Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie jak w temacie.Mamy rejestry z przed 15lat,decyzje na nabicie numerów może ktoś zna przepisy jak długo trzeba to trzymać.

Napisano
Z tego co wiem to5 lat

5 lat jest zapisane w SAM-ach i dotyczy wniosków a co z decyzją na nabicie numerów?

Właśnie to mnie ciekawi czy w pozostałych przypadkach jest tak samo .

Napisano

No tutaj mnie zastrzeliłeś ,pewnie trzeba to gdzieś walnąć do głębokiego archiwum i niech leży ale tak naprawdę to nie wiem :sad:

Napisano
,pewnie trzeba to gdzieś walnąć do głębokiego archiwum

O te walnięcie chodzi,bo mamy walnąć od nas z szafy do archiwum gdzie są przechowywane dokumenty księgowe i jest obawa że po 5 latach wywalą i jak przyjdzie co do czego to będzie zonk.

Napisano

5 pełnych lat nie licząc bieżącego - wynika to bezpośrednio z KPA i dotyczy dokumentacji wszelakiego typu (dla SKP nie ma szczegółowych uregulowań).

Jeśli się mylę - poprawcie (5 lat jestem pewien, KPA już nie). :D

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano
Jeśli się mylę - poprawcie (5 lat jestem pewien, KPA już nie)

Pewnie coś w tym jest,bo właśnie sobie przypomniałem że mam w PATRONACIE opcję:Dane tylko z ostatnich 5 lat.

Napisano

u mnie, gdy rejestr był papierowy, to bieżący rok i poprzedni były na SKP

poprzedni w celu ewentualnego wydania odpisu - żeby nie tracić czasu na wydobycie z archiwum

czyli po 2 latach trafiały do firmowego archiwum i tam były 5 lat (lub do 5 lat :?::?: ) - potem komin

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Najstarsze kolekcjonerskie nabicia numerów mam z 1987 roku,trzymam bo się czasem przydają do wglądu w temacie SAM-ów rolniczych. ::hey

Napisano
5 pełnych lat nie licząc bieżącego - wynika to bezpośrednio z KPA

oraz Dz.U.2009 nr 155 poz 1232

4. Dane i informacje o wykonanych badaniach

technicznych i innych czynnościach związanych z dopuszczeniem

pojazdu do ruchu przechowuje się w rejestrze

przez okres 12 miesięcy. Po upływie tego okresu

dane i informacje podlegają archiwizacji na nośniku

informatycznym i są przechowywane przez okres

5 lat.

Napisano

Najbardziej dziwi mnie to, że zdięcia SAM-ów nie trafiaja do WK, choć całą dokumentacje pojazdu prowadzi WK i posiada w niej wszystkie dokumenty dotyczące danego pojazdu. Idea zdięć wydaje się uzasadniona bo w przypadku nr. nadwozia nabitych na SKP bardzo trudno jest jednoznacznie stwierdzić kto nabił dany numer i aby to udowodnić mozna porównać wygląd pojazdu z dnia pierwszego dopuszczenia do ruchu z obecnym wyglądem. W przypadku, gdy po 5 latach nie będzie już zdięć, bo SKP je zniszczy to nie będzie już takiej możliwości.

Napisano
bo w przypadku nr. nadwozia nabitych na SKP bardzo trudno jest jednoznacznie stwierdzić kto nabił dany numer i aby to udowodnić

Numer SKP jest na tabliczce zastępczej oraz na Decyzji z WK a numer nadwozia (podwozia lub ramy) jeśli został nabity to zostało również wystawione do tego zaświadczenie które znajduje się w WK i na którym jest pieczątka imienna i podpis diagnosty który to wykonał. :)

Napisano
Numer SKP jest na tabliczce zastępczej oraz na Decyzji z WK a numer nadwozia (podwozia lub ramy) jeśli został nabity to zostało również wystawione do tego zaświadczenie które znajduje się w WK i na którym jest pieczątka imienna i podpis diagnosty który to wykonał.

Zgadza się, tylko jak właścicielowi "znudzi się" jego SAM, to zbuduje nastepnego i nabije nr. z poprzedniego pojazdu oraz przeniesie TZ i nikt mu nie będzie bez zdięcia pojazdu w stanie udowodnić, że tak postapił. Z tego co sie orjentuje to w przypadku przyczep lekkich SAM ten proceder jest dość powszechny.

Napisano

Przecież każdy numer Sama przynajmniej u nas zaczyna sie od nr. stacji która go nabiła więc jak nie można stwierdzić kto nabił :?

Napisano
Przecież każdy numer Sama przynajmniej u nas zaczyna sie od nr. stacji która go nabiła więc jak nie można stwierdzić kto nabił

Jacku przeczytaj powyższy mój post.

Napisano
Przecież każdy numer Sama przynajmniej u nas zaczyna sie od nr. stacji która go nabiła więc jak nie można stwierdzić kto nabił :?

to prawda, ale numer ten nabija diagnost a po kilku latach ten sam numer moze nabić pan Romek z Bździn Wielkich "bo se zrobił nowom przyczepke"

A co do rejestru to program TUVPOL automatycznie kasuje badania starsze niz 5 lat po przejściu na nowy rok

Napisano

Dzięki, macie po browarku w zimny dzionek (grzańca musicie zrobić sami :D ),Janusz przypomniałeś mi że będę musiał powiedzieć nowemu informatykowi o archiwizacji.

Zgadza się, tylko jak właścicielowi "znudzi się" jego SAM, to zbuduje nastepnego i nabije nr. z poprzedniego pojazdu

Mieliśmy kiedyś przypadek że przyjechała przyczepka z nieudolną próbą nabicia numeru który już kiedyś nadaliśmy,po minach klientów było widać że nie wiedzieli co kupili.