luket Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Koledzy mam pytanie odnośnie zawieszenia w starych merolach jak np 190, a mianowicie jak DOBRZE sprawdzic czy swożnie nie są wybite. Sprężyny cały czas naciskają i szpanują. Nie miałem dużo do czynienia z takimi autami więc proszę o rady, z góry dziękuję. Cytuj
08/15 Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Ja używam do tego grubego pręta wygiętego na końcu. Taki jak na fantastycznym rysunku wykonanym w fotoszopie z HDR W miejscu owego wygięcia podstawiam go między obręcz a sworzeń i naciskam na końcu. Jeśli sworzeń z łatwością podchodzi do góry to znaczy ,że jest wyrobiony. PS Uprasza się o nie nabijanie z rysunku Cytuj
wolf Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 W Transitach też jest podobny problem, niby na szarpakach ok, a faktycznie można się naciąć Cytuj
Jackow Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Najlepiej podnieść za wahacze. Tak sprawdzam w Transitach, Sprinterach i części innych meroli, Lada itd. Szarpaki nie zawsze pomogą. Cytuj
mariusz Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Zanim''wyleci''sworzeń to skrzypi,taki pierwszy objaw,na szarpaku nic a nic nie wyjdzie Cytuj
darkdog Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 Jackow.Najlepiej podnieść za wahacze dokładnie i podobnie jest z vw lt Cytuj
Regan55 Napisano 27 Wrzesień 2010 Napisano 27 Wrzesień 2010 W miejscu owego wygięcia podstawiam go między obręcz a sworzeń Ten sposob stosuję jako "awaryjny"... Podnosze normalnie za nadwozie.Mam rurke dł.ok 1m którą wspieram na ograniczniku skrętu podnosząc wahach do gory.Jezeli jest luz wahacz idzie w górę az miło patrzec.. Cytuj
luket Napisano 28 Wrzesień 2010 Autor Napisano 28 Wrzesień 2010 Dziękuję wszystkim. Znów jestem mądrzejszy. Cytuj
blakop Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 bERT - a certyfikat TDT na tą rurkę masz? Cytuj
luk Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 Najlepiej podnieść za wahacze. Tak sprawdzam w Transitach, Sprinterach i części innych meroli, Lada itd. Szarpaki nie zawsze pomogą. Jak do tej pory to jest najlepszy sposób sprawdzenia Podkładasz sobie podnośnik za wahacz i później powoli opuszczasz obserwując jego przeskok Cytuj
JANUSZ60 Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 bERT - a certyfikat TDT na tą rurkę masz? ja używam łyżki do opon, ta ponoć ma ,,, Cytuj
zjc Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 też mam taką łyżkę do opon i dobrze się sprawdza, choć bez certyfikatu Cytuj
sebastian Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 To prawda z tym zawieszeniem takz emialem troche problemów choć też łyżką TDT sobie radzę. A przy okazji jak podchodzicie do sworzni wahaczy BMW które są fabrycznie montowane w takich jakby kołyskach i na szarpaku one często mylą i wydają się wybite. Czy koledzy mieli powyższy przypadek u siebie na SKP? Cytuj
Jackow Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 Wystarczy unieść koła kilka cm nad podłoże. Pod koło podłożyć jakąś krótką np. łyżkę do opon bądź solidny wkrętak i bez większego wysiłku można sprawdzić sworznie. Cytuj
mmiodzio Napisano 28 Wrzesień 2010 Napisano 28 Wrzesień 2010 A przy okazji jak podchodzicie do sworzni wahaczy BMW Ja miałem taki przypadek . Tak zgadza się są w tzw. kołysce ,lecz jeżeli są wybite to wyrażne są luzy posuwisto-zwrotne.Tam nie ma prawa być żadnych luzów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi