Skocz do zawartości

Budowa nowej SKP jakiej??

Featured Replies

Napisano

Panowie czy według obecnie panujących nam łaskawie przepisów prawa mogę wybudować nową SKP Podstawową czy tylko i wyłącznie OSKP ?

Napisano

Możesz wybudować "nową" podstawową. Będziesz mógł wykonywać badania okresowe i niektóre dodatkowe pojazdów do 3,5T. Szczegóły Dz.U 108 z 2005r z póź. zmianami. Najbardziej interesujące cię zmiany weszły w Dz.U 97 z 2009r (PORD). Art 83.

Dz.U.2009-097_0802.pdf

Napisano
  • Autor

Pytam bo w PZMOT dowiedziałem sie że właśnie tylko OSKP wchodzi pod uwagę , DZU 97 poz 802 art 83 wskazuje faktycznie jakie stacje , jakie badania , ale jestem zaskoczony informacją z PZMOT-u , no chyba że chodzi o okres od 2015 wtedy wszystkie nowo powstałe stacje to tylko OSKP.

Napisano
o chyba że chodzi o okres od 2015 wtedy wszystkie nowo powstałe stacje to tylko OSKP.

Termin przejściowy do 2015r dotyczy starych podstawowych stacji ( z tzw. rozszerzeniami) nowe podstawowe na zasadach opisanych w Dz.U. 97 będą pracowały do czasu .......... ewentualnej zmiany przepisów.

Wszystko zależy jakim terenem i jakimi środkami dysponujesz. Jeśli starczy kasy i miejsca na działce na okręgową to buduj okręgową.

Napisano

Okręgowa większa kasa

Napisano
kręgowa większa kasa

najpierw trzeba więcej włożyć (budynek i sprzęty),

żeby potem więcej wyjmować

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Z tym wyjmowaniem dzisiaj to różnie bywa, trzeba dobrze przekalkulować.

Napisano
Z tym wyjmowaniem dzisiaj to różnie bywa, trzeba dobrze przekalkulować.

Hm, ja tam bym uważał jak wkładam :D Różnie to bywa z tym wkładaniem :D

Napisano

Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje :-D

Napisano
Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje :-D

Faktycznie nie opłacalne :D

Napisano

Czy aby na pewno ,po 9 miesiącach więcej wyjmie niż włożył(przynajmniej wagowo) :D

Napisano
rurek777 napisał/a:

Czy aby na pewno ,po 9 miesiącach więcej wyjmie niż włożył(przynajmniej wagowo) :D

Tak ale jakie koszty tego wkładania będą :D

Napisano
Tak ale jakie koszty tego wkładania będą

Samego wkładania niewielkie ale nalecą "odsetki" przez 18lat lub dłużej :D

Napisano
bo więcej sie wkłada niz wyjmuje

a przyjemność chciał za friko ???

Napisano
  • Autor

Panowie ale się temat rozwinął :lol:

Napisano

No patrząc jaki dziś dzień mamy :-)

A wracając do tematu budować możesz co uważasz albo SKP albo OSKP. Wszystko zależy jakie warunki spełnisz :)

Napisano
Panowie ale się temat rozwinął

Bo chodzi o to samo,żeby nie dać d..

Napisano
  • Autor
:)
Napisano

A mówiąc poważnie, jak byś nie liczył, jeśli już budować, to tylko okręgową. W kosztach różnica na pewno mniejsza niż w obrotach ,,,

Napisano

To dlaczego jest ich tak dużo ::?

Napisano

Ciekawe ile trzeba kasy budowę OSKP???

Napisano

Jeśli chodzi o koszty budowy OSKP to myślę , że okrągły milionik trzeba mieć zarezerwowany.

Ja mam zamiar wybudować PSKP, głównie ze względu na to , że na klientów typu ciężarówka czy autobus nie mam co liczyć, więc doszedłem do wniosku, że wg obecnych przepisów w zupełności podstawowa wystarczy, budynek jednak buduję wysoki 5m gdyby kiedyś komuś przyszło do głowy zmieniać przepisy będzie opcja zmiany ( mam nadzieje że do tego nie dojdzie :-) ) . Jeśli chodzi o koszty mam nadzieję zamknąć się kwotą 500-600tys.

Jeśli ktoś ostatnio budował PSKP będę wdzięczny za jakieś wskazówki ::hey

Napisano

To zależy czy budujesz w szczerym polu, czy na wspólnej ścianie czy adaptujesz gotowe pomieszczenie, bo jeśli od zera i nie potrafisz nic własnymi siłami to OSKP wyjdzie 2 miliony zł,,,

Napisano

Poszukuję firmy która ma doświadczenie w kwestii budowy skp, mam budynek w stanie surowym zamkniętym , chodzi o kanał, ławę pomiarową .