Skocz do zawartości

Nadanie cech identyfikacyjnych.

lawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy my jako oskp możemy nabić nr identyfikacyjne na pojazd sam tzn 4-kołowiec jeśli nie ma decyzji z WK.Oraz jaką dokumentacje panowie wymagacie przy badaniu technicznym takiego pojazdu (przed rejestracją)

czy my jako oskp możemy nabić nr identyfikacyjne na pojazd sam tzn 4-kołowiec jeśli nie ma decyzji z WK

Bez decyzji ani mi się waż ,a z drugiej strony jaki byś nadał ,kolejny z rejestru?

Bez opinii rzeczoznawcy nie zaczynaj.

Witam mam pytanie czy my jako oskp możemy nabić nr identyfikacyjne )

Kolega pracuje na OSKP, to chyba jakiś żart z jego strony takie zapytanie

Przepraszam panowie nie byłem w temacie pobieżnie przedstawił mi kolega problem.

A wiec mianowicie decyzja o nabiciu numerów jest wydana ze skierowaniem na naszą stacje zaznaczam że jest to pojazd który nie spełnia warunków technicznych gdyż nie ma lamp licznika błotników itp Poprosiłem od klienta opinii rzeczoznawcy ale upiera się że nie zrobi wiec w takim przypadku nie dopuszczę tego pojazdu do ruchu. Klient w takim razie nie chce robić badania technicznego tylko życzy sobie nabicie cech identyfikacyjnych ponieważ skierowanie ma na naszą stacje.Wiec pytanie moje brzmi czy mogę wykonać samą czynność naniesienia nr identyfikacyjnych i tabliczki oraz jakie stosowne zaświadczenie wystawić do tego przypadku.

Wiec pytanie moje brzmi czy mogę wykonać samą czynność naniesienia nr identyfikacyjnych i tabliczki oraz jakie stosowne zaświadczenie wystawić do tego przypadku.

W zasadzie nie ma przeciwwskazań aby tylko nabić cechy identyfikacyjne. Wystawiasz zwykłe zaświadczenie na tą okoliczność. Klient chce zostawić kasę to trzeba brać.

Natomiast ja osobiście zadzwoniłbym do osoby nadzorującej SKP i uczulił ją na ten przypadek. Niech trzyma rękę na pulsie.

Wiec pytanie moje brzmi czy mogę wykonać samą czynność naniesienia nr identyfikacyjnych i tabliczki oraz jakie stosowne zaświadczenie wystawić do tego przypadku.

Możesz nabic numer i wykonać tabliczkę zgodnie z decyzją WK i wystawić zaświadczenie z badania w uwagach wpisując : Zgodnie z Decyzją nr .... z dn....... wydaną przez ....... wykonano numer nadwozia oraz tabliczkę znamionową zastępczą. I Finito

Natomiast ja osobiście zadzwoniłbym do osoby nadzorującej SKP i uczulił ją na ten przypadek

A i to nie zaszkodzi Tobie ale może temu kto to dopuści do ruchu :)

W zasadzie nie ma przeciwwskazań aby tylko nabić cechy identyfikacyjne. Wystawiasz zwykłe zaświadczenie na tą okoliczność. Klient chce zostawić kasę to trzeba brać.

Natomiast ja osobiście zadzwoniłbym do osoby nadzorującej SKP i uczulił ją na ten przypadek. Niech trzyma rękę na pulsie.

Dokładnie tak jak napisał PSUJ. Taki pojazd monitorujemy i mając wiedzę na co zwrócić uwagę były już wszczęte postępowania wobec diagnostów, którzy przepuścili badanie zgodności i z tego co wiem po którymś postępowaniu już nie są diagnostami, gdyż nie skorzystali z danej szansy.

Taki pojazd monitorujemy i mając wiedzę na co zwrócić uwagę były już wszczęte postępowania wobec diagnostów, którzy przepuścili badanie zgodności i z tego co wiem po którymś postępowaniu już nie są diagnostami, gdyż nie skorzystali z danej szansy.

To rozumiem, każdą nieprawidłowość wypunktować, "wewnętrznie" rozpatrzeć-upomnieć a jak nie dociera oficjalnie dmuchnąć uprawnienia. Podejrzewam, że gdyby wszystkie WK zastosowały taką metodę środowisko byłoby wdzięczne.

• 1 month later...

Podpinając się niejako pod temat chciałbym zapytać czy zdanie zawarte w decyzji Starosty dotyczące nabicia numerów i wykonania tabliczki zastępczej jest prawidłowe.

W uzasadnieniu do Decyzji znajduje się min.zapis :

Przyczepka marki "SAM" winna być zarejestrowana w tutejszym urzędzie na podstawie zaświadczenia wydanego przez stację diagnostyczną o nabiciu numerów w terminie 30 dni."

Moje wątpliwości dotyczą zapisu na podstawie zaświadczenia o nabiciu numerów

- czyli właściciel może przyjść do WK i żądać zarejestrowania tylko na podstawie zaświadczenia o nabiciu numerów i nadwozia ?

Czy w waszych decyzjach również zawarte jest takie sformułowanie uzasadnienia ?

Przyczepka marki "SAM" winna być zarejestrowana w tutejszym urzędzie na podstawie zaświadczenia wydanego przez stację diagnostyczną o nabiciu numerów w terminie 30 dni."

Nie stosuje takiego zdania u nas. Natomiast żaden przepis nie wymaga, bym zarejestrował pojazd w tym przyczepkę w Urzędzie, który wydał zgodę na nowe cechy identyfikacyjne.

Owszem przepis wymaga, by wszelkie zmiany zgłaszać w terminie 30 dni i w 99% otrzymując decyzję w mieście X rejestruję przyczepkę w mieście X. Ale mam prawo w międzyczasie przeprowadzić się do miasta Y i wówczas w dowodzie osobistym nie mam już meldunku na miasto X bądź moim miejsce przebywania jest miasto Y. Wówczas organem właściwym będzie miasto Y.

Swoją drogą przepisy o rejestracji wymagają do SAMki jeszcze oświadczenia o zbudowaniu przyczepki, opłat, może się okazać, że pełnomocnictwo do tego zaświadczenia z badania zgodności przyczepki SAM i dokumentu identyfikacyjnego, a więc samo zaświadczenie nie stanowi podstawy do zarejestrowania przyczepki i taki zapis w decyzji trzeba było by zmodyfikować.

Proszę pamiętać, że treść decyzji ma wyrażać zgodę bądź jej odmawiać na nadanie nowej cechy. Natomiast informacja dodatkowa może się znaleźć w uzasadnieniu bądź pouczeniu.

Myślę, że organ intencję miał dobrą, aby uświadomić klienta, że czynność rejestracyjną ma dokonać w terminie 30 dni tak jak Wy stosujecie niepisaną regułę, zapis na zaświadczeniu z BTP, że ponowne badanie należy wykonać w terminie 14 dni w tej stacji za darmo, Mimo, iż nie przewidziano takiego wpisu w zaświadczeniu oprócz tego wpisu niektórzy dodatkowo przykładają pieczątki z treścią 14 dni. Cóż czasami doświadczenie wskazuje pewne zachowania, jak przemówić wyraziście do klienta by zrozumiał co ma zrobić.

To zapewne pomyłka, miało być:

"ona temu winna, ona temu winna....." :evil:

Taki zapis to zapewne jakaś zaszłość bo jak już wyżej Kolega zaznaczył nie ma takiego wymogu.

Nie widzę też potrzeby zamieszczania takiej informacji na decyzji ponieważ w większości urzędów funkcjonują karty informacyjne i tam są zawarte wszelkie informacje dotyczące konkretnej czynności.

(...)

Owszem przepis wymaga, by wszelkie zmiany zgłaszać w terminie 30 dni i w 99% otrzymując decyzję w mieście X rejestruję przyczepkę w mieście X. Ale mam prawo w międzyczasie przeprowadzić się do miasta Y i wówczas w dowodzie osobistym nie mam już meldunku na miasto X bądź moim miejsce przebywania jest miasto Y. Wówczas organem właściwym będzie miasto Y.

(....)

Przepraszam Pnie Bogusławie ale co ma piernik do wiatraka.

Z tego co się orjętuję na nabicie numerów powinien dostać czerwone blachy a w PC napisane (nie pamiętam dokładnie formułki) dokument nie uprawnia do rejestracji pojazdu. :ok

Z tego co się orjętuję na nabicie numerów powinien dostać czerwone blachy

Powinien? Chyba co najwyżej może...

a w PC napisane (nie pamiętam dokładnie formułki) dokument nie uprawnia do rejestracji pojazdu

Cooo?? :shock: A szlaczkiem podkreślone? A na czerwono chociaż? ;)

Wy "kolego" Blakop nie nabijajcie się - głowa nie śmietnik - pierdołami nie ma co jej zaśmiecać. To nie ja wydaje dokumenty i nie muszę "ryć na pamięc" co tam jest napisane do przecinka :ok

mozna nabic numer I TABLICZKE mimo ze nie spełna warunków prd.

zaswiadczenie dodatkowe w uwagach mozna napisac ze nie spełnia warunków brak mozliwosci rejestracij w kraju,kase od goscia ,i to wszystko,gosciu pewnie chce miec numer na to aby sie ubezpieczyc OC lub cos podobnego

nie muszę "ryć na pamięc" co tam jest napisane do przecinka

Co do przecinka nie - sek w tym, że tego co czytujesz to w ogóle nie ma na PC - w żadnej formie :) A jeśli trafiłeś na takie, co miało coś takiego, to musiała to być indywidualna twórczość miejscowego artysty ludowego ;) Wiesz - tak trochę jakby na zaświadczeniu z OBT jakieś wzory kurpiowskie wstawić... no bo w sumie można, nie? 8)

Wiesz - tak trochę jakby na zaświadczeniu z OBT jakieś wzory kurpiowskie wstawić... no bo w sumie można, nie? 8)

ależ oczywiście :viva:

a dlaczego tylko kurpiowskie :?:

Na wzorze zaświadczenia dopuszcza się stosowanie w tle znaków firmowych podmiotu prowadzącego stację kontroli pojazdów z zastrzeżeniem, że barwa znaków i miejsce umieszczenia znaków nie pogorszy czytelności zaświadczenia.

:D

A piernik do wiatraka ma to, że problem jest rozpatrywany z różnego punktu widzenia i różnych sytuacji. W poście napisałem dlaczego przykład z przeprowadzką w między czasie. Wydawało mi się, że się znam i na nabicie numerów nie potrzeba, żadnych tablic z PC a tu masz dowiaduje się, że mamy wydawać czerwone tablice. Jak to dobrze, że jest to forum to poznaje się twórczość. Dobrze, że Blakop to właściwie skomentował to nie będę się dublował.

mozna nabic numer I TABLICZKE mimo ze nie spełna warunków prd.

zaswiadczenie dodatkowe w uwagach mozna napisac ze nie spełnia warunków brak mozliwosci rejestracij w kraju,kase od goscia ,i to wszystko,gosciu pewnie chce miec numer na to aby sie ubezpieczyc OC lub cos podobnego

Bardzo ładnie kolega to określił - nic dodać, nic ująć : bardzo dobry sposób na klientów którzy chcą zarejestrować np. przyczepę lekką fabryczną jako :"sam"

To może rozwiniemy temat czy pojazd ma posiadać PC (DR) w wypadkach:

1. wniosek o wydanie decyzji na nabicie numeru nadwozia, podwozia, ramy w pojeździe nabytym na licytacji publicznej lub od podmiotu wykonującego orzeczenie o przepadku pojazdu na rzecz Skarbu Państwa, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu.

2. wniosek o wydanie decyzji na nabicie numeru nadwozia, podwozia, ramy w pojeździe, w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego lub podczas naprawy.

3. wniosek o wydanie decyzji na nabicie numeru nadwozia, podwozia, ramy w pojeździe odzyskanym po kradzieży, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu.

4. wniosek o wydanie decyzji na nabicie numeru nadwozia, podwozia, ramy w pojeździe, którego markę określa się jako "SAM".

5. wniosek o wydanie decyzji na nabicie numeru nadwozia, podwozia, ramy w pojeździe, w którym cecha identyfikacyjna uległa zatarciu lub sfałszowaniu, a prawomocnym orzeczeniem sądu zostało ustalone prawo własności pojazdu.

6. wniosek o wykonanie tabliczki znamionowej.

II Czy przedstawiając PCz z urzędu np Poznań - mogę zarejestrować pojazd w mieście Bydgosz :?:

Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 227 poz. 2249

§ 3. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu na wniosek właściciela pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cechy identyfikacyjnej. Do wniosku właściciel dołącza:

(...)

3) dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd jest zarejestrowany;

Jeżeli nie jest zarejestrowany albo jest z zagranicy wówczas dokumenty niezbędne do rejestracji.

II Czy przedstawiając PCz z urzędu np Poznań - mogę zarejestrować pojazd w mieście Bydgosz :?:

Mylimy pojęcia.

Temat dotyczy nadania nowej cechy identyfikacyjnej a nie przerejestrowania pojazdu.

W dodatku przepisy rozróżniają dwa rodzaje pozwoleń czasowych.

1. jest to czasowa rejestracja pojazdu - białe tablice po których rejestruje się pojazd na stale,

2. nie rejestrowanie pojazdu tylko umożliwienie przejazdu po drogach publicznych - czerwone tablice i nie podlega na podstawie tego PC dalszej rejestracji.

W przypadku pojazdu marki SAM nie będzie żadnych tablic, PC, i DR gdyż taki pojazd przed nabiciem nie był zarejestrowany. Dopiero po uzyskaniu decyzji może się starać o np. tablice czasowe na dojazd pojazdu na BTP lub jedzie lawetą. PC z tablicami czerwonymi nie przedkłada się by uzyskać decyzję na cechę identyfikacyjną w SAMce a jedynie stosowne oświadczenie wynikające z przepisów.

Natomiast w przypadku zupełnie innym tj. przeniesienie własności pojazdu np. z Poznania na Bydgoszcz wówczas:

Dz. U. z 2007r. Nr 186, poz. 1322

§ 2. 1. W celu rejestracji pojazdu właściciel pojazdu, z zastrzeżeniem art. 72 ust. 1a-4 ustawy oraz ust. 2-13 i § 3, składa w organie rejestrującym wniosek o rejestrację pojazdu, zwany dalej "wnioskiem o rejestrację", do którego dołącza:

1) dowód własności pojazdu;

2) kartę pojazdu, jeżeli była wydana;

3) dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd był zarejestrowany, oraz

(...)

Tak więc do złożenia wniosku o decyzję na nadanie nowych cech identyfikacyjnych niezbędny będzie dowód własności pojazdu, dowód rejestracyjny lub dokument potwierdzający zaginięcie np. zaświadczenie, o zarejestrowaniu pojazdu, o którym mowa w Prawie o ruchu drogowym, albo dokument potwierdzający zatrzymanie dowodu rejestracyjnego np. przez policję albo SKP a w przypadku zbudowania pojazdu (przyczepki) marki SAM wogóle nie będzie dowodu rejestracyjnego czy pozwolenia czasowego tylko oświadczenie a w przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy będą to wszystkie dokumenty z zagranicy albo PC na białe tablice co ułatwia, że dokumenty są już sprawdzone. W przypadku, gdyby pojazd przybył z innego miasta a dowodu rejestracyjnego nie będzie wówczas zaświadczenie o zarejestrowaniu pojazdu.

W przypadku przerejestrowywania pojazdu np. z Poznania do Bydgoszczy wówczas, niezbędny będzie dowód rejestracyjny a w przypadku jego braku zaświadczenie o zarejestrowaniu pojazdu a gdy dowód był zatrzymany wówczas na podstawie zaśw. z BTP odbiera się dow. rej.

Każdy przypadek jest inny.

Tak czy inaczej PC z białymi tablicami może być uwzględnione przy decyzji na cechę identyfikacyjną ale nie przy rejestracji.

PC z czerwonymi tablicami w żadnym przypadku nie stanowi podstawy do wykonania czynności rejestracyjnej a jedynie umożliwia przejazd pojazdu po drodze publicznej w określonym czasie.

W dodatku przepisy rozróżniają dwa rodzaje pozwoleń czasowych.

A tu niestety nie jest tak hop. To bardziej doktryna rozróżnia dwa rodzaje PC. W przepisach są one równoważne i wcale nie rozdzielone. Brak jednoznacznej definicji "rejestracji" i "czasowej rejestracji" jako określonego stanu prawnego sprawia, że nie do końca wiadomo czym w Polsce ta czasowa rejestracja w zasadzie jest i jakie wynikają z niej prawa i obowiązki dla właściciela pojazdu...