Skocz do zawartości

audi A8 A6 X5 Q7 VW SAMOCHOD SPECJALNY pomoc drogowa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• DARIO64

7

• danielg539

7

• blakop

6

• Paprock

3

Napisano

A miał ktoś takie cudo na przegladzie przed rejestracją w kraju?

Napisano

Z akcyzą po takiej przeróbce to wcale nie musi być tak łatwo, bo powinno się ją zapłacić w przypadku auta osobowego oraz w przypadku innych aut noszacych cechy aut osobowych.

Napisano
Z akcyzą po takiej przeróbce to wcale nie musi być tak łatwo

Ale cwaniak który to robi nie powie tego klientowi.

Napisano
Ale cwaniak który to robi nie powie tego klientowi

Oczywiście, że nie bo klientów by im ubyło.

Napisano

Miałem juz u siebie takie cudo - pomoc drogowa- osobowy mercedes.

Oczywiscie pełna profesjonalna przeróka papierów i tylko papierów. Wyjaśniłem czego mi brakuje i pożegnałem.Rozczarowanie kijenta niesamowite, ale cóz ktoś mu to jednak zrobił i teraz śmiga sobie w stolicy Pyrlandii

Napisano

Ja również miałem taki przypadek BMW 530d 2008r. sedan i pomoc drogowa (w niemieckich dokumentach)a w aucie oczywiście bez jakichkolwiek zmian różnących go od osobowego . Klient przyjechał na ustalenie danych . Upierdliwy był strasznie ,że chce zrobić i już ja mu powiedziałem ,wystawię ale, że jest to s. osobowy a nie specjalny . Niepocieszony zgodził się i przyjął takie zaświadczenie . Sledziłem czy zarejestrował i wiem ( z dobrego źródła bo okzazało się że to znajomy znajomego ;-)) ze musiał odkręcić wszystko w niemczech i wkońcu zapłacic akcyzę ... a tak chciał przyoszczędzić ....

Napisano
a tak chciał przyoszczędzić ....

czyli potwierdza się przysłowie

chytry dwa razy traci

:lol:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

A jeszcze się zdziwi taki gość bardziej, jak się okaże, że wszystko przeskoczył, wszystko załatwił i wszystko zarejestrował, ale... WK grzecznie poinformował o takiej rejestracji UC :) A takie rozwiązanie już w wielu miastach jest stosowane (np. cotygodniowy, stosowny raport do UC o wszystkich tego typu pojazdach). Klient nawet o tym nie wie :)

Napisano

Ale w Poznaniu tego chyba nie robią, albo UC nie wykorzystuje tej wiedzy , bo ten o którym pisałem robi to nie pierwszy raz

Napisano
Ciekawe jaki jest zakres tej przeróbki? przeróbki nie robi się ,wystarczy mieć w bagażniku kanistry na paliwo,podnośnik,jakieś dodatkowe lampy i takie inne pierdoły ,na przeglądzie w Niemczech robi się zdjęcie tego zestawu w bagażniku i staje się pomocą drogową w brifie zmiana i do Polski ,kosztuje to kilkadziesiąt euro
Napisano

nie kolego nie wystarczy - musi jeszcze być odpowiedni kolor lub oznaczenie pasem

Napisano

był u mnie czarny ,bez pasów i śladów po pasach ,typowe Audi A 8 tylko wywalił wszystko z bagażnika ,jak wiedzą że auto jedzie do Polski to im nic nie przeszkadza

Napisano
Dz U 32 poz, 262 par 38,,, musi spełnić warunki ,,,

Oczywiście, że jakp Pomoc Drogowa musi spełniać te warunki, ale może lepiej z niego zrobić pogotowie techniczne a wówczas nie obowiązuja go przepisy odnośnie wyposażenia i oznakowania.

Napisano
Oczywiście, że jakp Pomoc Drogowa musi spełniać te warunki, ale może lepiej z niego zrobić pogotowie techniczne a wówczas nie obowiązuja go przepisy odnośnie wyposażenia i oznakowania.

I teoretycznie wszystko zgodnie z prawem tylko po co te zmiany ?? przecież pojazd i tak nosi cechy auta osobowego więc akcyza wcześniej czy póżniej będzie do zapłacenia, problemy przy OBT i do tego zainteresowanie skarbówki która za kilka miesięcy znajdzie interpretacje i naliczy podatki wraz z odsetkami i karami. Jednym się uda innym nie więc może lepiej zagrać w totka :)

Napisano

Postępowanie karno-skarbowe za unikanie zapłaty podatku akcyzowego jest DOŚĆ kosztowne - dla takiego delikwenta oczywiście ;)

Napisano
Postępowanie karno-skarbowe za unikanie zapłaty podatku akcyzowego jest DOŚĆ kosztowne - dla takiego delikwenta oczywiście ;)

Najpierw muszą go namierzyć :)

• 3 years later...
Napisano

I kto dostanie domiar... "Koledzy" załatwią chłopu kratkę. Szkoda tylko, że nie szkocką... :x

Napisano

Jak widać i w WK "poczta" działała w najlepsze, skoro

. Jeździły jako zwykłe samochody osobowe. Czasami - najczęściej na wieść o trwającym śledztwie - kierowcy limuzyn próbowali udawać pomoc drogową. Do bagażników wkładali skrzynki z narzędziami, linki holownicze. lampy błyskowe i magnetyczne tablice z napisem "Pomoc Drogowa".