danielg539 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Kiedy powinno pobierać się opłatę z poz. cennika 7.2 (sprawdzenie pojazd odpowiada dodatkowym warunkom technicznym dla pojazdu przeznaczonego do wykonywania czynności na drodze)? Czy opłtę powinno pobierać się w przypadku każdego pojazdu posiadajacego pomarańczowego koguta (wywrotka, ciągnik rolniczy) czy tylko w przypadku pojazdów typu pomoc drogowa zamiatarka do ulic, pojazd zimowego utrzymania dróg, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 A ja odpowiem pytanie na pytanie: Czy wywrotka i ciągnik rolniczy wykonują czynności na drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Czy wywrotka i ciągnik rolniczy wykonują czynności na drodze Czasami tak. Podczas remontów dróg można zobaczyc ciagnik rolniczy z zamontowana szczotka do zamiatania a wywrotkamoże wozić asfalt podczas remontu nawierzchni drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 można zobaczyc ciagnik rolniczy z zamontowana szczotka do zamiatania lub do mycia znaków drogowych ostatnio na obt była na unimogu podobna do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Fajny taki, ale co z ta opłtą, kiedy ją pobierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 kiedy ją pobierać? (4) przy OBT pytanie - od kogo tzn. jakich pojazdów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Czasami tak. Podczas remontów dróg można zobaczyc ciagnik rolniczy z zamontowana szczotka do zamiatania a wywrotkamoże wozić asfalt podczas remontu nawierzchni drogi. proszę przeczytaj co napisałeś - pogrubione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leniwiec Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Moim zdaniem Dz.32 Rozdział 9 Warunki dodatkowe dla pojazdu samochodowego przeznaczonego do wykonywania czynności na drodze oraz dla innego pojazdu samochodowego, na który ze względu na bezpieczeństwo ruchu należy zwracać szczególną uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 15 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2011 przy OBT To akurat jest oczywiste. pytanie - od kogo tzn. jakich pojazdów No właśnie od jakich? Ja pobieram od wszystkich co mają pomarańczowe światło błyskowe, chciałem się upewnić czy robię poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 11 Maj 2011 Share Napisano 11 Maj 2011 Również pobieram i wystawiam zaświadczenie i zawsze się zastanawiam czy robię dobrze z tym zaswiadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz70 Napisano 11 Maj 2011 Share Napisano 11 Maj 2011 Na pewno od tych co mają w DR "pomoc drogowa" . Ale zaświadczenie po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 11 Maj 2011 Share Napisano 11 Maj 2011 i wystawiam zaświadczenie i zawsze się zastanawiam czy robię dobrze z tym zaswiadczeniem. Ja tez pisze to zaswiadczenie...Tylko sam sie zastanawiam wlasciwie po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 12 Maj 2011 Autor Share Napisano 12 Maj 2011 Już sie martwiłem, że tylko ja mam problemy z ta opłatą Ja zaświadczenia żadnego nie wystawiam jak pobieram opłatę, bo ustawa nie przewidziała mozliwości wpisania adnotacji "Pojazd przystosowany do wykonywania czynności na drodze" a zatem właścicielowi pojazdu nie jest takie zaświadczenie potrzebne. [ Dodano: 01-06-2011, 15:15 ] Pozwolę sobie oświeżyc trochę ten temat. W Dz U 32 j3wt zapis: § 38. 1. Pojazd samochodowy przeznaczony do wykonywania czynności na drodze, pojazd pomocy drogowej i ciągnik balastowy ciągnący przyczepę o szerokości przekraczającej 2,55 m powinny być wyposaŜone w ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy Ŝółtej samochodowej, widoczny ze wszystkich stron pojazdu z odległości co najmniej 150 m przy dobrej przejrzystości powietrza i niepowodujący oślepiania innych uczestników ruchu oraz odpowiadający warunkom określonym w § 26 ust. 2 pkt 1, 2 i 4. Rozważmy taką sytuację, że do OBT przedstawiony jest pojazd wyposazony w żółte światło błyskowe, jednak światło to nie spełnia warunku widoczności ze wszystkich stron pojazdu z odległości przynajmniej 150m. Taka sytuacja ma dość często miejsce w wywrotkach, gdy światło umieszczone jest na dachu a skrzynia ładunkowa jest wyższ od kabiny kierowcy. Jak w takiej sytuacji powinien postapic diagnosta? Ja uważam, że wynik OBT w takim przypadku powinien być N, bo pojazd nie spełnia dodatkowych warunków technicznych. Jak Wy podchodzicie do tego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi