Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Odmowa wykonania badania technicznego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Użytkownik ma OBOWIĄZEK poddać pojazd badaniu okresowemu na SKP, a czy diagnosta ma obowiązek wykonać właśnie jemu te badanie - klient do którego mam uprzedzenia czy moge mu odmówić (Tych klientów nie obsługujemy :) )

Napisano

Moim zdaniem nie.Badaniu technicznemu podlega samochód a nie użytkownik. Jak zgłosi do W.K. odmowe badania możesz mieć nieprzyjemności.

Taki nasz zywot :(

Napisano

Mogę odmówić badania technicznego w przypadku kiedy klient przyjedzie na badanie pojazdem bez jakiegokolwiek dokumentu. Np. były przypadki że klienci żądali wykonania badania po zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego (bez pokwitowania z policji) za nadniernie zużyte opony, a po wyjaśnieniach okazało się że za kolizję. Myślał że zapłaci tylko 20zł.

Napisano

pewnie że można odmówić , przyjedzie Ci brudnym, cieknącym olejem brudas i co przyjmiesz go??niech powie w WK że mu odmówiono to sie nie wytłumaczysz !!jest wolny rynek , klient ma prawo wyboru SKP to i my mamy prawo wyboru klienta

Napisano

Nie możesz odmówić wykonania badania ale możesz zaczymać dowód rejestracyjny za stan techniczny pojazdu i po kłopocie :!::!::!:

Napisano

W zasadzie nie jest określono, czy wolno odmówić czy nie. W końcu jest to wolny kraj i usługi można wykonywać komu się chce. Ja osobiście raz odmówiłem badania z przyczyn innych nie związanych ze stanem tech. pojazdu. Ale na dzień dzisiejszy wiem, że zrobiłem źle. Klientów do których ma się uprzedzenia trzeba przetrzepać punkt po punkcie i uwalić. Pokaż mi auto a ja znajdę w nim usterkę...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

" Tych klientów nie obsługujemy" to zwrot z bardzo odłegłych czasów wykorzystany w filmie

komediowym. Myślę, że to tylko żart.Nawet najbardziej wk......cy klient powinen zostać

obsłużony.

Natomiast stan techniczny pojazdu powinien być zgodny z przepisami! i tu masz pole do

popisu. Uważam jednak, że nie powinniśmy wyżywać się na klientach.

Pracuję w usługach 35 lat ,przeżyełm wiele ,ale nadal Ich szanuję.

.

Napisano

Jestem zdania, że o ile klient posiada niezbędne dokumenty (dowód rej, skierowanie itd), to nie ma podstaw do odmowy. Jeżeli takowych dokumentów nie posiada - takiego badania nie traktujemy jako urzędowego - nie wpisujemy do rejestru badań, ale skoro klient bardzo chce i zostawia kasę - to dlaczego nie.

Napisano

ciekawe co by powiedział szef gdyby taki klient poszedł na skargę? wykonać trzeba a uwalić przy okazji nie zaszkodzi /on ma prawo, ty przepisy/ :twisted::twisted:

Napisano

postąpić możesz jak chcesz. jesteś dorosły ale pamiętaj, że ze wszystkimi tego konsekwencjami. a skonczyć sie to może różnie.

Napisano

Nasze osobiste poglądy nic nie mają do Bad. tech. i nie masz prawa odmówić, ale masz prawo w 227 i jak je znasz to możesz gostka troszke poćwiczyć!

Pytanie myśle powinno być skierowane na inne tory. jak postąpisz jak jakiś "Boss" mafi Tobie 9mm przystawi do głowy ? Ja tego doswiadczyłem i powiem to nie jest taka prosta sprawa jak masz rodzine ! :cry:

Napisano

lokalny świr, ale na szczęście ewakuował się gdzieś za granice bo mu niebiescy deptali po pietach za characze . :D

Napisano

A to Wy się nie opłacacie "swojej" mafii, zeby was byle kowboj straszył ?

Piotr Barczuk