ADHD 13 Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 1,KAMPER na bazie Mercedesa sprowadzony z niemiec data pierwszej rej.1980 r w oryginale , bez żadnych przeróbek , z niemieckich dokumentów wynika że jest przystosowany do przewozu osób w liczbie 6 , 2 miejsca w przedniej części pojazdu , a pozostałe w tylnej części oparte są o konstrukcje drewnianą (sklejka?) oczywiście bez pasów 2, Na pierwszym przeglądzie w polsce liczba miejsc została ustalona na 2, rodzaj pojazdu specjalny 3.Klient który kupił już zarejestrowane auto żąda przeprowadzenia badania z którego będzie wynikało że pojazd jest przystosowany do przewozu 6 osób. 4. Zmiany konstrukcyjne odpadają , 5. Tenże klient przedstawił opinie rzeczoznawcy wpisanego na listę MI z której wynika że pojazd może przewozić 6 osób, posiada również oryginalną dokumentację z Mercedesa( coś w rodzaju homologacji) stwierdzającą liczbę miejsc 6 Jakie wymagania powinny spełniać miejsca siedzące w aucie zarejestrowanym w 1980 roku? Gdzie szukać warunków technicznych dla takich pojazdów? JAK TO UGRYŹĆ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 z niemieckich dokumentów wynika że jest przystosowany do przewozu osób w liczbie 6 Na pierwszym przeglądzie w polsce liczba miejsc została ustalona na 2, To były zmiany czy nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 ADHD 13 napisał/a:z niemieckich dokumentów wynika że jest przystosowany do przewozu osób w liczbie 6 ADHD 13 napisał/a: Na pierwszym przeglądzie w polsce liczba miejsc została ustalona na 2, To były zmiany czy nie ??? _________________ Jeżeli zmian konstrukcyjnych nikt w tym pojeździe nie robił, to można próbować uznać że DR zawiera oczywistą omyłkę i przedstawiając posiadane dokumenty można próbowac ja wyprostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Jeśli WK uzna na podstawie dod. badania że jest 6 miejsc, tylko tak można to teraz wyprostować nie robiąc zmian konstrukcyjnych. Ale to już zależy od WK, u mnie by to nie przeszło - tylko zmiany konstrukcyjne. WK musi się tu wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 2, Na pierwszym przeglądzie w polsce liczba miejsc została ustalona na 2, rodzaj pojazdu specjalny Uważam, że słusznie, bo część mieszkalna kampera nie służy do przewozu osób. Oczywiście ciężko wydać opinię nie widząc auta, bo opis to nie wszystko. 3.Klient króry kupił już zarejestrowane auto żąda przeprowadzenia badania z którego będzie wynikało że pojazd jest przystosowany do przewozu 6 osób. Może wnioskować o wykonanie badania a nie żądać. Taka mała przekora zawsze we mnie się budzi jak słyszę, że ktoś coś ode mnie żąda 5. Tenże klient przedstawił opinie rzeczoznawcy wpisanego na listę MI z której wynika że pojazd może przewozić 6 osób, posiada również oryginalną dokumentację z Mercedesa( coś w rodzaju homologacji) stwierdzającą liczbę miejsc 6 Pomimo posiadania tych dokumentów ostateczna decyzja należy do diagnosty, jeśli fotele są "na dziko" wstawione i przykręcone przez podłogę to nie mogą na nich w trakcie jazdy siedzieć osoby. Służą one do użytkowania na postoju. Jesli są oryginalne, w oryginalnych punktach kotwiczenia to zrobiłbym zmiany z 2 na 6 osób i posłał do WK na wymianę DR. Pasów w tym roczniku mieć nie musi. Ale jak napisałem ja auta nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADHD 13 Napisano 11 Marzec 2011 Autor Share Napisano 11 Marzec 2011 z niemieckich dokumentów wynika że jest przystosowany do przewozu osób w liczbie 6 Na pierwszym przeglądzie w polsce liczba miejsc została ustalona na 2, To były zmiany czy nie ??? Zmian, nie było. Na pierwszym przeglądzie diagnosta uznał że poza przednimi miejscami siedzącymi pozostałe nie spełniają wymagań. Klient twierdzi że spełniają. [ Dodano: 11-03-2011, 14:19 ] Powtarzam pytanie; Jakie wymagania powinny spełniać miejsca siedzące w aucie zarejestrowanym w 1980 roku? Gdzie szukać warunków technicznych dla takich pojazdów? Czy wszystko na czym dało się usiąść było uznawane za miejsce siedzące? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 11 Marzec 2011 Share Napisano 11 Marzec 2011 Powtarzam pytanie;Jakie wymagania powinny spełniać miejsca siedzące w aucie zarejestrowanym w 1980 roku? Takie same jak teraz, ale mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy i nie muszą mieć pasów. Mają być oryginalne siedzenia i miejsca kotwiczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADHD 13 Napisano 11 Marzec 2011 Autor Share Napisano 11 Marzec 2011 Powtarzam pytanie;Jakie wymagania powinny spełniać miejsca siedzące w aucie zarejestrowanym w 1980 roku? Takie same jak teraz, ale mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy i nie muszą mieć pasów. Mają być oryginalne siedzenia i miejsca kotwiczenia. Czyli drewniana( sklejkowa itd) konstrukcja miejsc siedzacych też nie jest przeciwwskazaniem aby ich nie uznać? W punkcie 9.1.7 załacznika 1 do rozporządzenia MI z dnia 18/09/2009 mowa jest otym że szkielet siedzenia nie moze posiadać pęknięć( czyli obligatoryjnie musi być szkielet?????) oraz o śrubach mocujacych siedzenie z cechami wytrzymałościowymi. TAKIE SAME WYMAGANIA WOBEC MIEJSC SIEDZĄCYCH BYŁY w 1980ROKU????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi