lomoncu Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Witam wszystkich Moje pytanie dotyczy w/w 2osiowej wywrotki o dmc 15t. 1rej styczen '89. 150hp Auto nie jest w stanie osiagnac 90 km/h chyba, ze z dobrej gorki.. Nie posiadam zadnych informacji na papierze ze pojazd nie jest w stanie osiagnac takiej predkosci, wiec co z tym fantem zrobic? wyslac pismo do Jelcz sa. z prozba o wyslanie pisemnego potwierdzenia w/w faktu? czy istnieja inne mozliwosci zrobienia badania technicznego bez ogranicznika predkosci? Z gory dziekuje za odp. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Witam wszystkich Moje pytanie dotyczy w/w 2osiowej wywrotki o dmc 15t. 1rej styczen '89. 150hp Auto nie jest w stanie osiagnac 90 km/h chyba, ze z dobrej gorki.. Nie posiadam zadnych informacji na papierze ze pojazd nie jest w stanie osiagnac takiej predkosci, wiec co z tym fantem zrobic? wyslac pismo do Jelcz sa. z prozba o wyslanie pisemnego potwierdzenia w/w faktu? czy istnieja inne mozliwosci zrobienia badania technicznego bez ogranicznika predkosci? Z gory dziekuje za odp. ;] Wystarczy, że w instrukcji obsługi będzie zawarta informacja o maksymalnej prędkości mniejszej niż 90km/h. Poszukaj w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lomoncu Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 Nie posiadam zadnych informacji na papierze i w tym jest problem ;\ nstrukcji nie mam.. rolnik od ktorego kupiony byl pojazd uzyl jej jako podpalki do pieca albo cos bo juz jej nie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Może opinia rzeczoznawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lomoncu Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/rejestry_i_ewidencje/lista_rzecz_sam/px_lista_rzeczoznawcow_samochodowych___stan_na_dzien_2011_02_07.pdf mowa o tych panach? a jakis wydruk z katalogu its dalby rade? no a jak to wyglada z homologacja? wybaczce za moze glupie pytania ale jestem zielony w tym temacie ;< doksztalcam sie od wczoraj kiedy zaszla porzeba ;< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Mało to przydatne ale chyba w jakimś stopniu prawdziwe i obawiam się, że bez potwierdzenia urzędowego się nie obejdzie, ponieważ w wikipedii znalazłem coś takiego "Jelcz 317 ...Ciągnik z naczepą osiągał prędkość maksymalną 87 km/h,(pojazdy wyprodukowane po 1979 osiągały prędkość w granicach 97 km/h..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lomoncu Napisano 9 Luty 2011 Autor Share Napisano 9 Luty 2011 male sprostowanie.. sama 317'tka to ciagni siodlowy na bazie 315 lub 316 z calkiem innym silnikiem ;< 317 3w to 2osiowa wywrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Oczywiście, że nie to samo ale parametry będą zbliżone i bez potwierdzenia bym się nie "podłożył" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Postaram się sprawdzić jutro,mamy instrukcję od Jelcza tylko nie pamiętam czy 317 czy 325,mieliśmy w firmie kiedyś 317 chłodnie i "żywcowce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 mam takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 Dla mnie taka instrukcja jest wystarczającym potwierdzeniem przez producenta, iż ten konkretny typ pojazdu ma prędkość maksymalną 80km/h co oznacza, że ze względów konstrukcyjnych nie przekracza 90km/h. Podstawa prawna Dz.U 108 Art 66 1a. Autobus, samochód cięŜarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i ciągnik samochodowy, dla którego określono dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów powyżej 3,5 t, powinny być wyposażone w homologowany ogranicznik prędkości montowany przez producenta lub jednostkę przez niego upoważnioną, ograniczający maksymalną prędkość autobusu do 100 km/h, a samochodu ciężarowego i ciągnika samochodowego do 90 km/h. 1b. Przepis ust. 1a nie dotyczy pojazdu: 1) (29) specjalnego lub używanego do celów specjalnych Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Służby Więziennej, Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i jednostek ochrony przeciwpożarowej; 2) zabytkowego; 3) nierozwijającego, ze względów konstrukcyjnych, prędkości większej niż odpowiednio określone w ust. 1a; 4) używanego do prowadzenia badań naukowych na drogach; 5) przeznaczonego wyłącznie do robót publicznych na obszarach miejskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 Instrukcja z 1974r: Jelcz 315M i pochodne/Jelcz 316/Jelcz 317 i pochodne/Jelcz 317Di pochodne-Szybkość maksymalna 85km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lomoncu Napisano 10 Luty 2011 Autor Share Napisano 10 Luty 2011 Dziekuje za pomoc.. Teraz musze tylko znalezc stacje, ktora uzna mi wydruki ze skanow. ;/ Ewentualnie zwrocic sie do jelcz sa. lub jelcz-komponenty o jakies zaswiadczenie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drogba Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 ja mam instrukcję jelcza z 1976 3w317 , i prędkość max to 85km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timo Napisano 21 Luty 2012 Share Napisano 21 Luty 2012 Oczywiście, że nie to samo ale parametry będą zbliżone i bez potwierdzenia bym się nie "podłożył" nie beda zblizone. ciagniki siodlowe i inne wersje do transportu dalekobieznego po drogach mialy szybsze mosty, niz wywrotki (oraz np. betoniarki), ktore z zalozenia raczej nie robia dlugich tras, za to pracuja czesto w ciezkich warunkach drogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi