Skocz do zawartości

Nauka Jazdy a tachograf

mirek.g

Rekomendowane odpowiedzi

• 12 years later...

ostatnio pojawił sie u mnie daf na nauce jazdy  bez ważnej legalizacji tacho i twierdził że zawsze przechodziło

to jak wy do tego podchodzicie ?

ja osobiście kazałem zrobić legalizacje i dopiero badanie

a klient twierdzi że urządzenie jest, jest 

Jest zapis że ma być wyposażony w przyrząd pomiarowy, a w badaniu dodatkowym w zakresie nic nie ma odnośnie usterki braku ważnej legalizacji

ROZPORZĄDZENIE (WE) nr 561/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 15 marca 2006 r.

Rozdział  IV
WYJĄTKI

Artykuł  13

g) pojazdami używanymi do nauki jazdy i egzaminów w celu uzyskania prawa jazdy lub świadectwa kwalifikacji zawodowych, pod warunkiem że nie używa się ich do zarobkowego przewozu rzeczy lub osób;

Zapis ten zwalnia tylko z korzystania z tacho ( można jeździć bez włożonej karty), ale i tak ma być w pojeździe i ma być zalegalizowane

• Piwo 1

A nie prościej jest zajrzeć do WT? 
Tylko szukać po jakichś  561/2006 które diagnostów w ogóle nie interesują? 

Cytat

§ 43. 1. Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania, z zastrzeżeniem ust. 2, powinien być wyposażony w:

1) przyrząd kontrolny - tachograf samochodowy; przepis stosuje się do pojazdów wymienionych w ust. 4 pkt 5-8 i 11;

21 godzin temu, Tomek8340 napisał:

a w badaniu dodatkowym

A w badaniu okresowym "co stoi? " 

W dniu 11.08.2023 o 13:56, Tomek8340 napisał:

pojawił sie u mnie daf na nauce jazdy  bez ważnej legalizacji tacho

7.9. Tachograf (jeżeli jest zamontowany/ wymagany) ... 1. Sprawdzenie, czy jest zainstalowany tachograf – o ile jest to możliwe. ... d) Brak tabliczki kalibracyjnej (lub legalizacyjnej), dane nieczytelne lub kalibracja (legalizacja) nieważna. UI - wynik N.

W dniu 12.08.2023 o 13:55, dominik_z napisał:

szukać po jakichś  561/2006

Po to jest to forum, aby dzielić sią swoją wiedzą. Robiąc świadectwo kwalifikacji przerabiałem to rozp. i nie musiałem go jakoś strasznie szukać. 

• Lubię 1

Tylko, że w wykazie aktów prawnych obowiązujących na SKP nie ma 561/2006. To rozporządzenie zwalnia z rejestrowaniu czasu pracy, a nie z wyposażenia pojazdu w odpowiedni do tego przyrząd. 

Nas interesuje to czy tachograf jest w pojeździe, lub czy jest wymagany, a jeśli jest bądź jest wymagany to czy ma ważną kalibrację.
A za stan na drodze (jazda bez karty) z 561/2006 będzie odpowiadał kierowca i właściciel firmy

Ps. też mam zrobione 95 ale nie mieszam jednej wiedzy z drugą. 

• Lubię 1

zgadzam się z Tobą że na SPK nie obchodzi nas to rozp., ale chciałem pokazać z czego wynika taka interpretacja ośrodków nauki jazdy.

Także napisałem:

W dniu 11.08.2023 o 17:48, trucker napisał:

i tak ma być w pojeździe i ma być zalegalizowane