Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jest możliwe zaklasyfikowanie pojazdu marki opel vectra, rocznik 2004 w nadwoziu typu kombi jako:

SAMOCHÓD CIĘŻAROWY FURGON ??? (pierwsze badanie w kraju - pojazd sprowadzony)

Chodzi oczywiście o wykorzystanie zapisu, że byłby to tzw. furgon zintegrowany.

Założenia są takie że:

DMC 2160

M.WŁ.1605

ŁAD.555

L.MIEJSC 5 (!)

Proszę o odpowiedzi z podaniem konkretnych przepisów dlaczego tak, dlaczego nie z przepisami

Napisano
Proszę o odpowiedzi z podaniem konkretnych przepisów

Ty to zawsze...

Samochód kombi lub hatchback nie może być samochodem ciężarowym, chyba, że zaklasyfikujemy go jako van, więc furgon odpada w ogóle.

Dz.U 2005.238.2010

Załącznik 1C

Definicje rodzaju nadwozia

3. W odniesieniu do pojazdów kat N

Jeśli pojazd określony jako BB o maksymalnej masie nie przekraczającej 3500 kg:

- ma więcej niż 6 miejsc siedzących (bez kierowcy),

lub

- spełnia następujące warunki:

a) liczba miejsc siedzących (bez kierowcy) nie przekracza sześciu ,

b) P-(M+Nx68)

gdzie P, M oraz N określono w pkt.1 jak dla nadwozia wielozadaniowego AF,

To nie jest on uznawany za pojazd kategorii N

Od razu napisze, że spełnia warunek tylko dla 4 osób z kierowcą włącznie. Więc jeśli ciężarówka to BB van i cztery miejsca, oczywiście krata.

ScreenShot014.thumb.jpg.317c695d6b33ef11beb000c0197267e9.jpg

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
furgon odpada w ogóle.

Moment moment - dlaczego taki samochód nie może być furgonem? Z czego to wynika? Ja wiem, że gdyby był VANEM to musi mieć 4 miejsca itd. Ale dlaczego niby nie może być furgonem?

Zapytam wprost - dostałem takie badanie i jak mam je podważyć? Diagnosta też wie, że z tymi parametrami VAN odpada, więc zrobił z niego właśnie FURGONA - i jak to ugryźć?

Napisano

Tak - wszystko jasne w klasycznym furgonie - ale co z nieszczęsnym FURGONEM ZINTEGROWANYM?

Napisano
zrobił z niego właśnie FURGONA - i jak to ugryźć?

Może tak?

Zgodnie z tym przepisem definicję samochodu ciężarowego w tym furgonu określa Polska Norma nr PN-89/S-02007, określenie 1.3.

Zgodnie z tą normą w nazwie 1.3.2.1 występuje definicja samochodu ciężarowego FURGONU o brzmieniu: "SAMOCHÓD CIĘŻAROWY ZE SKRZYNIĄ ŁADUNKOWĄ I KABINĄ ZAMKNIĘTĄ".

JEST TO PEŁNA DEFINICJA OPARTA NIE NA CZYICHŚ INTERPRETACJA TYLKO PRZYTOCZONY KONKRETNY PRZEPIS.

Z linku podanego przez luk-a, tak czy siak kolejny dowód na to, że nasze przepisy są porąbane...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
ale co z nieszczęsnym FURGONEM ZINTEGROWANYM?

Wyprzedziłeś mnie. A czy w tej PN występuje takie pojęcie? Może to przeszłość z dawniejszych czasów już nieużywana?

Napisano

A może zamiast 02 furgon sklasyfikować jako 08 ciężarowo-osobowy lub 10 wielozadaniowy ?

Tak tylko szybko myślę, bo czasu nie mam :sad:

ehh... te kombinacje... :razz:

Napisano

Mam najnowsze opracowanie ITS i tam jest mowa o furgonie zintegrowanym nadal.

Napisano
Mam najnowsze opracowanie ITS

A jak to się przekłada na Dz,U i bieżącą klasyfikację?

Napisano
A jak to się przekłada na Dz,U i bieżącą klasyfikację?

Też się zastanawiam

Napisano

Nie rozumiem - do klasyfikacji nic to nie ma - furgony były i są w klasyfikacji.

Niestety podobnie jak każde inne źródła opracowanie ITS nie podaje źródła tej definicji. Zapewne jakaś tam norma... Bogus już tu przedstawił ta normę - i wszystko by grało, tylko skąd ten zintegrowany się wziął, bo wszyscy o nim mówią, ale gdzie go ujęto w zasadzie?

Napisano
tylko skąd ten zintegrowany się wziął, bo wszyscy o nim mówią, ale gdzie go ujęto w zasadzie?

Wszyscy to chyba nie,tylko ITS ,postaram się poszukać pisma ITS ,ale jest to chyba opracowanie bez podania §

Napisano

Czyli co? Bo dzisiaj muszę podjąć decyzję. Puszczamy, tak? Rozumiem, że na OBT nie będzie żadnych problemów z taką "ciężarówką"?

Napisano
Czy jest możliwe zaklasyfikowanie pojazdu marki

Skoda Oktava 1,9 TDI-Sedan:- ciężarowy,furgon, ..? :-D

Kupiony w Polskim salonie w 2003-Ostrów

Napisano

Corsa też była tak homologowana. Kiedyś jak pracowałem na okręgówce był klient, który kupił siedem takich aut i przyjechał na BT VAT i po przejrzeniu papierów okazało się że sześć jest vanami a siódma furgonem :)

Napisano
Ale z pięcioma osobami?

Ta Skoda "miała": 4 osoby i o dziwo nie było wpisu VAT w DR

Napisano

W przypadku 5-ciu miejsc dla ciężarowego ładowność musi wynosić min. 619 kg a w przypadku 4 miejsc 483 kg ,czyli w/w przypadku mogą być 4 miejsca (wynika to z wzoru dla pojazdów ciężarowych

Napisano

W katalogu ITS jest Octavia GLX 1.9 TDI która ma 5 miejsc przy ładowności 510kg.

Napisano
W katalogu ITS jest Octavia GLX 1.9 TDI która ma 5 miejsc przy ładowności 510kg.

Czy jest rodzaju -ciężarowy?