Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Był dziś u mnie klient z DR i z zapytaniem co zrobić z takim fantem .

Zakupił merola z 59 r data pier,rej 1961r i w dowodzie ma zapis : pojazd wyrejestrowany 1989-07-03.

Z tego co wiadomo jemu samochód był czasowo wyrejestrowany , a on chciał by go zarejestrować ponownie , ale potrzebne mu OBT. ( to nie będzie zabytek tylko jako normalny pojazd.)

Teraz się pojawia pytanie czy o ile będę mógł zdobić OBT czy mam go traktować jako zarejestrowany w roku 1961 ?? czy jako by był jeszcze nie zarejestrowany ??

bo jeżeli ta druga opcja to oczy wiście BO bedzie z wynikiem N

Napisano

Wydaje mi się, że jeżeli będziesz wykonywał to na podstawie DR, z danymi tam zawartymi to w myśl paragrafu 1 ust 3 (Dz.U.32) to powinieneś odnieść się do daty zawartej w DR i uznać tę datę z 1961r. ponieważ z logiki pojazd może mieć tylko raz pierwszą rejestrację i jeżeli jest do ustalenia ta data to powinna podążać za pojazdem a jeżeli nie jest możliwa do ustalenia to powinien to być pierwszy dzień roku produkcji (choć przepis ten mówi o pojeździe zagranicznym).

Napisano

Ja bym się najpierw zapytał w WK czy zarejestrują jako normalny bo wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji(wydaje mi się że może być problem).Ale jeżeli pozwolą jako normalny to tak jak pisze Adam.

Napisano
( to nie będzie zabytek tylko jako normalny pojazd.)

Nie normalny pojazd tylko unikatowy

Dz.U. 108 z 2005

Art 79

4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:

1) odzyskanego po kradzieży;

2) zabytkowego;

3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za

unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

4) ciągnika i przyczepy rolniczej.

Jak czytamy w tym przepisie jest to powtórna rejestracja a my mamy stosować warynki techniczne na dzień pierwszej rejestracji.

Napisano

Z tego co ja zrozumiałem to klient nie chce ani na zabytek ani na unikatowy,a my nie możemy mu tego narzucić .

Napisano
( to nie będzie zabytek tylko jako normalny pojazd.)

Nie normalny pojazd tylko unikatowy

Fajnie :) juto przekaże klientowi że będzie jeździł pojazdem NIE NORMALNYM :)

DOBRE :)

[ Dodano: 17-09-2010, 21:48 ]

tak na marginesie to dzwoniłem do WK i oni będą w poniedziałek kontaktować się z WK , który go wyrejestrował .

Napisano

Dla tak wiekowego pojazdu uzyskanie stosownego dokumentu o którym wspomina Markes będzie zapewne formalnością. Czy po uzyskaniu statusu unikatowy lub szczególny w myśl przytoczonego paragrafu po rejestracji jego dokumenty będą inne od "normalnego" pojazdu czy też jest to tylko możliwość przywrócenia takiego pojazdu do życia bo przyznam się bez bicia nie miałem do czynienia z takim autem (po za "normalnym" zabytkiem) ale nigdy nic nie wiadomo.

Napisano

Muszę przyznać , że z jednej strony nie mogę się doczekać jak go zobacze pewnie fura super

Napisano
on ma zwykły DR oryginalny

Który jest unieważniony. Z WK musi pobrać PC i czerwone blachy.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Który jest unieważniony. Z WK musi pobrać PC i czerwone blachy.

Jak ja rejestrowałem swojego Tropika na unikatowy to naczelnik stwierdził, że nie ma potrzeby rejestrować czasowo (delikatnie nalegałem) i kazał wykonać badanie na podstawie potwierdzenia danych z innego WK. Uważam, że po uzgodnieniu tego z nadzorującym SKP jest to dopuszczalne.

Napisano
Uważam, że po uzgodnieniu tego z nadzorującym SKP jest to dopuszczalne.

w jednych WK pewnie dopuszczalne a w innych pewnie nie :( .

Napisano
i kazał wykonać badanie na podstawie potwierdzenia danych

I nawet artykuł w gazecie był o podobnych przypadkach.