GRZEŚ Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Witam ! Mam pytanie do szanownych kolegów. Ile kasujecie za badanie pojadu marki SAM - samochodu osobowego Pierwsze badanie ,wraz z nabiciem numeru oraz tabliczką znamionową. Jakich dokumentów wymagacie? Cytuj
jaka Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Nic ci nie poradzę i myślę, że nie tylko ja! Odpowiedzi znajdziesz na forum, tylko troche wysiłku!!! (niewielkiego) Cytuj
Qnick Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 49 za numer + 36 za tabliczkę + ile kto tam uważa za badanie pojazdu SAM. A z dokumentów : 1. Wniosek o przeprowadzenie badania co do zgodności pojazdu z war. tech. 2. 4 Zdjęcia o odpowiednich wymiarach 3. Opinia rzeczoznawcy z listy MI. (niektórzy diagności nie chcą ) Pkt. 1 i 2 często zawiera właśnie opinia rzeczoznawcy. Jak o czymś zapomniałem to proszę dopisać Cytuj
mirek.g Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Niezły z Ciebie "kozak"jak chcesz to dżwignąć. Cytuj
Qnick Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 Niezły z Ciebie "kozak"jak chcesz to dżwignąć A Ty co nie zarejestrujesz bo nie, bo to SAM no chyba nie tędy droga Cytuj
Psuj Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 A Ty co nie zarejestrujesz bo nie, bo to SAM no chyba nie tędy droga A weźmiesz na garb odpowiedzialność za pojazd niejasnej konstrukcji który być może rozpędza się do znacznej prędkości? Odpowiedź nie jest taka nie zarejestrujesz bo nie tylko : nie zrobię badania bo nie mam możliwości technicznych do poprawnego wykonania takiej czynności, proszę odwiedzić ITS, PIMOT albo inną odpowiednią instytucję która dysponuje odpowiednimi kwalifikacjami. Diagnosta to nie Alfa i Omega w jednej osobie tylko człowiek, który nie musi sie na wszystkim znać. Jak klient chce zrobić badanie punktów bazowych (jest w cenniku) to zrobisz mimo że nie masz odpowiednich urządzeń? Nie zrobisz - prawda? Cytuj
DARIO64 Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 bo nie mam możliwości technicznych do poprawnego wykonania takiej czynności Ja mam takie pytanie. W przypadku badania powypadkowego osobówki SAM,skąd wziąć dane do geometrii jeśli nie są podawane nawet we wniosku? A nawet przy "pierwszym" to jakie parametry przyjąć za prawidłowe? Cytuj
szombi Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 nie zrobię badania bo nie mam możliwości technicznych do poprawnego wykonania takiej czynności, proszę odwiedzić ITS, PIMOT albo inną odpowiednią instytucję która dysponuje odpowiednimi kwalifikacjami. Popieram w 100% na sląsku jest BOSMAL w B-B Cytuj
Qnick Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 A weźmiesz na garb odpowiedzialność za pojazd niejasnej konstrukcji Dlaczego niejasnej konstrukcji a może jest wykonany solidnie i sprawdzony właśnie przez Firmę która zajmuje się takimi rzeczami (ja mam BOSMAL niedaleko ) być może rozpędza się do znacznej prędkości? Zawsze w uwagach można ograniczyć tą prędkość a jak przekroczy no cóż jego problem. Cytuj
Regan55 Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 A nawet przy "pierwszym" to jakie parametry przyjąć za prawidłowe? DARIO64, -jeden z moich współpracowników mówi krótko:nie jestes pewny to ustaw na parametr najbardziej bezpieczny czyli"0"... Cytuj
szombi Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Po namyśle stwierdzam, że gdybym miał więcej czasu (dużo więcej) to bym sama zarejestrował Niestety nie ma czasu aby taki pojazd zaprojektować a tymbardziej wykonać więc na razie takie BT mi nie grozi Cytuj
abcs Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 na parametr najbardziej bezpieczny czyli"0"... A dlaczego uznał, że to jest bezpieczne? Cytuj
Kasciuszko Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 ile kto tam uważa za badanie pojazdu SAM. Na jakiej podstawie ???? a cennik urzedowy ????? Cytuj
mirek.g Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Na jakiej podstawie ???? a cennik urzedowy ????? Pokaż w cenniku badanie SAM-a, nie ma ,cena jest dowolna.Było to już walkowane. Cytuj
kowal Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Za takie badanie to sadzę ,że około 1000 zł polskich bym zażądał -bo jednak to nie jest takie proste i trochę pracy przy takim badaniu jest Cytuj
Kasciuszko Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Rozumiem że i przyczepka lekka SAM też z sufitu bierzesz cenę ......... bo nie ma w cenniku Cytuj
Psuj Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Rozumiem że i przyczepka lekka SAM też z sufitu bierzesz cenę ......... bo nie ma w cenniku Ma takie prawo. Cytuj
Kasciuszko Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Nie zgodzę się że ma takie prawo gdyż kasa fiskalna to urządzenie gdzie nie można sobie ot tak wbić ceny z sufitu dziś 1500 a za chwilkę 299 na ten sam kod , poza tym jak masz podpietą kasę fiskalną pod kompa to nic poza cennikiem obowiązującym nie jesteś w stanie wydrukować ale jeśli się mylę to sorry. Cytuj
mirek.g Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Sprawy podłączenia kasy fiskalnej nic nie mają do rzeczy.Należy wprowadzić nowe pozycje cennika SAM-y i tyle. Cytuj
Kasciuszko Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Zgadzam się z Tobą , że wprowadzić nowe pozycje , ale ile tych pozycji należało by wprowadzić ? Skoro dowolność kwoty jest wynikiem czasu poświęconego przez diagnostę na badanie konkretnego pojazdu , i jak powinna i dlaczego górna najwyższa stawka ? Cytuj
mirek.g Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Opłata jest stała i nie ma od do,jest ryzyko jest zabawa ,kwota nie jest uzależniona od nakladu pracy,tylko od rodzaju pojazdu, oczywiście dobrane pośrednio od nakładu pracy w zależności jaki rodzaj pojazdu.Ps wierz mi na słowo ,że 99,9 % stacji ma tylko dwa rodzaje przyczep ,lekka i do 3,5T. i może jeszcze rolnicza. Cytuj
Kasciuszko Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Nie przekonałeś mnie , raz piszesz - opłata dowolna - a później -opłata stała - czy to jest to samo ? Cytuj
Qnick Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Rozumiem że i przyczepka lekka SAM też z sufitu bierzesz cenę ......... bo nie ma w cenniku Oczywiście jak za każdego SAMA Mamy podzielone na rodzaje pojazdów i np. p-pa lekka SAM - XXX Pln Autobus SAM - XXXXX Pln itp. Chodzi o to że na badanie Samów nie ma urzędowego cennika i możesz sobie wziąć ile chcesz a czy Ty powiesz klientowi 100 czy 500 i on Ci zapłaci to już jest wasza sprawa przecież to cena umowna Ty proponujesz a klient się godzi albo nie i jedzie dalej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi