Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jest gdzieś w przepisach określone z której strony z przodu poj. ma być umieszczona tablica pomarańczowa?Czy jest dowolność?

Napisano

umowa ADR tom II str 269

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Czyli nie jest określone z której strony pojazdu, z przodu i z tyłu

Napisano
Czyli nie jest określone z której strony pojazdu, z przodu i z tyłu

Nie jest, ale z tyłu prawie wszystkie pojazdy maja ją z lewej strony natomiast z przodu bywa z tym różnie, bo zwykle montowana jest tak aby nie było zasłonieta logo marki czy logo z oznaczeniem modelu pojazdu.

Napisano

z przodu zdecydowanie pośrodku żeby spełniała warunki -

pionowo i prostopadle do osi podłużnej

... trumny

Napisano

jeżeli cały przód kabiny jest płaski to może być w dowolnym miejscu tej płaszczyzny,

ale jeżeli jest w kształcie elipsy to tylko środek zapewni prostopadłość

coś jak styczna do okręgu

wzaj_po2.gif

Styczna do okręgu jest prostopadła do promienia poprowadzonego do punktu styczności.

:D::hey

... trumny

Napisano
bez przesady

wsadziłeś kij w mrowisko to masz skutki :lol:

... trumny

Napisano

Wiem, rysunek wstawiłeś już złośliwie,,,a mnie tylko chodziło o to gdzie to jest zapisane ,,,

pionowo i prostopadle do osi podłużnej

A swoją drogą, z geometrii dzieciom mógłbyś jeszcze pomóc, ja już nie nadążam ,,,

Napisano
a mnie tylko chodziło o to gdzie to jest zapisane ,,,

to jeszcze raz

umowa ADR 2009 tom II str 269

ps

matematyka, w tym geometria, nie zmienia się tak szybko jak nasze przepisy :lol:

... trumny

Napisano
jeżeli jest w kształcie elipsy to tylko środek zapewni prostopadłość

Dopóki ta oś podłużna nie musi być osią symetrii, można spełnić ten warunek umieszczając ją niekoniecznie pośrodku, ale to już szczegół, dzięki,,,

• 1 month later...
Napisano

Mam nadzieję że wiecie w jakich pojazdach powinna być umieszczona? Nowe prepisy.

Napisano
Mam nadzieję że wiecie w jakich pojazdach powinna być umieszczona? Nowe prepisy.

A coś się zmieniło??

Napisano

No pewnie 7,5tdmc to tak na początek. Alle chodzi mi o tablice w pojazdach "długich i ciężkich" Nie o ADR

Napisano
No pewnie 7,5tdmc to tak na początek

Ale do 1lipca to możemy tylko informować o takim obowiązku.