Skocz do zawartości

Negatyw.

Paprock

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć All.

Interesuje mnie w jaki sposób się "...informuje właściciela pojazdu o konieczności wykonania badania technicznego po usunięciu usterek;" na papier? czy na gębę???

Oraz "...w okresie nie dłuższym niż 14 dni od dnia poprzedniego badania technicznego."

Czy ten 14 dniowy termin podajecie w zaświadczeniu w rubryce "Następny termin badania do", czy w uwagach???

Dzięx & BiG pozdro:)

[ Dodano: 23-05-2011, 19:43 ]

Tak, tak wiem, że stosuje się róznego rodzaju pieczątki jak i o maczkiem wypisanej na dole zaświadczenia informacji.

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JANUSZ60

10

• SUNGK

5

• abcs

5

• adam1501

4

Nie wyznaczasz terminu dwutygodniowego bo takowego obecne przepisy nie przewidują. Informujesz jedynie klienta, że ma dwa tygodnie czasu na usunięcie usterek i ponowne zgłoszenie się na Twojej stacji do ponownego badania. Jeśli te warunki spełni zaoszczędzić może parę złotych. W każdej innej sytuacji będzie musiał jeszcze raz uiścić pełną kwotą za badanie.

Nie wyznaczasz terminu dwutygodniowego bo takowego obecne przepisy nie przewidują.

:x:roll:

W uwagach zaświadczenia w pkt. 1 należy zamieścić adnotację, że „Termin badania technicznego pojazdu został określony zgodnie z Dz. U. Nr 155 poz. 1232 z 2009 r. § 6 ust. 5.”

W ust. 5 mowa jest o badaniu technicznym, a 14 dni jest maksymalnym terminem dla którego jedynym miejscem jego umieszczenia jest pierwsza strona zaświadczenia.

Informujesz jedynie klienta, że ma dwa tygodnie czasu na usunięcie usterek i ponowne zgłoszenie się na Twojej stacji do ponownego badania.

Forumowiczu abcs zajrzyj do objaśnień co ci wolno w uwagach pkt. 1 i 2 wpisać oraz Kpa na czym polega informowanie.

Czy diagnosta wykonuje zadania z zakresu administracji publicznej i obowiązany jest umieścić odpowiednią adnotację na zaświadczeniu :?:

A w odniesieniu do obydwu twiedzeń zajrzyj do specyfikacji CEPiK.

Miałem nie pisać, ale przykro mi się zrobiło jak czytam posty w tym temacie. Już klika lat temu na tamtym wyjaśniłem (ostatnio na seminariach tytułem przypomnienia jak wygląda wpis w rejestrze po zmianie przepisów) co z czym, a specyfikacja dodatkowo mój pogląd na sprawę potwierdziła. ::hey

W uwagach zaświadczenia w pkt. 1 należy zamieścić adnotację, że „Termin badania technicznego pojazdu został określony zgodnie z Dz. U. Nr 155 poz. 1232 z 2009 r. § 6 ust. 5.”

Tylko z czego to wynika, bądź który zapis to nakazuje ???, jeżeli ;

2. W przypadku gdy wynik badania technicznego

jest negatywny, uprawniony diagnosta wystawia zaÊwiadczenie

o negatywnym wyniku badania technicznego

i je˝eli:

1) stwierdzone usterki nie stwarzajà bezpoÊredniego

zagro˝enia bezpieczeƒstwa ruchu drogowego lub

Êrodowiska, zamieszcza je w zaÊwiadczeniu z badania

technicznego i informuje wΠaÊciciela pojazdu

o koniecznoÊci wykonania badania technicznego

pojazdu po usuni´ciu usterek;

bo chyba nie z tego ,,,

W uwagach zaświadczenia w pkt. 1 należy zamieścić adnotację

Nie "należy" a "można" w przypływie własnej dobroci.

„Termin badania technicznego pojazdu został określony zgodnie z Dz. U. Nr 155 poz. 1232 z 2009 r. § 6 ust. 5.

Z całym szacunkiem ale ten paragraf nie mówi o żadnym terminie badania technicznego - w sensie pierwszej strony zaświadczenia, jeżeli już, to w jakim czasie i zakresie ma być przeprowadzone dodatkowe BT ze względu na stwierdzone usterki.

Tylko z czego to wynika, bądź który zapis to nakazuje ???

Z kolejnej interpretacji przepisu, który zacytowałeś, bo mnie mówili, że nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania i jak kierowca nie zna przepisów to jego strata i problem, ja wcale nie muszę tuszu i czasu marnować na wpisy oczywiste dla każdego kierowcy. Chyba, że będzie stało w tych wypocinach ministerialnych 155 czarno na białym, że mam o tym informować na piśmie, wówczas tak będę czynił a póki co informację dostaje na gębę.

Czy diagnosta wykonuje zadania z zakresu administracji publicznej i obowiązany jest umieścić odpowiednią adnotację na zaświadczeniu :?:

Jeżeli chodzi Ci o zapis w legendzie zaświadczenia "...ograniczenia przy zezwoleniu na używanie pojazdu i jego termin..." to jeżeli wierzysz, że któryś z nas wystawiając zaświadczenie z wynikiem N (przy braku wyniku warunkowego) przyłoży sobie lufę do skroni i pozwoli klientowi pociągnąć za spust, to Twa wiara zdolna jest góry przenosić...

a specyfikacja dodatkowo mój pogląd na sprawę potwierdziła.

O to chodzi?

Poprawka do aplikacji dla Stacji Kontroli Pojazdów ( marzec 2011 r.)

W związku ze zgłaszanymi przez Stacje oraz Producentów Oprogramowania propozycjami zmian w formacie przesyłania danych, uprzejmie informujemy, że zmodyfikowano aplikację dostępową wprowadzając opcjonalność wpisania przez SKP daty ważności badania technicznego dla badania zakończonego wynikiem negatywnym. Poniżej znajduje się nowa struktura plików (XSD).

Cóż powiem... klient nasz pan. Klient chciał to zrobili i to tylko opcjonalnie... co nie znaczy, że jest to zgodnie z przepisami...

"opcjonalność wpisania przez SKP daty ważności badania technicznego dla badania zakończonego wynikiem negatywnym.". No cóż. Ja to rozumiem tak, że stacja może wpisać termin badania technicznego dla badania zakończonego wynikiem negatywnym o ile usterki techniczne badanego pojazdu nie zagrażają BRD a badany pojazd miał w dniu badania ważne badanie techniczne. Tzn. zgłosił się na badanie techniczne przed końcem terminu ważności poprzedniego badania.

A co się tyczy wyznaczania terminu następnego badania technicznego to jak sama nazwa wskazuje mowa jest o następnym badaniu technicznym. Badanie ponowne jest zaś dalszą częścią tego samego badania.

Jeżeli chodzi Ci o zapis w legendzie zaświadczenia "...ograniczenia przy zezwoleniu na używanie pojazdu i jego termin..."

np:źle wpisana ilośc osób w DR(niezgodność ze stanem faktycznym)

badany pojazd miał w dniu badania ważne badanie techniczne. Tzn. zgłosił się na badanie techniczne przed końcem terminu ważności poprzedniego badania

jaki przepis o tym mówi??

To nie ma nic do rzeczy kiedy się klient zgłosi

Ja osobiście za usterki techniczne nie wystawiam żadnego zezwolenia na używanie pojazdu.

jeżeli wierzysz, że któryś z nas wystawiając zaświadczenie z wynikiem N (przy braku wyniku warunkowego) przyłoży sobie lufę do skroni i pozwoli klientowi pociągnąć za spust, to Twa wiara zdolna jest góry przenosić.

:ok

abcs napisał/a:

badany pojazd miał w dniu badania ważne badanie techniczne. Tzn. zgłosił się na badanie techniczne przed końcem terminu ważności poprzedniego badania

jaki przepis o tym mówi??

To nie ma nic do rzeczy kiedy się klient zgłosi

To jest moja interpretacja aneksu do aplikacji CEPIK ,nie do przepisów o badaniach technicznych pojazdów :) Jest tam mowa o wpisaniu nie o wyznaczeniu TNBT.

Ja to rozumiem tak, że stacja może wpisać termin badania technicznego dla badania zakończonego wynikiem negatywnym o ile usterki techniczne badanego pojazdu nie zagrażają BRD a badany pojazd miał w dniu badania ważne badanie techniczne. Tzn. zgłosił się na badanie techniczne przed końcem terminu ważności poprzedniego badania.

sorry ,ale gdzie wpisujemy ten termin bt?? może czegoś nie jarze :(

Na zaświadczeniu z wynikiem N. Bo to pójdzie później do CEPIK-u. A tak żeby był wszystko jasne na"tip-top" to ja nie twierdzę, że trzeba to wpisywać, ja jedynie odpowiadam swoją interpretacją na inną interpretację, z którą nie do końca się zgadzam.

W uwagach zaświadczenia w pkt. 1 należy zamieścić adnotację

Nie "należy" a "można" w przypływie własnej dobroci.

Dlaczego diagnosta ma obowiązek, to możesz poczytać na tamtym. Jak nie masz ochoty tam zajrzeć, to pozostaje Kpa.

„Termin badania technicznego pojazdu został określony zgodnie z Dz. U. Nr 155 poz. 1232 z 2009 r. § 6 ust. 5.

Z całym szacunkiem ale ten paragraf nie mówi o żadnym terminie badania technicznego - w sensie pierwszej strony zaświadczenia, jeżeli już, to w jakim czasie i zakresie ma być przeprowadzone dodatkowe BT ze względu na stwierdzone usterki.

Na seminariach czytałem: w jednej z opinii prawnik wskazał, że w oparciu o obowiązujące przepisy pierwsza strona zaś. jest to jedyne miejsce, gdzie diagnosta może ten termin potwierdzić.
Tylko z czego to wynika, bądź który zapis to nakazuje ???

Z kolejnej interpretacji przepisu, który zacytowałeś, bo mnie mówili, że nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania i jak kierowca nie zna przepisów to jego strata i problem, ja wcale nie muszę tuszu i czasu marnować na wpisy oczywiste dla każdego kierowcy. Chyba, że będzie stało w tych wypocinach ministerialnych 155 czarno na białym, że mam o tym informować na piśmie, wówczas tak będę czynił a póki co informację dostaje na gębę.

Ja tylko argumentuję za wprowadzeniem takich, a nie innych reguł postepowania. Twój wybór szanowny forumowiczu adam1501.

Jeżeli chodzi Ci o zapis w legendzie zaświadczenia "...ograniczenia przy zezwoleniu na używanie pojazdu i jego termin..." to jeżeli wierzysz, że któryś z nas wystawiając zaświadczenie z wynikiem N (przy braku wyniku warunkowego) przyłoży sobie lufę do skroni i pozwoli klientowi pociągnąć za spust, to Twa wiara zdolna jest góry przenosić...

Zezwolenie .... dotyczy art. 132 ustawy - Pord zgodnie z objaśnieniami umieszcza się z tyłu na zaświadczeniu w przypadku zatrzymania dowodu rejestracyjnego.

[ Dodano: 24-05-2011, 14:00 ]

a specyfikacja dodatkowo mój pogląd na sprawę potwierdziła.

O to chodzi?

Poprawka do aplikacji dla Stacji Kontroli Pojazdów ( marzec 2011 r.)

W związku ze zgłaszanymi przez Stacje oraz Producentów Oprogramowania propozycjami zmian w formacie przesyłania danych, uprzejmie informujemy, że zmodyfikowano aplikację dostępową wprowadzając opcjonalność wpisania przez SKP daty ważności badania technicznego dla badania zakończonego wynikiem negatywnym. Poniżej znajduje się nowa struktura plików (XSD).

Cóż powiem... klient nasz pan. Klient chciał to zrobili i to tylko opcjonalnie... co nie znaczy, że jest to zgodnie z przepisami...

Można i tak pisać ignorując, że jest to robione pod kogoś, ale może były jednak przedstawione argumenty wynikające z przepisów. Może ma to związek z wpisywaniem po negatywnym (bez zat. DR) tnb od pierwszej wizyty pojazdu na skp. Niestety jest tak jak w stopce. Cóż mój pogląd i w jakiejś części mojego prawnika jest przeciwstawny do stanowisk wielu urzędników, w tym np. UM Bydgoszczy.

Zezwolenie .... dotyczy art. 132 ustawy - Pord zgodnie z objaśnieniami umieszcza się z tyłu na zaświadczeniu w przypadku zatrzymania dowodu rejestracyjnego

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone

zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

b) zagraża porządkowi ruchu,

c) narusza wymagania ochrony środowiska;

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub

termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym

jego nieczytelność;

4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia

czasowego);

5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego

ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki

tego ubezpieczenia, jeżeli pojazd jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8

lit. c;

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

2. W razie zatrzymania dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego), policjant wydaje kierowcy

pokwitowanie. Może on zezwolić na używanie pojazdu przez czas nieprzekraczający 7 dni, określając

warunki tego używania w pokwitowaniu. Zezwolenie nie może być wydane w przypadkach, o których

mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c oraz w pkt 6.

3. Zatrzymany dokument, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 1 pkt 4, 6 i 7, odpowiedni

organ Policji przesyła niezwłocznie organowi, który go wydał, z zastrzeżeniem ust. 5.

3a. Odpowiednie organy Policji zawiadomią właściwego dyrektora izby skarbowej o fakcie

zatrzymania dowodu rejestracyjnego w przypadku powzięcia uzasadnionego przypuszczenia, o którym

mowa w ust. 1 pkt 7, w sytuacji, gdy dotyczy to spełnienia przez pojazd wymagań technicznych

określonych w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1, 3 i 4 dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe)

zatrzyma również jednostka upoważniona do przeprowadzania badań technicznych. Przepisy ust. 2 i 3

stosuje się odpowiednio.

jeżeli wierzysz, że któryś z nas wystawiając zaświadczenie z wynikiem N (przy braku wyniku warunkowego) przyłoży sobie lufę do skroni i pozwoli klientowi pociągnąć za spust, to Twa wiara zdolna jest góry przenosić...

Popieram w całej rozciągłości...

Dlaczego diagnosta ma obowiązek, to możesz poczytać na tamtym. Jak nie masz ochoty tam zajrzeć, to pozostaje Kpa.

Poproszę o wskazanie paragrafu w Kpa, zajrzę w chwili wolnej czy tak faktycznie jest.

Na seminariach czytałem: w jednej z opinii prawnik wskazał, że w oparciu o obowiązujące przepisy pierwsza strona zaś. jest to jedyne miejsce, gdzie diagnosta może ten termin potwierdzić.

Jest to tylko interpretacja jednego prawnika, która nie stanowi prawa i mnie w dalszym ciągu nie przekonuje, ponieważ powielając zapisy o terminach z przepisów równie dobrze można dla półrocznego pojazdu sprowadzonego z zagranicy w zaświadczeniu wpisać tam termin kolejnego BT za 2,5 roku, czy takie postępowanie jest słuszne? Czy mam możliwość dać taki termin? Jak zapewne wiesz są magistraty, które tak robią a są takie które za coś takiego gotowe są odbierać uprawnienia.... kto ma rację...?

Ja tylko argumentuję za wprowadzeniem takich, a nie innych reguł postepowania.

Zgadzam się z Tobą, również pragnę aby było jednakowo i jasno ale na to pragnienie Sprite'a szybko nie znajdziemy.

Może ma to związek z wpisywaniem po negatywnym (bez zat. DR) tnb od pierwszej wizyty pojazdu na skp.

Po cóż go wpisywać skoro jest na zaświadczeniu data przeprowadzenia badania a klient wie, że ma na to 14 dni....

Niestety jest tak jak w stopce. Cóż mój pogląd i w jakiejś części mojego prawnika jest przeciwstawny do stanowisk wielu urzędników

Przy takim prawie jakie mamy to tylko fantazja Lema jest w stanie dać odpowiedź kto po której stronie...

Prowadzimy wymianę poglądów związaną z negatywem i terminem 14 dni. Więc przedstawiona argumentacja przez adam1501 dotyczy atr. 132 zatrzymania dr, a nie tematu wiodącego. Nie sposób się z tym nie zgodzić.

Negatyw z terminem kolejnego bt, a zatrzymanie dr z ograniczeniem przy zezwoleniu na używanie pojazdu i jego termin, to dwa różne zagadnienia i wpisy w rejestrze bt.

[ Dodano: 24-05-2011, 15:05 ]

Poproszę o wskazanie paragrafu w Kpa, zajrzę w chwili wolnej czy tak faktycznie jest.

Nie będę powielał tego, co jest na tamtym, tym bardziej, że jest z dokładnym opisem.

[ Dodano: 24-05-2011, 15:15 ]

Jest to tylko interpretacja jednego prawnika, która nie stanowi prawa i mnie w dalszym ciągu nie przekonuje,

A wskazana przez forumowicza Psuj poprawka. Z czegoś wynikła. Tak się zgodzili bez dokładnego sprawdzenia, co było w dotychczasowej specyfikacji. Może dotychczasowa zawierała wszystko co niezbędne, a naniesiona poprawka tłumaczy dlaczego taki termin winien być na pier. stronie zaś. Rubryka ta sama. Brak ze strony CEPiK walidacji pliku.

ponieważ powielając zapisy o terminach z przepisów równie dobrze można dla półrocznego pojazdu sprowadzonego z zagranicy w zaświadczeniu wpisać tam termin kolejnego BT za 2,5 roku, czy takie postępowanie jest słuszne? Czy mam możliwość dać taki termin? Jak zapewne wiesz są magistraty, które tak robią a są takie które za coś takiego gotowe są odbierać uprawnienia.... kto ma rację...?

Niestety nie ma możliwości na 2,5 roku. Magistraty, jeśli tak postępują wskazują poświadczanie nieprawdy. Są już takie co mają wiedzę w tym zakresie.

Dobra pomoc prawna pozwala się przeciwstawić takim zachowaniom.

A tak do meritum sprawy to informacja o 14 dniach dotyczy tylko opłaty za badanie, którą klient dokonał. Jeżeli przyjedzie po upływie 14 dni to badanie wykonuje się na nowo i opłatę pobiera się na nowo. Jeżeli klient dostaje N nie może poruszać się pojazdem.

Nie będę powielał tego, co jest na tamtym, tym bardziej, że jest z dokładnym opisem.

Poproszę o link do tego opisu, jeżeli nie można tu na pw.

Jeżeli klient dostaje N nie może poruszać się pojazdem.

Ogólnie sie zgadzam ale co ma zrobic policjant zatrzymująć pojazd wracający ze stacji z wynikiem N ?? Zatrzymać DR za brak badań, za stan techniczny ??

Ogólnie sie zgadzam ale co ma zrobic policjant zatrzymująć pojazd wracający ze stacji z wynikiem N ?? Zatrzymać DR za brak badań, za stan techniczny ??

Tylko co nas taki /Pan albo Pani/ obchodzą?

Jeżeli klient dostaje N nie może poruszać się pojazdem.

Właśnie mógłby zatrzymać za brak badań, ale z zaświadczenia otrzymanego od diagnosty wynika, że pojazd był na badaniu. Więc policjant nie ma podstaw do zatrzymania dowodu rejestracyjnego.

W art. 132 (....) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

Mowa jest o obowiązku poddania pojazdu bt, a nie braku wpisu w DR.

Teraz już definitywnie kończę moje gadulstwo na tym forum.

Jeszcze raz dziękuję za umożliwienie mi zabrania głosu w sprawach, które mają istotne znaczenie w codziennej pracy diagnosty samochdowego. Z mojej wiedzy przy okazji skorzystali także, niektórzy urzędnicy.

Cześć All.

Interesuje mnie w jaki sposób się "...informuje właściciela pojazdu o konieczności wykonania badania technicznego po usunięciu usterek;" na papier? czy na gębę???

Oraz "...w okresie nie dłuższym niż 14 dni od dnia poprzedniego badania technicznego."

Czy ten 14 dniowy termin podajecie w zaświadczeniu w rubryce "Następny termin badania do", czy w uwagach???

Dzięx & BiG pozdro:)

[ Dodano: 23-05-2011, 19:43 ]

Tak, tak wiem, że stosuje się róznego rodzaju pieczątki jak i o maczkiem wypisanej na dole zaświadczenia informacji.

Nie kończ tego tematu bo ja zauwżasz jest ciekawy.