Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

4 kwietnia br. wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Infrastruktury regulujące stopień przepuszczalności światła w szybach samochodów. Na zmiany w prawie zwrócić muszą również osoby prowadzące działalność gospodarczą obejmującą przewóz osób i rzeczy.

W świetle obowiązujących przepisów przednie i przednie boczne szyby pojazdów, powinny mieć współczynnik przepuszczalności światła nie mniejszy niż 70%. Do tej pory współczynnik ten wynosił 75%. Normę sprawdzać będą stacje kontroli pojazdów podczas badania technicznego lub organy kontroli ruchu drogowego. Ponadto zmianie uległy warunki wyposażenia ciągnika rolniczego, leśnego i pojazdu wolnobieżnego oraz przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami.

Ważne dla prowadzących działalność gospodarczą (przypis własny: kolejny temat dot. transportu drogowego i obowiązuje od 01.03.2011r.)

Nowe regulacje prawne obejmą również przedsiębiorców zajmujących się transportem drogowym osób (również taksówki) i rzeczy. Na osoby te nałożono obowiązek pisemnego powiadamiania (w ciągu 14 dni) Wydziału Uprawnień Komunikacyjnych Urzędu Miasta o zmianach dotyczących oznaczenia przedsiębiorcy, jego siedziby i adresu; numeru w Krajowym Rejestrze Sądowym lub Ewidencji Działalności Gospodarczej; określenia rodzaju, zakresu transportu; rodzaju i liczby pojazdów samochodowych. Niedostosowanie się do ministerialnych rozporządzeń będzie skutkowało nałożeniem kary w wysokości 1 tys. złotych.

Kara finansowa nałożona zostanie również na firmy, które nie zwrócą w ciągu dwóch tygodni licencji lub wypisów z licencji, która została im cofnięta.

Źródło: strona Urzędu Miasta Bydgoszczy http://www.bydgoszcz.pl/miasto/aktualnosci/Komunikat_dla_kierowc_w.aspx#1

car_tcm29-98673.jpg

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano
(przypis własny: obowiązuje od 01.03.2011r.)

Jeżeli już to chyba od 01.04.2011 :) ,to jak w końcu jest liczony termin skoro jest napisane"po upływie 30 dni" ,czyżby był ogłoszony wcześniej niż ukazał się dziennik?

Co do treści artykułu(początku) przemilczę.

Napisano

U mnie policja już pisze w pokwitowaniach "PRZEPUSZCZALNOŚĆ SZYB BOCZNYCH PONIŻEJ 70%" właśnie dzisiaj miałem taki przypadek :)

Napisano
U mnie policja już pisze w pokwitowaniach

Dla bocznych to żadna nowość .

Napisano
Dla bocznych to żadna nowość .

No ale przednia może być ciemniejsza o całe 5% :evil::evil::evil::evil::evil:

Napisano
Bogusław Maćkowski napisał/a:

(przypis własny: obowiązuje od 01.03.2011r.)

Jeżeli już to chyba od 01.04.2011 :) ,to jak w końcu jest liczony termin skoro jest napisane"po upływie 30 dni" ,czyżby był ogłoszony wcześniej niż ukazał się dziennik?

Spokojnie, czytamy tekst ze zrozumieniem. Skoro tekst pochodzi z oficjalnej strony Urzędu znaczy jest dobrze i zanim ktoś coś skomentuje wpierw doradzam sprawdzać zmianę przepisów.

Pragnę zauważyć, że w artykule są dwa tematy. Ten dotyczący szyb wchodzi od dnia 04.04.2011r. i wyboldowana jest kolejna myśl dotycząca osób prowadzących działalność gospodarczą w transporcie drogowym i te przepisy wchodzą w życie od dnia 01.03.2011r. Jednak przyjmuje konstruktywną krytykę i doszczegóławiam mój przypis. Za wprowadzenie w błąd przepraszam.

Dziennik Ustaw z 2011 r. Nr 5 poz. 13

USTAWA

z dnia 16 grudnia 2010 r.

o publicznym transporcie zbiorowym

Art. 73. W ustawie z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 125, poz. 874, z późn. zm.24)) wprowadza się następujące zmiany:

13) po art. 95 dodaje się art. 95a w brzmieniu:

"Art. 95a. 1. Kto, będąc przedsiębiorcą:

1) nie zgłasza na piśmie organowi, który udzielił licencji, wszelkich zmian danych, o których mowa w art. 8 ust. 2, w terminie 14 dni od dnia ich powstania,

2) nie zwraca licencji lub wypisów z licencji organowi, który udzielił licencji w terminie 14 dni od dnia, w którym decyzja o cofnięciu licencji stała się ostateczna

- podlega karze pieniężnej w wysokości 1.000 zł.

2. Kary, o których mowa w ust. 1, nakłada w drodze decyzji administracyjnej organ właściwy w sprawach udzielenia licencji.

3. Od decyzji o nałożeniu kary pieniężnej, o której mowa w ust. 2, przysługuje odwołanie do organu nadrzędnego w stosunku do organu, który karę nałożył, w terminie 14 dni od dnia doręczenia przedsiębiorcy tej decyzji.

4. Kary pieniężne, o których mowa w ust. 1, stanowią dochód organu właściwego w sprawach udzielenia licencji.";

Art. 90. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 marca 2011 r., z wyjątkiem art. 46 ust. 1 pkt 1, art. 68 pkt 2 i 3 oraz art. 73 pkt 1 lit. a, pkt 2-8, pkt 10 lit. a i pkt 11 lit. a, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.

A więc wchodzi w życie z dniem 01 MARCA 2011R.

Jeśli chodzi o początek jak się domyślam o sprawdzanie przez SKP to chyba to robicie mam nadzieję.

Dz. U z 2009r. Nr 155, poz. 1232)

9.1.9. Szyby

Oględziny oraz w uzasadnionych przypadkach pomiar współczynnika przepuszczania światła.

1. Pęknięcia lub zmatowienie szyb ograniczające widoczność kierowcy lub osłabiające wytrzymałość szyb.

2. Brak ocechowania szyb.

3. Ograniczenie pola widzenia lub widoczności w szybie przedniej i przednich bocznych.

4. Wartość współczynnika przepuszczania światła dla szyb przednich mniejsza niż 75 %, a dla szyb przednich bocznych mniejsza niż 70 %.

Obecnie zmiana z 75% na 70%.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

Napisano
No ale przednia może być ciemniejsza o całe 5%

To wcale nie jest śmieszne. Diagności zwracali mi uwagę, że czekają aż przyjadę swoim autkiem na badanie i twierdzili, że nie dadzą pozytywu bo moja fabryczna przednia szyba w nowym aucie nie spełniała wymogu 75%.

O zgrozo mieli rację a ja homologacje i co z tego jak urządzenie pokazywało różnicę 1% !!!!

Te 5% to dla mnie szansa, że przejdę pozytywnie badanie techniczne z powodu przedniej szyby :D hura

I żeby nie było. Nie miałem nic wspólnego ze zmianą przepisu o 5%, żeby tylko przejść badanie. Tak czy inaczej dziękuje gostkowi, który to zmienił bo śpię spokojniej :lol:

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Napisano
to jak w końcu jest liczony termin

chyba nalepiej jest to opisane na http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20110050013

Tekst ogłoszony: D20110013 pdf

Status aktu prawnego: obowiązujący

Data ogłoszenia: 2011-01-07

Data wydania: 2010-12-16

Data wejścia w życie: 2011-03-01

Data obowiązywania: 2011-03-01

Organ wydający: SEJM

Organ zobowiązany: MIN. WŁAŚCIWY DS TRANSPORTU

PREZ. RADY MINISTRÓW

Spokojnie, czytamy tekst ze zrozumieniem

(...)

A więc wchodzi w życie z dniem 01 MARCA 2011R.

weszła w życie ... :ok

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
To wcale nie jest śmieszne. Diagności zwracali mi uwagę, że czekają aż przyjadę swoim autkiem na badanie i twierdzili, że nie dadzą pozytywu bo moja fabryczna przednia szyba w nowym aucie nie spełniała wymogu 75%.

O zgrozo mieli rację a ja homologacje i co z tego jak urządzenie pokazywało różnicę 1% !!!!

Powiem szczerze przedniej szyby nigdy nie sprawdzam bo nie trafiła mi się jeszcze żadna oklejona folią a jak jest fabryczna czyli bez folii to przyjmuje że jest ok. bo właśnie ma homologację.

Napisano
weszła w życie ... :ok

Racja. W pierwszym poście tak napisałem a w drugim czas przeszły zmieniłem na teraźniejszy. Powinno być przeszły :-)

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Napisano
przedniej szyby nigdy nie sprawdzam

Ja kilka sprawdziłem, zwłaszcza tych niebieskawych lub zielonkawych, bo miałem wątpliwości czy mieszczą się w normie i te niebieskawe o dziwo tak a te zielonkawe nie koniecznie, brakowało 1-2%. Z czystej ciekawości mierzyłem również takie, na których widoczne były ryski po wycieraczkach i w miejscach dość mocno porysowanych również nie mieściły się w normach, mimo iż były to zwykłe białe szyby.

Napisano

Oj tam, oj tam, jeden procencik ;)

Różnica między sprawnością amortyzatorów na każdej SKP będzie różna o kilka/kilkanaście % :D

Napisano
Ja kilka sprawdziłem, zwłaszcza tych niebieskawych lub zielonkawych, bo miałem wątpliwości czy mieszczą się w normie

Ja mam coraz częściej wątpliwości jeśli idzie o dokładność naszych przyrządów do pomiaru, dlatego na 1 % nie zwracam uwagi ,,,

Napisano
Spokojnie, czytamy tekst ze zrozumieniem

Czepiłem się pierwszej części bo mi nie pasuje to

W świetle obowiązujących przepisów

Do kwietnia obowiązują "stare" przepisy,źle rozumuję?

A tak poza konkursem kiedy można liczyć na tekst jednolity. :D

Napisano
przedniej szyby nigdy nie sprawdzam

Ja kilka sprawdziłem, zwłaszcza tych niebieskawych lub zielonkawych,

Przepraszam przypomniało mi się raz sprawdzałem przednią w "maluchu" wersja BROWN. Wychodziły swego czasu takie auta w Tychach. Przyjechała Pani leciwym maluchem na badanie właśnie takim w wersji brown, w nim wszystkie szyby były brązowe łącznie z przednią. Zmierzyłem i oczywiście się nie nadawała, a w przepisach nie ma daty czyli dotyczy wszystkich aut również tych zarejestrowanych 30 lat temu :D

Napisano
kiedy można liczyć na tekst jednolity. :D

Myślę że za dobry tydzień.

Poniedziałek i Wtorek mam szkolenia wyjazdowe a środa i czwartek kontrola. Piątek nadrabiam tydzień niebytu w pracy więc dobry tydzień a mam co robić: dużo pozmieniało się w ustawie o transporcie drogowym, trochę zmian w Prawie o ruchu drogowym i warunkach technicznych więc mam trzy przepisy ale wiem, że czekacie. :lol:

Tak sobie myślę czy ujawnić Wam zbiór kruczków prawnych wykorzystywanych podczas kontroli? Jest to wyciąg z różnych przepisów a dotyczący zagadnień SKP. W sumie nigdzie go nie znajdziecie bo jest autorstwa własnego. Mówią, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Tylko nie wiem, czy się w nim połapiecie bo są tam tematy od temperatury na SKP po przeglądy elektryczne skończywszy na przewozie zwłok, oznakowaniu L i opłatach za BTP i VAT.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Napisano
temperatury na SKP

Mając na względzie pogłoski co do planów moich włodarzy to mocno nalegam.

Napisano
czy ujawnić Wam zbiór kruczków

Zdecydowanie :pada:

ale wiem, że czekacie.

Z utęsknieniem...

Napisano
Tak sobie myślę czy ujawnić Wam zbiór kruczków prawnych wykorzystywanych podczas kontroli?

Teraz nie ujawnić, to gorsze niż gdyby nam Pan coś zabrał ,,,

• 2 weeks later...
Napisano
Nalegamy i kiedy się możemy spodziewać?

pewnie po powrocie do zdrowia, czego serdecznie życzę ::hey