Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy są jakieś wymagania dla pojazdu i kierowcy do przewozu w sztukach, opakowaniach saletry amonowej?: Numer UN: 2067, Substancja niebezpieczna: klasa ADR/RID 5.1.02.III,

Transport:

Saletrę amonową należy przewozić zgodnie z przepisami dotyczącymi przewozu towarów niebezpiecznych RID/ADR.

Klasa: 5.1

Grupa opakowaniowa: III

Symbole niebezpieczeństwa: O, Xi

http://www.nitrogenpolska.pl/index.php?str=nawozy-rolnicze&x=100002&p=3

Napisano

Kolego.

To co podałeś miesza się z rozpuszczalnikiem organicznym typu benzyna lub ON. Dokładnie trzeba wymieszać do konsystencji pasty. Otrzymuje się tzw. ANFO. TO na bank trzeba wozić ADR-em. :evil:

Pozdrawiam

[ Dodano: 08-12-2010, 15:31 ]

Tak na poważnie: pojazd do przewozu w cysternie - AT.

Tabela A, Lista Towarów Niebezpiecznych, Załącznik ADR, TOM I.

Pozdrawiam

Napisano
Witam, czy są jakieś wymagania dla pojazdu i kierowcy do przewozu w sztukach, opakowaniach saletry amonowej?

Przewóz substancji niebezpiecznej w sztukach nie podlega pod ADR z tego co pamiętam...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

i jeszcze

Art. 7.

1,

2. Dopuszcza się przewóz paliwa do silników Diesla, materiałów utleniających stosowanych jako nawozy sztuczne lub materiałów trujących stosowanych jako

środki ochrony roślin zespołem pojazdów składających się z ciągnika rolniczego

i przyczepy, jeżeli towary te są przewożone w opakowaniach i w ilościach, dla

których umowa ADR nie przewiduje obowiązku oznakowania pojazdu.

i pewnie o to chodziło ...

:D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Tak. Słuchaj kolego Admina. Zapomniałem i sztukach. Nawet proch strzelniczy można przewieźć bez ADR w ilości do 20 kg.

Pozdrawiam

[ Dodano: 08-12-2010, 17:21 ]

Zgodnie ze zwolnieniami ( wyłączeniami ) dotyczącymi ilości przewożonych towarów - pkt. 1.1.3.6 ADR - kategoria transportowa 1, w klasie tej można przewozić jednorazowo do 20 kg prochu bez obowiązku stosowania się do większości wymagań ADR.

:evil:

Napisano
Słuchaj kolego Admina.

Moderatora. Jak co niektórzy mówią jeszcze - moRderatora :lol:

Admin to Norbert

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Moderatora. Jak co niektórzy mówią jeszcze - moRderatora :lol:

Nie jest aż tak zle,żeby od razu przez moR ::hey

Napisano
o Najwyższy

Czekaj, czekaj... czy Ty mi czasem nie ubliżasz? ;):lol::lol::lol:

Napisano
o Najwyższy

Czekaj, czekaj... czy Ty mi czasem nie ubliżasz? ;):lol::lol::lol:

Nazwał bym to inaczej :lol::lol::lol: