Skocz do zawartości

audi A8 A6 X5 Q7 VW SAMOCHOD SPECJALNY pomoc drogowa

WOJT999

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• DARIO64

7

• danielg539

7

• blakop

6

• adamos

3

Z akcyzą po takiej przeróbce to wcale nie musi być tak łatwo, bo powinno się ją zapłacić w przypadku auta osobowego oraz w przypadku innych aut noszacych cechy aut osobowych.

Miałem juz u siebie takie cudo - pomoc drogowa- osobowy mercedes.

Oczywiscie pełna profesjonalna przeróka papierów i tylko papierów. Wyjaśniłem czego mi brakuje i pożegnałem.Rozczarowanie kijenta niesamowite, ale cóz ktoś mu to jednak zrobił i teraz śmiga sobie w stolicy Pyrlandii

Ja również miałem taki przypadek BMW 530d 2008r. sedan i pomoc drogowa (w niemieckich dokumentach)a w aucie oczywiście bez jakichkolwiek zmian różnących go od osobowego . Klient przyjechał na ustalenie danych . Upierdliwy był strasznie ,że chce zrobić i już ja mu powiedziałem ,wystawię ale, że jest to s. osobowy a nie specjalny . Niepocieszony zgodził się i przyjął takie zaświadczenie . Sledziłem czy zarejestrował i wiem ( z dobrego źródła bo okzazało się że to znajomy znajomego ;-)) ze musiał odkręcić wszystko w niemczech i wkońcu zapłacic akcyzę ... a tak chciał przyoszczędzić ....

A jeszcze się zdziwi taki gość bardziej, jak się okaże, że wszystko przeskoczył, wszystko załatwił i wszystko zarejestrował, ale... WK grzecznie poinformował o takiej rejestracji UC :) A takie rozwiązanie już w wielu miastach jest stosowane (np. cotygodniowy, stosowny raport do UC o wszystkich tego typu pojazdach). Klient nawet o tym nie wie :)

Ciekawe jaki jest zakres tej przeróbki? przeróbki nie robi się ,wystarczy mieć w bagażniku kanistry na paliwo,podnośnik,jakieś dodatkowe lampy i takie inne pierdoły ,na przeglądzie w Niemczech robi się zdjęcie tego zestawu w bagażniku i staje się pomocą drogową w brifie zmiana i do Polski ,kosztuje to kilkadziesiąt euro

był u mnie czarny ,bez pasów i śladów po pasach ,typowe Audi A 8 tylko wywalił wszystko z bagażnika ,jak wiedzą że auto jedzie do Polski to im nic nie przeszkadza

Dz U 32 poz, 262 par 38,,, musi spełnić warunki ,,,

Oczywiście, że jakp Pomoc Drogowa musi spełniać te warunki, ale może lepiej z niego zrobić pogotowie techniczne a wówczas nie obowiązuja go przepisy odnośnie wyposażenia i oznakowania.

Oczywiście, że jakp Pomoc Drogowa musi spełniać te warunki, ale może lepiej z niego zrobić pogotowie techniczne a wówczas nie obowiązuja go przepisy odnośnie wyposażenia i oznakowania.

I teoretycznie wszystko zgodnie z prawem tylko po co te zmiany ?? przecież pojazd i tak nosi cechy auta osobowego więc akcyza wcześniej czy póżniej będzie do zapłacenia, problemy przy OBT i do tego zainteresowanie skarbówki która za kilka miesięcy znajdzie interpretacje i naliczy podatki wraz z odsetkami i karami. Jednym się uda innym nie więc może lepiej zagrać w totka :)

Postępowanie karno-skarbowe za unikanie zapłaty podatku akcyzowego jest DOŚĆ kosztowne - dla takiego delikwenta oczywiście ;)

Najpierw muszą go namierzyć :)

• 3 years later...

Jak widać i w WK "poczta" działała w najlepsze, skoro

. Jeździły jako zwykłe samochody osobowe. Czasami - najczęściej na wieść o trwającym śledztwie - kierowcy limuzyn próbowali udawać pomoc drogową. Do bagażników wkładali skrzynki z narzędziami, linki holownicze. lampy błyskowe i magnetyczne tablice z napisem "Pomoc Drogowa".