego nie można zarejestrować tego jako specjany; bez podziału; inny. Nie spełnia szeregu wymagań stawianych samochodom. Lista "usterek" byłaby dłuuuuuga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubitus Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Dobrze że Hammera za cieżrówkę nie biora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Nie spełnia szeregu wymagań stawianych samochodom. Ale kiedy? Jak to data I rej.powiedzmy 1964 to lista nie będzie tak długa takiego rodzaju już dawno nie ma Ale kiedyś był, a zapisy w DR zachowuja wazność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackow Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 A jako specjalny, to jaką funkcje miałby wykonywać? Może - zwalczać, eliminować fizycznie piratów drogowych? Wpisać pojazd do rejestru zabytków. Rzeczoznawca wykona ekspertyzę. Następnie diagnosta badanie techniczne i określi warunki użytkowania takiego pojazdu. No i oczywiście określi również rodzaj możliwej do użycia amunicji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 No i oczywiście określi również rodzaj możliwej do użycia amunicji może taką http://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j_12,7_x_99_mm_NATO1 Nabój 12,7 x 99 mm NATO pierwszy od lewej Aktualny rekord to trafienie z 2430 metrów w czasie walk z talibami w Afganistanie w 2002 roku. Karabin McMillan kal. 12,7 mm, http://www.historycy.org/index.php?showtopic=41497 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubitus Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Rozmawiałem z kolegą mieszkającym na stałe w Niemczech. Wspominał że tam takie stare wozy mogą się poruszać i nawet wyposażone w broń tylko ona sama ma zdemontowane elementy do jej uaktywnienia (np. zamek armaty) lub zaplombowane nawet dodatkowo lufy z oznakowaniem uniemożliwiającym ich użycie. Taki BRDM dla mnie jest opancerzoną ciężarówką.... Znam ich konstrukcję bo pochodzę z wojskowej rodzinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
08/15 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Znam ich konstrukcję bo pochodzę z wojskowej rodzinny No dokładnie. Ja też mama zamiar kupić używanego pancernika i zamierzam się nim poruszać po kanałach mazurskich, tudzież po Bałtyku z kumplami. Dla mnie to zwykła łódka. Znam się na tym bo pochodzę z marynarskiej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 A dlaczego nie można zarejestrować tego jako specjany; bez podziału; inny. Nie spełnia szeregu wymagań stawianych samochodom. Lista "usterek" byłaby dłuuuuuga... A możesz przytoczyć choć 2 przykłady i podstawę prawną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 A możesz przytoczyć choć 2 przykłady i podstawę prawną nalepka będzie niewidoczna po opuszczeniu pokrywy szyby Art. 60. 1. Zabrania się: 2) zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne; brak wyść bezpieczeństwa 4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać następującym warunkom: 6) powinno być wyposażone w wyjścia w postaci drzwi lub okien, co najmniej po jednym na każdą stronę pojazdu, umożliwiające w razie konieczności wyjście na zewnątrz; szukajcie, a znajdziecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Na 1 przykład trudno się nie zgodzić bo jest w prawie o ruchu drogowym Ale na drugi bym dyskutował. § 1. 1. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do: 1) (1) pojazdu specjalnego........... Tutaj znów potrzeba prawnika bo po tym cytacie następuje słowo "lub", a nie "i". Ja nie jestem pewien czy "32" dotyczy pojazdów specjanych A propos prosiłe o poadnie także DZU. [ Dodano: 28-08-2010, 13:41 ] I na koniec zadam pytanie - ile osi wpisać BRDM-owi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 W tym momencie to nie jest już pojazd specjalny wymienionych służb w § 1 tylko pojazd cywilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Dario64 ale z całym szacynkiem, dla mnie tam nie jest napisane: pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych - Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem oznakowania określonego dla pojazdu uprzywilejowanego; tylko jest napisane : pojazdu specjalnego lub używanego do celów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem oznakowania określonego dla pojazdu uprzywilejowanego; Napisałem powyżej, że potrzeba prawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Coś namotałeś bo napisałeś dwa razy to samo,fakt używany do celów specjalnych może być wzięty od cywila.A może założyć Prywatne Siły Zbrojne(legalne) nikt chyba tego jeszcze nie próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi