Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie pilnie potrzebuje dane dotyczące geometrii kół dla takiego "brzydala" - Renault 4.

Pojazd wyprodukowany w 1962 :)

Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.

Napisano
w 1962
Toz to archiwum....X.... :x
Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.

Jezeli juz to najwyzej byc moze ze jutro...Niestety ale w chacie teego nie mam... ;)

Napisano

Niestety w domku mam do 5-tki

Jutro looknę do bazy Huntera czy jest 4-ka

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Nie wiem czy to ten sam pojazd ale znalazłem R4 0,8 (kod silnika 839-06) z lat 1972-78, i te dane przedstawiają się następująco:

Przód

Zbieżność 0stopni 10'N/+-10'

Pochylenie 1stopień/+-30' - nie regulowane

Wyprzedzenie dla wysokości H2-H1=90mm-13stopni/ +0 /-1; 150mm=11,5stopnia/ +0/-1; 170mm=11stopni /odchyłka j/w; 190mm=10,5 / odchyłka j/w; 210mm=10,0 / odchyłka j/w.

Tył

Zbieżność 0stopni 20'/ +-20' nie regulowane

Pochylenie 0stopni 45'/ +-45' nie regulowane

Napisano

Takie dane są w AUTODACIE 1995 dla aut 1976-1993.

Napisano

Ja mam coś takiego

Dane Techniczne i Regulacyjne Samochodów Osobowych W. Zydorek z 1971r.

R4CV 1957-1961 :

Kąt pochylenia koła - 1°20’

wyprzedzenie sw. Zwrotnicy - 10°

pochylenie sw. Zwrotnicy - 11°30’

zbieżność – 3…5mm

R3, R 4 i pochodne :

przód

Kąt pochylenia koła - 2°±30’

wyprzedzenie sw. Zwrotnicy -8°±1°

rozbieżność – 2…4mm

tył

kąt pochylenia koła – 0…1°30’

zbieżność – 0…6mm

R4 super :

przód

kąt pochylenia koła – 1°±30’

wyprzedzenie sw. Zwrotnicy - 6°°±1°

rozbieżność – 0…4mm

tył

kąt pochylenia koła – 0…1°30’

zbieżność – 0…6mm

wybór należy do Ciebie :)

Napisano

Reasumując jak ustawisz zbiezność na 10 minut w minusie będzie dobrze resztę masz nieregulowaną :)

Napisano

Dziękuje za zainteresowanie tematem. Jeśli macie jeszcze jakieś dane z innych żródeł to bardzo proszę o wrzucenie do tego tematu.

Stawiam :piwo Teraz "wirtualne", ale może kiedyś, na jakimś spotkaniu, jak najbardziej realne :)

Napisano

Z bazy danych Hunter-a

Przód

PK 1*00' +/- 30' max różnica między kołami 1*00'

Zbieżność sumaryczna -0*10' +/- 0*10'

WSZ i PSZ zależne od prześwitu więc nie będę się rozpisywał

Tył

PK 0*,45' +/- 0*45'

Zbieżność sumaryczna 0*20, +/- 0*20'

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs