Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytania czy w samochodzie zarejestrowanym przed 1995 rokiem w numerze nadwozia może być litera O ? Co robicie jeśli w DR jest litera "O" ??

Napisano

Nie. Powinno być "0" (zero) i należało by to poprawić przy najblizszej wymianie DR.

Napisano
w numerze nadwozia może być litera O ?

w numerz nadwozia może być litera O - np. nr nadany przez WK z Olsztyna OL0100001 czy Opola OP0100001 - zgodnie z rejestracją na czarnych tablicach

nie może być w numerze VIN

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
np. nr nadany przez WK z Olsztyna OL0100001 czy Opola OP0100001

O tym to nie pomyślałem - pewnie dlatego, że to daleko od Lublina :D

Napisano
Mam takie pytania czy w samochodzie zarejestrowanym przed 1995 rokiem w numerze nadwozia może być litera O ? Co robicie jeśli w DR jest litera "O" ??

Pamiętam, że Ople z Gliwic miały przez pewien czas WOL na wyciągu ze świadectwa homologacji. Samom normą ISO ciężko podważyć homologacje.

Napisano

Dokładnie - OPEL rzez wiele lat lansował literki "O" we wszelkich dokumentach - KP, homologacje itd... To i tak rejestrowano. Czy to teraz prostować wg samej normy? Trudno powiedzieć...

Napisano

w numerze VIN nie powinno być litery O ale nr VIN dla osobówki obowiązuje od 1995 roku i stąd moje pytanie. Wg mnie w przypadku samochodu zarejestrowanego po 94 roku "O" mależy traktować jako pomyłke i przy wymianie dowodu poprawić na 0(zero) ale co z autami z przed 1995 roku?? prostować czy nie??

Napisano

W numerze nadwozia może byc w takim wypadku

nr nadany przez WK z Olsztyna OL0100001 czy Opola OP0100001 -

Ale w nr VIN nie

OPEL rzez wiele lat lansował literki "O" we wszelkich dokumentach

Opel się "pomylił", a diagnostę by za to skazali :evil:

VIN składa się z trzech części:

WMI światowy symbol producenta- stanowi kod, który jest przydzielany producentowi w celu jego identyfikacji. Kod składa się z 3 znaków (liter lub cyfry), nadawanych przez odpowiedni urząd kraju w którym zlokalizowana jest siedziba producenta, w porozumieniu z międzynarodową organizacją ds. normalizacji ISO lub jej krajowym przedstawicielstwem.

VDS części opisującą pojazd - składającą się z sześciu znaków, dających ogólny opis i charakterystykę pojazdu. Znaki oraz ich kolejność i znaczenie określane są przez producenta. Nie używane przez producenta pozycje są wypełniane wybranymi przez niego znakami bez określonego znaczenia.

VIS części wyróżniającej pojazdy - ostatnie osiem znaków przy czym ostatnie cztery są cyframi. Jeżeli producent zamierza podać rok produkcji i/lub zakład produkcyjny, zaleca się, aby rok produkcji podawać na pierwszej a zakład na drugiej pozycji VIS-u. Przez "rok" rozumie się rok kalendarzowy, w którym wyprodukowano pojazd, lub rok modelowy pojazdu zgodnie z ustaleniem przyjętym przez producenta.

VIN jest konstrukcją alfanumeryczną, z wyjątkiem ostatnich czterech znaków. Dopuszcza się używanie następujących dużych liter łacińskich i cyfr arabskich:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 A B C D E F G H J K L M N P R S T U V W X Y Z

Zezwala się producentom na zamieszczanie znaków oddzielających części VIN-u, WIM, VIS o ile nie są w/w znakami lub takimi, które z w/w znakami można pomylić. Znaki oddzielające nie mogą jednak być używane w dokumentach. Zamieszczony na lub w pojeździe VIN powinien być przedstawiony w jednym lub dwóch wierszach bez miejsc pustych, przy czym ciągłość trzech poszczególnych członów VIN-u, WIM, VDS, VIS nie może być zakłócona. W dokumentach należy podawać VIN jednym ciągiem w jednej linijce.

Opis pojęcia i znaczenia VIN-u podano na podstawie normy ISO 3779 (1983).

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=133&highlight=vin

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Wg mnie w przypadku samochodu zarejestrowanego po 94 roku "O" mależy traktować jako pomyłke i przy wymianie dowodu poprawić na 0(zero)

Zgadzam się z tym.

co z autami z przed 1995 roku?? prostować czy nie??

To zależy czy w ich numerze było O czy 0. Jak było O to powinno tak zostać w dokumentach, bo tylko wówczas jest zgodnośc zapisu DR z cechami pojazdu.

Napisano
O tym to nie pomyślałem - pewnie dlatego, że to daleko od Lublina

Ale Opole Lubelskie już nie (LOP) ::hey

Napisano
czy w samochodzie zarejestrowanym przed 1995 rokiem
zgodnie z rejestracją na czarnych tablicach

czarne tablice zginęły śmiercią naturalną w 1999 r

(LOP) ::hey
to już na białych ...

... trumny

Napisano
Ale Opole Lubelskie już nie (LOP)

Faktycznie LOP

Napisano

...że tak wtrące się nieśmiało...

Gdzie to pisze, że zginęły czarne tablice?

Fakt, jako nowych nie wydają:-/, a "Q" i duże "i" w VIN-nie... czasem któreś sie w numerację wbije.

Może dzięki tym zagwozdkom znowu ktoś wymyśli nową cyfrę, bo zera już są dwa.

Jedno od samego początku, a drugie takie nowoczesne przekreślone na skos, jakby chciałoby zaistnieć, lecz obawia się troszeczke wyprzeć to pierwsze:D:D:D

Jednak numer bez poprzekreślanych zer na zaświadczeniu nie przejdzie, bo w przypadku Fiata można ze siedem liter O wpisać....buahahaha:D:D:D

Napisano
bo w przypadku Fiata można ze siedem liter O wpisać...

a może i więcej ...

np

ZFA17000000000001

... trumny