Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie w jednym z problemów jaki poruszył TDT podczas kontroli stacji[ nie mojej] jest sprawdzanie hamulca pomocniczego na urządzeniu rolkowym - zgodnie z załacznikiem dotyczącym badania hamulca pomocniczego-

pomiaru sił na urządzeniu rolkowym należy dokonać oddzielnie dla każdego koła (przy włącznym tylko jednym zespole rolek) i odczytać siłę dla każdego koła . Jednak ustawodawca zapomniał o pojazdach które posiadają

hamulec pomocniczy na tarczy wału napędowego - jaki jest sens mierzyć wtedy każde koło indywidualnie.

Napewno będą opinie że takich pojazdów już nie ma - ale nic błednego . Samochód star 266 oddany do

modernizacji do Man Starachowie dalej posiada tak zbudowany mechanizm , jedynie zmieniono zasadę

sterowania

jak wy sprawdzacie działanie hamulca pomocniczego :shock:

Napisano

Fakt faktem TDT ma rację, tyle ze w ten sposób mierzony hamulec zawsze ma większa skuteczność niż równoczesny pomiar na obu osiach. Tylko co ten TDT u Ciebie robił odbierał stację czy kontrolował sposób przeprowadzania badań?

Piotr Barczuk

Napisano

Jest to problem który wyczytałem na stronie PISKP do której wpłyneły takie zażalenia

i ktora rozwiązywała ten problem . Zadałem im takie same pytanie jak wyżej i nie otrzymałem

konkretnej odpowiedzi dlatego poruszam ten problem tutaj . panie piotrze tu chodzi o oddzielny pomiar kół jednej osi .

[ Dodano: 12-09-2005, 08:53 ]

Artukuł ukazał się 2005.04.26

Napisano

Tak, tak - mały bład jezykowy ale oddzielny pomiar kół na jednej osi miałem na mysli. Moje urzadzenie z MAHA pozwala na taki pomiar, faktycznie jest odn zgodny z Dz.U. - najpierw jedno potem drugie. Tyle ze w ten sposób skuteczność zmierzona jest większa niż pomiar równoczesny kół na jednej osi w momencie zablokowania bo potrzeba jest dodatkowa siła zeby wynieśc z rolek to koło któro nie jest hamowane, a w sumie to się doda. Nie wiem z czego wynika ten niezalezny pomiar kół na jednej osi w wypdaku hamulca pomocnieczego ale czasem trudno nadązyć "myslą tech."

Piotr Barczuk

Napisano

Moim zdaniem prawo układają teoretycy którzy tworzą bardzo dużą ilość niezrozumiałych

absurdów z którymi musimy się borykać .

Powinniśmy wytykać właśnie takie problemy, może w końcu znajdzie się ktoś kto ułatwi nam

życie :shock: