Fredek Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Panowie czy według obecnie panujących nam łaskawie przepisów prawa mogę wybudować nową SKP Podstawową czy tylko i wyłącznie OSKP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Możesz wybudować "nową" podstawową. Będziesz mógł wykonywać badania okresowe i niektóre dodatkowe pojazdów do 3,5T. Szczegóły Dz.U 108 z 2005r z póź. zmianami. Najbardziej interesujące cię zmiany weszły w Dz.U 97 z 2009r (PORD). Art 83. Dz.U.2009-097_0802.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fredek Napisano 7 Marzec 2011 Autor Share Napisano 7 Marzec 2011 Pytam bo w PZMOT dowiedziałem sie że właśnie tylko OSKP wchodzi pod uwagę , DZU 97 poz 802 art 83 wskazuje faktycznie jakie stacje , jakie badania , ale jestem zaskoczony informacją z PZMOT-u , no chyba że chodzi o okres od 2015 wtedy wszystkie nowo powstałe stacje to tylko OSKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 o chyba że chodzi o okres od 2015 wtedy wszystkie nowo powstałe stacje to tylko OSKP. Termin przejściowy do 2015r dotyczy starych podstawowych stacji ( z tzw. rozszerzeniami) nowe podstawowe na zasadach opisanych w Dz.U. 97 będą pracowały do czasu .......... ewentualnej zmiany przepisów. Wszystko zależy jakim terenem i jakimi środkami dysponujesz. Jeśli starczy kasy i miejsca na działce na okręgową to buduj okręgową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZYMON-OSKP Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Okręgowa większa kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 kręgowa większa kasa najpierw trzeba więcej włożyć (budynek i sprzęty), żeby potem więcej wyjmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Z tym wyjmowaniem dzisiaj to różnie bywa, trzeba dobrze przekalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Z tym wyjmowaniem dzisiaj to różnie bywa, trzeba dobrze przekalkulować. Hm, ja tam bym uważał jak wkładam Różnie to bywa z tym wkładaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje Faktycznie nie opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje Czy aby na pewno ,po 9 miesiącach więcej wyjmie niż włożył(przynajmniej wagowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 rurek777 napisał/a: Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje Czy aby na pewno ,po 9 miesiącach więcej wyjmie niż włożył(przynajmniej wagowo) Tak ale jakie koszty tego wkładania będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Tak ale jakie koszty tego wkładania będą Samego wkładania niewielkie ale nalecą "odsetki" przez 18lat lub dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 bo więcej sie wkłada niz wyjmuje a przyjemność chciał za friko ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fredek Napisano 8 Marzec 2011 Autor Share Napisano 8 Marzec 2011 Panowie ale się temat rozwinął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowicjusz Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Panowie ale się temat rozwinął No patrząc jaki dziś dzień mamy A wracając do tematu budować możesz co uważasz albo SKP albo OSKP. Wszystko zależy jakie warunki spełnisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Panowie ale się temat rozwinął Bo chodzi o to samo,żeby nie dać d.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fredek Napisano 8 Marzec 2011 Autor Share Napisano 8 Marzec 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Panowie ale się temat rozwinął A mówiąc poważnie, jak byś nie liczył, jeśli już budować, to tylko okręgową. W kosztach różnica na pewno mniejsza niż w obrotach ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZYMON-OSKP Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 Żyd przekalkulował że sex jest nie opłacalny , bo więcej sie wkłada niz wyjmuje To dlaczego jest ich tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rokita Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Ciekawe ile trzeba kasy budowę OSKP??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankus4 Napisano 13 Marzec 2011 Share Napisano 13 Marzec 2011 Jeśli chodzi o koszty budowy OSKP to myślę , że okrągły milionik trzeba mieć zarezerwowany. Ja mam zamiar wybudować PSKP, głównie ze względu na to , że na klientów typu ciężarówka czy autobus nie mam co liczyć, więc doszedłem do wniosku, że wg obecnych przepisów w zupełności podstawowa wystarczy, budynek jednak buduję wysoki 5m gdyby kiedyś komuś przyszło do głowy zmieniać przepisy będzie opcja zmiany ( mam nadzieje że do tego nie dojdzie ) . Jeśli chodzi o koszty mam nadzieję zamknąć się kwotą 500-600tys. Jeśli ktoś ostatnio budował PSKP będę wdzięczny za jakieś wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 13 Marzec 2011 Share Napisano 13 Marzec 2011 To zależy czy budujesz w szczerym polu, czy na wspólnej ścianie czy adaptujesz gotowe pomieszczenie, bo jeśli od zera i nie potrafisz nic własnymi siłami to OSKP wyjdzie 2 miliony zł,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ankus4 Napisano 13 Marzec 2011 Share Napisano 13 Marzec 2011 Poszukuję firmy która ma doświadczenie w kwestii budowy skp, mam budynek w stanie surowym zamkniętym , chodzi o kanał, ławę pomiarową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 14 Marzec 2011 Share Napisano 14 Marzec 2011 Google ... np http://archiwum.automotoserwis.com.pl/artyk/2000/12-00/dok2.htm http://www.unimetalpoludnie.pl/Budowa.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi