mirek.g Napisano 29 Październik 2010 Share Napisano 29 Październik 2010 Do 2013 tacho nie wymagane w Nauce Jazdy,ale jeśli jest zamontowany to powinien być zalegalizowany,prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 29 Październik 2010 Share Napisano 29 Październik 2010 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek8340 Napisano 11 Sierpień Share Napisano 11 Sierpień ostatnio pojawił sie u mnie daf na nauce jazdy bez ważnej legalizacji tacho i twierdził że zawsze przechodziło to jak wy do tego podchodzicie ? ja osobiście kazałem zrobić legalizacje i dopiero badanie a klient twierdzi że urządzenie jest, jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1 Napisano 11 Sierpień Share Napisano 11 Sierpień Jest zamontowane ma mieć legalizacje i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 11 Sierpień Autor Share Napisano 11 Sierpień Piszę z pamięci ale chyba musi mieć obowiązkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek8340 Napisano 11 Sierpień Share Napisano 11 Sierpień Jest zapis że ma być wyposażony w przyrząd pomiarowy, a w badaniu dodatkowym w zakresie nic nie ma odnośnie usterki braku ważnej legalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucker Napisano 11 Sierpień Share Napisano 11 Sierpień ROZPORZĄDZENIE (WE) nr 561/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 15 marca 2006 r. Rozdział IV WYJĄTKI Artykuł 13 g) pojazdami używanymi do nauki jazdy i egzaminów w celu uzyskania prawa jazdy lub świadectwa kwalifikacji zawodowych, pod warunkiem że nie używa się ich do zarobkowego przewozu rzeczy lub osób; Zapis ten zwalnia tylko z korzystania z tacho ( można jeździć bez włożonej karty), ale i tak ma być w pojeździe i ma być zalegalizowane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik_z Napisano 12 Sierpień Share Napisano 12 Sierpień A nie prościej jest zajrzeć do WT? Tylko szukać po jakichś 561/2006 które diagnostów w ogóle nie interesują? Cytat § 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być wyposażony w: 1) przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11; 21 godzin temu, Tomek8340 napisał: a w badaniu dodatkowym A w badaniu okresowym "co stoi? " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 12 Sierpień Share Napisano 12 Sierpień W dniu 11.08.2023 o 13:56, Tomek8340 napisał: pojawił sie u mnie daf na nauce jazdy bez ważnej legalizacji tacho 7.9. Tachograf (jeżeli jest zamontowany/ wymagany) ... 1. Sprawdzenie, czy jest zainstalowany tachograf – o ile jest to możliwe. ... d) Brak tabliczki kalibracyjnej (lub legalizacyjnej), dane nieczytelne lub kalibracja (legalizacja) nieważna. UI - wynik N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucker Napisano 14 Sierpień Share Napisano 14 Sierpień W dniu 12.08.2023 o 13:55, dominik_z napisał: szukać po jakichś 561/2006 Po to jest to forum, aby dzielić sią swoją wiedzą. Robiąc świadectwo kwalifikacji przerabiałem to rozp. i nie musiałem go jakoś strasznie szukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik_z Napisano 14 Sierpień Share Napisano 14 Sierpień Tylko, że w wykazie aktów prawnych obowiązujących na SKP nie ma 561/2006. To rozporządzenie zwalnia z rejestrowaniu czasu pracy, a nie z wyposażenia pojazdu w odpowiedni do tego przyrząd. Nas interesuje to czy tachograf jest w pojeździe, lub czy jest wymagany, a jeśli jest bądź jest wymagany to czy ma ważną kalibrację. A za stan na drodze (jazda bez karty) z 561/2006 będzie odpowiadał kierowca i właściciel firmy Ps. też mam zrobione 95 ale nie mieszam jednej wiedzy z drugą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucker Napisano 14 Sierpień Share Napisano 14 Sierpień zgadzam się z Tobą że na SPK nie obchodzi nas to rozp., ale chciałem pokazać z czego wynika taka interpretacja ośrodków nauki jazdy. Także napisałem: W dniu 11.08.2023 o 17:48, trucker napisał: i tak ma być w pojeździe i ma być zalegalizowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi