Arizona Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Witam koledzy: Jak postąpić w sytuacji gdy na badanie VAT przyjedzie zwykłe Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami. Data pierwszej rejestracji w Francji 2002. Data pierwszej rejestracji w kraju 2008. Problem jest w tym że po telefonie z WK dowiedziałem się że podrodzaj: skrzynia. Chyba diagnosta przy pierwszym przeglądzie się pomylił. Ale to ani VAT-1 ani VAT-3... Macie jakiś pomysł? Cytuj
ketiw38 Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Jeżeli z kratką za siedzeniami to jaka "skrzynia" - (VAT-3) mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków. Jeżeli już to VAT-4 (np. furgon) Cytuj
adam1501 Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Jak postąpić w sytuacji gdy na badanie VAT przyjedzie zwykłe Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami. Trzeba sprawdzić czy podrodzaj takiego pojazdu jest właściwy dla VAT-1, skoro już wiesz, że jest błąd to niech klient "grzeje" do WK i prostuje temat i wówczas jak sprostuje to w zależności od ustaleń dalsze badanie... Cytuj
Arizona Napisano 25 Luty 2011 Autor Napisano 25 Luty 2011 problem w tym, że pojazd już był zarejestrowany w innych WK. no ale nic. powiedziałem żeby załatwił z WK jakieś potwierdzenie, bo w naszym mieście nie ma salonu Renault... Cytuj
Tomek D Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Jeżeli już to VAT-4 (np. furgon) No tak za to furgon ma kratkę za siedzeniami Cytuj
luk Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami. Tosz to VAT1, jeszcze nie widziałem kangoo skrzyniowe Jak przyjedzie to zobaczysz ja obstawiam vat1 źle określony podrodzaj Tu dla przypomnienia VAT-1 pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van; VAT-2 pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków; VAT-3 pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków; VAT-4 pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu; _________________ Cytuj
Diagnose Napisano 26 Luty 2011 Napisano 26 Luty 2011 Witam koledzy:Jak postąpić w sytuacji gdy na badanie VAT przyjedzie zwykłe Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami. Data pierwszej rejestracji w Francji 2002. Data pierwszej rejestracji w kraju 2008. Problem jest w tym że po telefonie z WK dowiedziałem się że podrodzaj: skrzynia. Chyba diagnosta przy pierwszym przeglądzie się pomylił. Ale to ani VAT-1 ani VAT-3... Macie jakiś pomysł? Miałem taką samą sytuację.Odesłałem klienta i wrócił z wyciągiem ze świadectwa homologacji a tam widniał wpis VAN Cytuj
wolf Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Tak sobie myślę, np wypełniając DIP, jak czegoś brakuje to ustalamy z natury, także i podrodzaj pojazdu. Wiem, ze US mysli inaczej, ale dla nas powinna to byc jak najbardziej poprawna metoda okreslenia podrodzaju. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi