Psuj Napisano 24 Maj 2011 Share Napisano 24 Maj 2011 Tak na szybkiego nie mogę znaleźć a wydawało mi się, że jest w przepisach zapis o tym, że hak nie może być słabszy niż przewiduje producent pojazdu (znaczy się musi być dopasowany wytrzymałościowo do auta, czyli auto ma w DR 1300 to hak musi wytrzymywać co najmniej tyle samo). Ktoś kojarzy paragraf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 24 Maj 2011 Share Napisano 24 Maj 2011 Paragraf 7 pkt 8. a cała reszta w paragrafie 3,,, 8. Pojazd przystosowany do ciągnięcia przyczepy oraz przyczepa powinny być wyposaŜone w odpowiednie urządzenia sprzęgające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 24 Maj 2011 Autor Share Napisano 24 Maj 2011 Paragraf 7 pkt 8. No masz... trzy razy czytałem i przegapiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 24 Maj 2011 Share Napisano 24 Maj 2011 Może dorzuce jeszcze to: Art. 66.3 PORD 3. Urządzenia służące do łączenia pojazdu ciągnącego z przyczepą powinny zapewnić bezpieczne ciągnięcie przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej przewidzianej do ciągnięcia przez ten pojazd, uniemożliwić samoczynne odłączenie się przyczepy oraz zapewnić prawidłowe działanie świateł i hamulców, o ile przyczepa jest w nie wyposażona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 24 Maj 2011 Share Napisano 24 Maj 2011 Bardziej przejrzysty i ważniejszy rangą ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 24 Maj 2011 Autor Share Napisano 24 Maj 2011 No to chłopaki maja przechlapane... sprzedali i zamontowali klientowi do auta hak o 200 kg za słaby i mają wielkie halo do mnie bo klient się wnerwił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 24 Maj 2011 Share Napisano 24 Maj 2011 i mają wielkie halo do mnie bo klient się wnerwił... Skąd ja to znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekb21c Napisano 19 Czerwiec 2011 Share Napisano 19 Czerwiec 2011 A nie wystarczy ograniczyć DMC przyczepy do wartości podanej na tabliczce haka Dz.U. 32 §3 pkt 4 ust. 4 i pkt 5 (DMC przyczepy nie może przekraczać wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 19 Czerwiec 2011 Share Napisano 19 Czerwiec 2011 A nie wystarczy ograniczyć DMC przyczepy do wartości podanej na tabliczce haka sprzedali i zamontowali klientowi do auta hak o 200 kg za słaby i mają wielkie halo do mnie bo klient się wnerwił... Myślę ze to powinno wystarczyć Ci z odpowiedz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 19 Czerwiec 2011 Share Napisano 19 Czerwiec 2011 A nie wystarczy ograniczyć DMC przyczepy do wartości podanej na tabliczce haka Po tym co zacytował Daniel to nie ma o czym gadać,nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 19 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2011 A nie wystarczy ograniczyć DMC przyczepy do wartości podanej na tabliczce haka Dz.U. 32 §3 pkt 4 ust. 4 i pkt 5 (DMC przyczepy nie może przekraczać wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego) Nie, nie wystarczy (chociaż tez kiedyś myślałem że wystarczy) bo: Może dorzuce jeszcze to:Art. 66.3 PORD Cytat: 3. Urządzenia służące do łączenia pojazdu ciągnącego z przyczepą powinny zapewnić bezpieczne ciągnięcie przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej przewidzianej do ciągnięcia przez ten pojazd, uniemożliwić samoczynne odłączenie się przyczepy oraz zapewnić prawidłowe działanie świateł i hamulców, o ile przyczepa jest w nie wyposażona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi