Skocz do zawartości

Renault Kangoo; podrodzaj: Skrzynia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy:

Jak postąpić w sytuacji gdy na badanie VAT przyjedzie zwykłe Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami. Data pierwszej rejestracji w Francji 2002. Data pierwszej rejestracji w kraju 2008. Problem jest w tym że po telefonie z WK dowiedziałem się że podrodzaj: skrzynia.

Chyba diagnosta przy pierwszym przeglądzie się pomylił. Ale to ani VAT-1 ani VAT-3... Macie jakiś pomysł?

Napisano

Jeżeli z kratką za siedzeniami to jaka "skrzynia" - (VAT-3) mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków.

Jeżeli już to VAT-4 (np. furgon) :ok

Napisano
Jak postąpić w sytuacji gdy na badanie VAT przyjedzie zwykłe Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami.

Trzeba sprawdzić czy podrodzaj takiego pojazdu jest właściwy dla VAT-1, skoro już wiesz, że jest błąd to niech klient "grzeje" do WK i prostuje temat i wówczas jak sprostuje to w zależności od ustaleń dalsze badanie...

Napisano

problem w tym, że pojazd już był zarejestrowany w innych WK. no ale nic. powiedziałem żeby załatwił z WK jakieś potwierdzenie, bo w naszym mieście nie ma salonu Renault...

Napisano
Jeżeli już to VAT-4 (np. furgon) :ok

No tak za to furgon ma kratkę za siedzeniami :cool:

Napisano
Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami.

Tosz to VAT1, jeszcze nie widziałem kangoo skrzyniowe :cool:

Jak przyjedzie to zobaczysz ja obstawiam vat1 źle określony podrodzaj

Tu dla przypomnienia

VAT-1 pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;

VAT-2 pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków;

VAT-3 pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków;

VAT-4 pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;

Napisano
Witam koledzy:

Jak postąpić w sytuacji gdy na badanie VAT przyjedzie zwykłe Renault Kangoo 2-osobowe z kratką za fotelami. Data pierwszej rejestracji w Francji 2002. Data pierwszej rejestracji w kraju 2008. Problem jest w tym że po telefonie z WK dowiedziałem się że podrodzaj: skrzynia.

Chyba diagnosta przy pierwszym przeglądzie się pomylił. Ale to ani VAT-1 ani VAT-3... Macie jakiś pomysł?

Miałem taką samą sytuację.Odesłałem klienta i wrócił z wyciągiem ze świadectwa homologacji a tam widniał wpis VAN

Napisano

Tak sobie myślę, np wypełniając DIP, jak czegoś brakuje to ustalamy z natury, także i podrodzaj pojazdu.

Wiem, ze US mysli inaczej, ale dla nas powinna to byc jak najbardziej poprawna metoda okreslenia podrodzaju.