Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie zakładam że trafia taki zestaw na badanie techniczne , z tyłu naczepy mamy takie oto urządzenie, jak się to ma do Dz.U 32.262 , &2 pkt 3 określa pewne przekroczenia dopuszczalnych wymiarów, ale nie wiem jak postępować w takich sytuacjach, proszę o opinie, być może czegoś nie wiem :(

DSC00106.JPG.0ad4d90e69882715be3c2b39f0a16866.JPG

Napisano

Przed badaniem wózek odczepia się i zostawia na parkingu :-D

Napisano
z tyłu naczepy mamy takie oto urządzenie, jak się to ma do Dz.U

Wózek widłowy jest podnoszony przy pomocy jakiegoś dżwignika a zatem na pewno należy wymagać dozoru technicznego.

Zamocowanie takiego widlaka do naczepy o standardowej długości nie wchodzi raczej w grę, bo zostanie przekroczona dopuszczalna długość zestawu pojazdów.

Napisano
[

bo zostanie przekroczona dopuszczalna długość zestawu pojazdów.

No właśnie dozór to 100 % wymagany, ale co z tymi długościami ? 0,3 metra to przekracza

Napisano

No właśnie dozór to 100 % wymagany, ale co z tymi długościami ? 0,3 metra to przekracza

Spokojnie, kiedyś widziałem taki zestaw - wózek podnosi sam siebie - więc jeżeli chcecie dozór, to chyba że robicie OBT wózka.

Napisano
Wózek widłowy jest podnoszony przy pomocy jakiegoś dżwignika a zatem na pewno należy wymagać dozoru technicznego.

Zamocowanie takiego widlaka do naczepy o standardowej długości nie wchodzi raczej w grę, bo zostanie przekroczona dopuszczalna długość zestawu pojazdów.

Tak wózek podnosi się swoją siłą :-)

Co do długości :-) wózka nie było :x:-)

Napisano

Tak wózek podnosi się swoją siłą :-)

Co do długości :-) wózka nie było :x:-)

:ok

Napisano

Dozór dotyczy urządzeń zamontowanych na pojeździe, a w tym przypadku np. naczepa jest środkiem transportu dla wózka - więc UDT na wózek nie możemy zażądać.

Analogicznie jak klient przyjedzie z naczepą na której przewozi np. mały samochód z HDS lub mały dźwig samobieżny to też nie żądamy dozoru na te maszyny.

Napisano
Panowie zakładam że trafia taki zestaw na badanie techniczne , z tyłu naczepy mamy takie oto urządzenie, jak się to ma do Dz.U 32.262 , &2 pkt 3 określa pewne przekroczenia dopuszczalnych wymiarów, ale nie wiem jak postępować w takich sytuacjach, proszę o opinie, być może czegoś nie wiem :(

Wszystko w porządku DZU prawidłowy ale pkt &2 pkt 18.

Proszę zmierzyć ten wózek podpięty. A dozór to sprawa właściciela czy ma na niego tak samo jak pracownik czy ma uprawnienia żeby go obsługiwać :ok

• 4 years later...
Napisano

Mój przynajmniej ma replikę tablicy rejestracyjnej, ale tak na poważnie, to co ITD na to?

Nie mówiąc o przysposobieniu tego wózka do innych oznaczeń jak światła i tablice.

Widlaczek.gif.ff9645aaed4cf146b2752608c8f8fedb.gif

Napisano

Z tego co widać ,to bez wózka ta naczepa świateł by nie miała wcale .

Napisano

Ma lampy.

Ma takie rozwiązanie, że jak się widlaczek podczepia to belka z lampami się łamie i ustawia wzdłuż ramy tuż za widlaczka kółeczkami.

Bez widlaczka rozkładają się normalnie po szerokości światła, a w środku między nimi zwykła tablica oryginalna. No nie da rady narobić fot. Film trza byłoby kręcić z całej operacji podczepiania i odczepiania widlaczka.

5ae1a749325d0_Widlaczek2.gif.0ce8cff92b8025bd23c3aeb2259458e2.gif

Napisano

Nie wiem czy tego widlaczka nie należałoby rozpatrywać pod kątem ładunku wystającym poza obrys pojazdu. Coś jak platforma rowerowa, albo jeszcze lepiej kamping z zawieszonym z tyłu skuterem.

Napisano
ale tak na poważnie, to co ITD na to?

Co na to ITD ? zadzwoń iiii tak się nic nie dowiesz, nikt ci nie udzieli wiążacej informacji.

Napisano

No właśnie - ciekawe porównanie z bagażnikiem rowerowym. Przecież z technicznego punktu widzenia to niemal to samo.