Skocz do zawartości

brak przeznaczenia pojazdu w DR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem właśnie przyczepę do transportu koni (w sensie zwierząt żywych)...

w DR jest jedynie wpis typ pojazdu przyczepa ciężarowa, czy brak przeznaczenia może powodować jakieś problemy w przyszłości np. policja stwierdzi ze nie mam prawa przewozić nią koni ...

jak to dopisać podczas przerejestrowywania ?

Napisano

(Dz. U. z 2005r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.) Prawo o ruchu drogowym

Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.

(Dz. U. z 2007r. Nr 137, poz. 968)

Rozp. MI w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach

§ 11. 2. Dane i informacje z bazy danych drukuje się odpowiednio w poszczególnych rubrykach dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego, stosując następujące zasady:

(...)

24) w rubryce "PRZEZNACZENIE" - wpisuje się przeznaczenie pojazdu zgodnie z klasyfikacją; przeznaczenie pojazdu wpisuje się w przypadku, gdy przewiduje to klasyfikacja;

ZAŁĄCZNIK Nr 4

Tabela nr 1 - Rodzaje i podrodzaje pojazdów

Lp. Rodzaj pojazdu Podrodzaj pojazdu Kategoria

kod nazwa kod nazwa homologacyjna

1 2 3 4 5 6

50 13 przyczepa ciężarowa

57 99 inna*

Tabela nr 2 - Przeznaczenia pojazdów ze względu na specjalizację, z wyjątkiem pojazdów specjalnych

22 99 inny 302 przewóz żywych zwierząt

§ 5. 1. W przypadku zgłoszenia przez właściciela pojazdu zmian, o których mowa w art. 78 ust. 2 pkt 2 ustawy, organ rejestrujący, z zastrzeżeniem ust. 2-5, stosownie do zgłoszonych zmian:

1) przyjmuje dokument (dokumenty), o którym mowa w rozporządzeniu o rejestracji pojazdów, określający nowe dane lub informacje;

2) stosuje odpowiednio art. 81 ustawy;

3) zamieszcza w bazie danych zmienione dane i informacje, z jednoczesnym zachowaniem poprzednich danych i informacji jako archiwalnych;

4) pobiera określone przepisami opłaty;

5) legalizuje odpowiednio tablice rejestracyjne zgodnie z zasadami określonymi w rozporządzeniu o legalizacji tablic rejestracyjnych;

5a) dokonuje w dowodzie rejestracyjnym adnotacji o treści: "zgłoszono zmianę danych";

5b) zamawia spersonalizowany dowód rejestracyjny;

6) unieważnia dotychczasowy dowód rejestracyjny;

(t.j. Dz. U. z 2007r. Nr 186, poz. 1322)

w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów

§ 14. 2. W przypadku zawiadomienia o zmianie innych danych pojazdu zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym zaistniałej w wyniku wprowadzenia zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów, pojazd, zgodnie z ustawą, podlega badaniu technicznemu. Zaświadczenie o pozytywnym wyniku tego badania potwierdzające, że dokonane zmiany są zgodne z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów, jest podstawą do wydania dowodu rejestracyjnego z nowymi danymi pojazdu.

Art. 81. 1. Właściciel pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest obowiązany przedstawiać go do badania technicznego.(...)

11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:(...)

2) skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:

a) w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,

Zgodnie z przytoczonymi przepisami na podstawie zaświadczenia z BTP należy powiadomić organ o zmianie stanu faktycznego a jeśli nie zaistniały żadne zmiany tylko nie było wypełnionej rubryki przeznaczenie pojazdu wówczas na skierowanie należy ustalić prawidłowy parametr i dokonać odpowiedniego wpisu w dowodzie rejestracyjnym.

Diagnosta ustala wówczas kod 13 99 302 co oznacza rodzaj pojazdu: przyczepa ciężarowa, podrodzaj pojazdu: inny, przeznaczenie: przewóz żywych zwierząt.

Myślę, że czytelnie przytoczyłem procedurę i podstawy prawne. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe. U dołu jest punkcik "pomógł" :x

Ale dodam gratisa by jeszcze bardziej pomóc :lol:

Do pełni szczęścia proszę wejść na ten link: http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=9087 i pobrać plik z przepisami. Tam od strony 12 - 19 są wymienione dodatkowe przepisy jakie warunki ma spełnić pojazd przy przewozie zwierząt oraz jakie dodatkowe zezwolenia są wymagane :-)

Powodzenia. Myślę, że teraz odpowiedź jest w pełni wyczerpana.

Acha do pełni szczęścia dodam:

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

(...)

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

Eeee - zarzuciłeś gościa stekiem przepisów i co biedak ma z tego wiedzieć? :)

Dobra - faktycznie przepisy masz, to ja Ci teraz po Polsku w dwóch zdaniach wiem.

Wpis dotyczący przeznaczenia z przyczyn wskazanych powyżej powinien tam jak najbardziej być. Jeśli go nie ma to przyczyny mogą być dwie:

1. W poprzednim WK ktoś przy rejestracji zapomniał się lub pomylił i stąd brak wpisu

2. To wcale nie jest błąd - ktoś tą przyczepę przebudował ze "zwykłej" ciężarowej i nie zgłosił tego w WK.

W pierwszym przypadku wystarczy, żebyś zgłosił ten fakt przy rejestracji - WK sprawdzi sobie jak to było w poprzednim WK i gra - oczywiście musisz mieć pewność, że to kwestia pomyłki.

W drugim przypadku niezbędne będzie zrobienie badania z opisem zmian.

I to tyle :)

Napisano
WK sprawdzi sobie jak to było w poprzednim WK i gra - oczywiście musisz mieć pewność, że to kwestia pomyłki.

jest jeszcze trzecia możliwość

przyczepa wyprodukowana do przewozu koni, a przeznaczenie nigdy nie było wpisane w DR

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
zapomniał się lub pomylił

ująłem jedno i drugie w pkt 1 - to gdzie trzecia możliwość?

Napisano

bo nieznana jest liczba poprzednich WK oraz wiek tej przyczepy,

a dobrze znasz czas przebywania dokumentów w archiwum, więc może się okazać, że poszukiwane dokumenty źródłowe poszły "przez komin"

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• 4 weeks later...
Napisano

dziękuję za pomoc,

rok produkcji przyczepy to 82 a ... pierwsza rejestracja w pl to 2010 i to jest pierwszy DR na tą przyczepę ... przyczepa jest oryginalnie do transportu koni nie jest to SAM albo jakaś adaptacja.