Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy mam pytanie. Klient ma ibize z silnikiem 1,9d ale w DR jest 1,9 benzyna. Dać N i wysłać do WK z zaświadczeniem, czy dać P na zaświadczeniu?

Napisano

Daj zaswiadczenie z P i wpisz w uwagach błędnie wpisany rodzaj paliwa i do WK niech poprawią a pózniej pieczątka :)

Napisano

Dobra. Dzięki za informacje bo miałem dylemat jak to rozwiązać. Drugi miesiąc dopiero na stacji.

Napisano

No to powodzenia w pracy i głowa do góry a jakby co to pytaj ::hey

Napisano
Daj zaswiadczenie z P i wpisz w uwagach błędnie wpisany rodzaj paliwa i do WK niech poprawią a pózniej pieczątka :)

Też tak robię :piwo

Napisano
Daj zaswiadczenie z P i wpisz w uwagach błędnie wpisany rodzaj paliwa i do WK niech poprawią a pózniej pieczątka

Ta opcja jest porawna tylko w przypadku gdy jest błąd w DR :) . Równie dobrze to klient mógł zmnienić silnik z benzynowego na diesla a wówczas trzeba dokonać zmian konstrukcyjnych :( . Warto jeszcze sprawdzić jaki rodzaj paliwa jest wpisany w DR a nie sugerować sie tylko dopiskiem w oznaczeniu modelu pojazdu.

Napisano

Daniel ale w tym przypadku luket miał faktycznie 1,9D a w DR 1,9B ,więc to na pierwszy rzut oka wygląda na pomyłkę WK

Widziałeś Ibizę 1,9 w benzynie bo ja nie :)

Napisano
Ta opcja jest porawna tylko w przypadku gdy jest błąd w DR

Czy aby napewno

Przedmiot i zakres badania Wykaz czynności kontrolnych oraz metody oceny stanu technicznego pojazdu, przedmiotów jego wyposażenia i części Kryteria uznania stanu technicznego pojazdu, przedmiotów jego wyposażenia i części za niezgodny z warunkami technicznymi

1 2 3

1. IDENTYFIKACJA POJAZDU

1.1.

Sprawdzenie cech identyfikacyjnych i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie Oględziny organoleptyczne: porównanie zapisów w dowodzie rejestracyjnym (pozwoleniu czasowym) ze stanem faktycznym lub ustalenie faktycznych danych pojazdu na podstawie oględzin i badań. 1. Brak zgodności zapisów numeru identyfikacyjnego (VIN) lub numeru nadwozia (podwozia-ramy) oraz numeru rejestracyjnego ze stanem faktycznym.

2. Brak numeru identyfikacyjnego (VIN) lub numeru nadwozia (podwozia-ramy) lub numer nieczytelny.

3. Oczywiste omyłki w dowodzie rejestracyjnym związane z danymi technicznymi pojazdu.4. Brak tabliczki znamionowej albo jest nieczytelna lub dane na niej zawarte są niezgodne ze stanem faktycznym

A że robimy jak w postach powyżej to już inny temat.

Napisano
Widziałeś Ibizę 1,9 w benzynie bo ja nie

Faktycznie w Ibizie nie ma silnika 1,9 benzynowego :cry:

3. Oczywiste omyłki w dowodzie rejestracyjnym związane z danymi technicznymi pojazdu

Pod warunkiem, że to są omyłki.

Napisano

Dario to co piszesz to fakt ale nie będziesz chyba walił N za taką pierdułę i chyba wszyscy się z tym zgodzą :)

Napisano
nie będziesz chyba walił N za taką pierdułę

Napisałem jak robimy :D chyba że się klient będzie prosił :x

Napisano

Jeśli zgadza się moc i pojemność w ccm to daję P, zaświadczenie i po powrocie klienta z poprawionym DR podbijam. Jeśli nie zgadzają się powyższe dane również to albo N albo zmiany konstr.

Oczywiście nie do końca to zgodne z przepisami... ale tak się ogólnie robi

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
zaświadczenie i po powrocie klienta z poprawionym DR podbijam

Amen... :D

Napisano
Oczywiście nie do końca to zgodne z przepisami... ale tak się ogólnie robi

Opowiem wam mój przypadek. Na badaniu stwierdziłem niezgodność danych na tabliczce z danymi w DR. Konkretnie DMC była zawyżona w DR o ok. 300kg. Wysłałem klienta z zaświadczeniem do WK. Oczywiście wynik P i w uwagach opisane o co chodzi. Pani z Wydziału klienta odesłała bo ona nie będzie zmieniać dowodu skoro wynik badania jest pozytywny. W rozmowie telefonicznej ze mną stwierdziła, że skoro na zaświadczeniu jest wynik pozytywny to ona nie ma podstaw do wymiany dowodu rejestracyjnego a kreślić w DR nie wolno. I że to mój problem skoro dałem P a była niezgodność danych w DR ze stanem faktycznym. Więc nie zawsze nagięcie z naszej strony przepisów aby ułatwiać życie klientowi nie przysporzy nam kłopotów.

Napisano

Zgadza się, czasami również odnoszę wrażenie, że niektóre urzędy stosują cytat oficera (Kroll) "...albo my ich albo oni was..."

Napisano
Pani z Wydziału klienta odesłała bo ona nie będzie zmieniać dowodu skoro wynik badania jest pozytywny.

A gdyby był negatywny to też by nie wymieniła DR bo nie mogła by wpisać terminu wazności BT bo termin prawdopodobnie już upłynął :-x .

Krąg sie zamyka, i tak źle i tak niedobrze :(

Napisano

A "N" Też w WK by nie wynieniła dowodu rej.!!!

Ja się dziwie co piszesz?

To w takim wypadku zatrzymać dowód rej!?

Napisano

a co powiecie na takiego kwiatka (we wtorek takiego miałem)

rok produkcji 2003

data pierwszej rej. 1999-08-09 :shock:

klient sam udał się do WK i poprawili mu datę od ręki, i jak by jeszcze było mało pochwalił się że został przeproszony przez urzędniczkę :shock:

Napisano
i jak by jeszcze było mało pochwalił się że został przeproszony przez urzędniczkę
a MOJEGO KLIENTA OPIEPSZYLI ŻE MA NA DRUGI RAZ SPRAWDZAĆ CO ODBIERA I SKASOWALI GO 30ZŁ ZA POPRAWIENIE P.3 Z P na D.
Napisano

Nie będę się powtarzał ale przykłady mówią same za siebie... :D

Napisano

Miałem taki przypadek i dałem N i wysłałem klienta do WK po poprawkę , jak wrócił to wiercił mi dziurę w brzuchu bo pani w WK powiedziała że mogłem mu nie dawać N a on tylko czas stracił , bądź tu mądry i wybierz jaki ta pani będzie dziś miała kaprys.